Διαβάστε το ιστορικό πίσω από το πάγωμα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας
Γράφει: Κατερίνα Πετρίδη
Δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ στα ασφάλιστρα Υγείας για το 2025, όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Βουλή. Προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, δρομολογούνται άμεσα τρεις κυβερνητικές πρωτοβουλίες:
* Από την 1η Ιανουαρίου του 2026 θα ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ δείκτης Υγείας «αντικειμενικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος, που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων» και όχι από τον ΙΟΒΕ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
* Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις εντός του 2025 θα υποστούν κυρώσεις ανάλογες με αυτές που έχουν θεσμοθετηθεί για τις προμήθειες των τραπεζών, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές.
* Πραγματοποίηση ελέγχων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές καρτέλ στην ιδιωτικές κλινικές υγείας.
* Ρυθμίσεις για διαφάνεια στην τιμολόγηση και διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κας Μιλένας Αποστολάκη σχετικά με το φλέγον θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ισόβιων προγραμμάτων Υγείας με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ. Θυμίζουμε ότι στις 23 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης είχε εξαγγείλει «παρεμβάσεις για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων Υγείας, που οδηγούν τους ασφαλισμένους σε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων».
Παράλληλα το ΕΚΠΟΙΖΩ έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές για το ίδιο ζήτημα, προβαίνοντας στον χαρακτηρισμό «υπέρογκες, εξοντωτικές και καταχρηστικές» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας και ιδίως στα ισόβια συμβόλαια, οι οποίες φθάνουν το 12% έως 18% ετησίως και συχνά αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να τα διακόπτουν τότε ακριβώς που τα χρειάζονται περισσότερο, όταν δηλαδή βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, χαρακτηρίζοντας ως «στρέβλωση με τις ευλογίες της κυβέρνησης» την κατάσταση. Ενδεικτικά το 2011 τα ισόβια συμβόλαια Υγείας ανέρχονταν σε 711.000 και το 2023 περιορίστηκαν σε 278.000. Αναφερόμενη στον δείκτη του ΙΟΒΕ τον χαρακτήρισε μη αντικειμενικό, αναξιόπιστο και αμφιλεγόμενο.
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο κ. Θεοδωρικάκος είπε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την διαφάνεια των τιμολογήσεων και των διαδικασιών και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης. Δεν είναι αποδεκτό να κλείνει κανείς μια συμφωνία, να πληρώνει τα πρώτα χρόνια και όταν μεγαλώσει ηλικιακά να καλείται να πληρώνει υπέρογκες αυξήσεις. Για το 2025 στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα πράξει ό,τι επιβάλλεται για την προστασία των καταναλωτών, όπως το έκανε και με τις τράπεζες».
Θυμίζουμε ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η δημόσια συζήτηση γύρω από τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης και περιορίζονται να επιρρίπτουν ευθύνες στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν δημιουργούν ούτε διαμορφώνουν τις δαπάνες υγείας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο κλάδος της Υγείας είναι ζημιογόνος για τις ασφαλιστικές εταιρείες και ότι οι αυξήσεις που πραγματοποιούνται είναι οι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη των κινδύνων που αναλαμβάνουν. Όσον αφορά τον δείκτη του ΙΟΒΕ, η ΕΑΕΕ αναφέρει πως αρχικά είχε απευθυνθεί στην ΕΛΣΤΑΤ για τη διαμόρφωση ενός δείκτη για την καταγραφή των δαπανών υγείας των ιδιωτικά ασφαλισμένων. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανταποκρίθηκε και ως εκ τούτου το έργο ανατέθηκε στον ΙΟΒΕ, ο οποίος δημιούργησε τον εν λόγω δείκτη, που αναγνωρίστηκε και από την Πολιτεία το 2022 με προεδρικό διάταγμα και χαρακτηρίζεται «πλήρως τεχνοκρατικός και αξιόπιστος» στην ανακοίνωση.
Η ΕΑΕΕ στην ανακοίνωσή της δηλώνει, ότι είναι στη διάθεση της Πολιτείας, της Εποπτικής αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εξεύρεση λύσης, ενώ καταθέτει και τις δικές της προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τη γενίκευση της εφαρμογής των DRGs και στον ιδιωτικό τομέα, την επανεξέταση του ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, την επέκταση της απαλλαγής του φόρου 15% στα ασφάλιστρα υγείας για όλες τις ηλικίες και τη συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία.
No comment yet, add your voice below!