Skip to content

Η ιδιωτική ασφάλιση βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης

Σε όλα τα προηγμένα κράτη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο κλάδος ο ιδιωτικός της ασφάλισης, αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης. Άρα αν η κυβέρνηση λέει ότι θέλει οικονομική ανάπτυξη, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αρνείται το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ,  Άδ. Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή ημερίδα της ΕΑΕΕ με θέμα “Συντάξεις και Ανάπτυξη” που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton. Ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε “συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας” και εξομολόγηθηκε ότι “ζηλεύει την ασφαλιστική αγορά για όλα όσα θα ζήσει” μετά την διεύρυνση του ασφαλιστικού συστήματος…

Το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι υπαρκτό, είπε, είναι πραγματικό και δεν έχει να κάνει με το αν είναι κάποιος αριστερός ή δεξιός. Ο πληθυσμός γηράσκει, ζει περισσότερα χρόνια και ταυτόχρονα μειούται. Αυτές οι τρεις διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος βλάπτουν καίρια και την οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.

Όμως το θέμα με όλες αυτές τις ωραίες ιδέες όπως η σημερινή του ΙΟΒΕ, είναι ότι στην αφετηρία τους, έχουν μια κυβέρνηση που πρέπει να πληρώσει όλο το πολιτικό κόστος, για να εισπράξει το πολιτικό όφελος μια κυβέρνηση στο μακρινό μέλλον. Άρα πρέπει να βρεις και πολιτικούς που πρέπει και να αυτοκτονήσουν. Σπάνιο στην πολιτική αυτό. Οι πολιτικοί είναι κι αυτοί σαν τα ζώα της ζούγκλας, θέλουν να επιβιώσουν.

Η παλαιότερη πρόταση για το ασφαλιστικό, συνέχισε, η πρόταση Γιαννίτση,  κατέληξε στη μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών στη χώρα. Ήδη από τότε σχετικές μελέτες κατέληγαν ότι η Ελλάδα το 2010 θα χρεοκοπήσει, όπως ακριβώς έγινε. Τι θα είχε συμβεί ωστόσο αν από τότε είχαμε ακολουθήσει την πρότασή του;

Σήμερα, κανένας και ποτέ από τη ΝΔ δεν είπε ότι θέλει να καταργήσει τις κύριες συντάξεις και ούτε θα το κάνουμε, συνέχισε. Η ΝΔ εγγυάται τον πρώτο πυλώνα, θα είναι δημόσιος, θα έχει διανεμητικό χαρακτήρα και δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη. Επίσης, η ΝΔ δεν είναι υπέρ μιας αυτόματης μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το κόστος αυτό είναι πολύ μεγάλο.

Όχι όμως τόσο, όσο διατείνεται η κυβέρνηση. Για τους νέους συνταξιούχους, για αυτούς που βγαίνουν από εδώ και πέρα στη σύνταξη, το κόστος ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας είναι 150 εκατομμύρια και όχι 20 δις όπως διατείνεται ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος.

Αυτό που προτείνεται, είναι ένας β’ πυλώνας, επαγγελματικός, όπου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να διαλέγει τον πάροχο, αν θα είναι δηλαδή δημόσιος ή ιδιωτικός. Όποιο επαγγελματικό ταμείο προκύψει, να υπόκειται στους διεθνείς κανόνες λογιστικού ελέγχου, ακόμη και αν είναι δημόσιο επαγγελματικό ταμείο. Το κράτος πρέπει να ελέγχει τον δημόσιο φορέα αν πληροί τα διεθνή κριτήρια τα οποία πιστοποιούν τη βιωσιμότητά του. Αλλιώς κινδυνεύουμε μετά από 15-20 χρόνια να πρέπει πάλι να πληρώσουν οι πολίτες τα χρέη του.

Πιστεύουμε στη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πυλώνα, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διότι, γιατί σε όλα τα προηγμένα κράτη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο κλάδος ο ιδιωτικός της ασφάλισης, αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης. Άρα αν η κυβέρνηση λέει ότι θέλει οικονομική ανάπτυξη, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αρνείται το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Από την άλλη, ανάπτυξη της οικονομίας με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ταυτόχρονα δεν γίνεται. Κοινωνικό κράτος σημαίνει δαπάνες, ανάπτυξη της οικονομίας όμως σημαίνει λιγότερες δαπάνες και άρα λιγότερους φόρους ώστε να στηριχθούν οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Ο νόμος Κατρούγκαλου μείωσε μεν τις εισφορές στον ΕΦΚΑ αλλά ταυτόχρονα μείωσε και τις συντάξεις κατά 35% άρα κοινωνική πολιτική στην ουσία, δεν άσκησε.

Η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές υποσχέθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης. Δεν θα καταργήσει τον ΕΦΚΑ αλλά θα μειώσει το ταβάνι εισφορών γιατί υπάρχουν κατηγορίες  εισοδημάτων που η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που πλέον, στην Ελλάδα είναι σχεδόν ποινικό αδίκημα να βγάζεις λεφτά. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μια καπιταλιστική οικονομία, όπως είναι η Ελλάδα. Σε αυτό το σύστημα το καπιταλιστικό, πρέπει να έχει κίνητρο κάποιος για να βγάλει λεφτά. Γιατί αν δεν έχει κίνητρο είτε θα φύγει στο εξωτερικό είτε θα δουλεύει λιγότερο ή είτε θα κρύβει αυτά που βγάζει για ν΄ αποφύγει την υπέρογκη φορολογία. Για αυτό η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να εμπλέξουμε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές όχι στον πρώτο πυλώνα, επανέλαβε, στον δεύτερο πυλώνα για να βρεθεί τρόπος τα χρήματα τα οποία πληρώνουν οι ασφαλισμένοι να πιάνουν τόπο, να επενδύονται καλύτερα, να έχουν υψηλότερες αποδόσεις, να γεννάνε θέσεις εργασίας και όχι να γίνονται μόνο ρουσφέτια στο κράτος.

Το έχουν κάνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Στην Γερμανία, έγινε επί Προεδρίας Σρέντερ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD). Και πάει μια χαρά το ασφαλιστικό τους σύστημα.  Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς την πυρίτιδα θα πάρουμε λύσεις που έχουν ανακαλύψει άλλοι πριν από μας, τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Για να μπορέσουμε να έχουμε κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, γιατί θέλουμε να έχουμε κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να υπάρχει ο τρόπος να βοηθάς τους αδύναμους και να υπάρχει αναδιανομή εισοδήματος, πρέπει να έχουμε δικά μας λεφτά ως κράτος. Για να έχουμε δικά μας λεφτά ως κράτος πρέπει να αυξήσουμε πολύ το ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν.

Η ΝΔ θέλει να δώσει κίνητρα, φορολογικά, ασφαλιστικά, θεσμικά για να υπάρξει χώρος να αναπτυχθεί η ιδιωτική οικονομία, για να υπάρξει χώρος οι άνθρωποι που θέλουν να προκόψουν να έχουν την ευκαιρία να προκόψουν.  Για αυτό εξαγγέλουμε συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της  ιδιωτικής οικονομίας, τόνισε, εννοώντας ενδεχομένως και τις ασφαλιστικές εταιρείες γιατί αμέσως μετά συμπλήρωσε:

“Σκέφτομαι εσάς στην ασφαλιστική αγορά τώρα τον Απρίλιο του 2019, έχοντας μπροστά σας τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα εκτοξεύσει την οικονομία, που θα βγάλει τις αγκυλώσεις, που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και που θα επιστρέψει επιτέλους, αυτός ο κλάδος στην Ελλάδα  ν’ αναπτυχθεί.

Σας ζηλεύω για αυτό που θα ζήσετε”.

Η ΝΔ θα δώσει μάχη για να ανέβει η ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα, υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος, δεν θα υπάρχει καμία κίνηση που θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, το σύστημα θα έχει σταθερούς κανόνες, θα έχει καθαρούς κανόνες και θα έχει προοπτική. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα σήμερα. Η ελπίδα που θα ‘ρχόταν έφυγε, αλλά η προοπτική έρχεται και θα ‘ναι ωραία, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

(Κεντρική Φωτό: Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  Άδωνις Γεωργιάδης)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *