Skip to content

Η μεγάλη ασφαλιστική νίκη της Ισπανίας: Αποζημιώνεται για τεράστια πετρελαιοκηλίδα στη Γαλικία προ 20ετίας!

Η Ισπανία κέρδισε την υποστήριξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ευρώπης στην απαίτηση αποζημίωσης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατά της Ένωσης Αμοιβαίας Ασφάλισης Ιδιοκτητών Ατμοπλοίων του Λονδίνου για ζημιά που υπέστη από μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στη βορειοδυτική ακτή της πριν από δύο δεκαετίες.

Μάλιστα πρόκειται για περιστατικό που αφορά σε βύθιση του ελληνικού πετρελαιοφόρου Prestige το 2002, που έπλεε προς το Γιβραλτάρ και η οποία απελευθέρωσε περίπου 63.000 τόνους δύσοσμου μαύρου καυσίμου κατά μήκος της ακτής της Γαλικίας και ανάγκασε το κλείσιμο των πλουσιότερων ψαρότοπων της Ισπανίας.

Οδήγησε σε μια μακρά διαμάχη μεταξύ της The London Steam-Ship Owners’ Mutual Insurance Association Limited, της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, και της Ισπανίας.

Η τελευταία προσέφυγε σε ισπανικό δικαστήριο το οποίο στη συνέχεια διέταξε την ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση, με ανώτατο όριο το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, για τη ζημία.

Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο καπετάνιος, Απόστολος Μαγκούρας και η εν λόγω Ένωση του Λονδίνου θα καταβάλουν τις ζημιές στην Ισπανία, τη Γαλλία και τις αρχές στην περιοχή της Γαλικίας, καθώς και σε άλλες 269 εταιρείες, κοινότητες και άτομα που επλήγησαν από τη διαρροή.

Η London Steam-Ship Owners’ Mutual Insurance Association Limited με τη σειρά της κίνησε διαδικασία διαιτησίας στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε απόφαση ότι η Ισπανία μπορούσε να ζητήσει αποζημιώσεις μόνο μέσω διαιτησίας στο Λονδίνο σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

Στη συνέχεια, η Ισπανία ζήτησε από δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει την ισπανική απόφαση και έλαβε την υποστήριξή του το 2019. 

Η ασφαλιστική εταιρεία όμως άσκησε έφεση, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει καθοδήγηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Και αυτό το δικαστήριο ωστόσο πήρε το μέρος της Μαδρίτης.

«Η διαδικασία διαιτησίας που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εμποδίσει την αναγνώριση της ισπανικής δικαιοσύνης που υποχρεώνει τον ασφαλιστή να καταβάλει αποζημίωση για τη ζημία που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα», ανέφεραν οι δικαστές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *