Skip to content

«Η μεγάλη μετάβαση – Ο κόσμος που αλλάζει»: Forum Δελφών 2024

Διεθνοποίηση και εκπροσώπηση στο υψηλότερο επίπεδο στο Forum των Δελφών που θα διεξαχθεί μεταξύ 10-13 Απριλίου

Του Νίκου Σακελλαρίου

Κάτω από τον τίτλο «Η μεγάλη μετάβαση (The great transition). Ο κόσμος που αλλάζει» το νέο Forum των Δελφών 2024 που θα διεξαχθεί σε Δελφούς και Αράχοβα μεταξύ 10-13 Απριλίου, φιλοδοξεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ανάλυση και προσέγγιση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται σε όλους τους τομείς. Από τις γεωπολιτικές σχέσεις που είναι τεταμένες , τις εγχώριες πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις, την οικονομία σε Ελλάδα και εξωτερικό, την Ενέργεια , την βιωσιμότητα και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και μεταρρυθμίσεις ακόμη και για το A/I, οι ομιλητές από το Εξωτερικό και την Ελλάδα θα δώσουν μέσα από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις τους τις τελευταίες εξελίξεις. Σε πολιτικό επίπεδο, θα είναι προσκεκλημένοι ομιλητές –πέρα των κυβερνητικών στελεχών- και οι κ.κ Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και για πρώτη φορά με παρουσία και ομιλία του κ. Δημ Κουτσούμπα. Το φετινό συνέδριο των Δελφών που διεξάγεται κάτω από την έμπειρη οργάνωση του ομίλου Τσομώκου φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Το συνέδριο θα «ανοίξει» η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Φέτος είμαστε περισσότερο ευχαριστημένοι γιατί γίνεται περισσότερο διεθνές. Κάτι που σκεφτήκαμε από τη πρώτη στιγμή. Φέρνουμε πολύ μεγάλη γνώση μέσα στην χώρα. Έχουμε συνεργασία με όλα τα μεγάλα ινστιτούτα γνώσης από την Αμερική, την Κίνα, την Ινδία την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Συμεών Τσομώκος.

Για τις συμμετοχές ανέφερε «κάθε χρόνο προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι. Κάθε φορά είναι η πρώτη φορά…. Ελπίζω πως θα χαρούμε πολύ το επόμενο Σάββατο που θα τελειώσει το Συνέδριο».

Ο κ. Τσομώκος σημείωσε πως «η Ελλάδα πραγματικά μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό χώρο για τη διεθνή σκέψη και να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας».

30 δεξαμενές σκέψης και παγκόσμιοι διεθνείς οργανισμοί, από 70 χώρες, 800 ομιλητές σε περισσότερες από 25 θεματικές, προσδίδουν και στο φετινό 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών γεωγραφικό πλουραλισμό, θεματική ποικιλία και μία αληθινά διεθνή ματιά στα σύγχρονα ζητήματα.

Aπό τους προσκεκλημένους του εξωτερικού η εκπροσώπηση θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλα τα οικονομικά και επιχειρηματικά και γεωπολιτικά πάνελ , όπως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), World Bank, Rand Corporation, Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (με 3 Επιτρόπους), η Λέσχη της Μαδρίτης, το Ιταλικό Ινστιτούτο, ο ΟΟΣΑ, σταθερή η παρουσία του London School of Economics (LSE) και φέτος θα υπάρχει έντονη εκπροσώπηση και από το ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στους έλληνες συμβούλους ξεχωρίζουν η ΕΤΕ, ο όμιλος Λασκαρίδη, Onasis Foundation, ΣΒΕ κά. Παρόντες επίσης θα είναι οι πρόεδροι της Σλοβενίας και του Μαυροβουνίου, υπουργοί ενέργειας, εκπρόσωποι Funds (με μεγαλύτερη παρουσία του αντιπροέδρου της Blackrock). Θα υπάρξει συνεργασία με την Ένωση Εφοπλιστών και βέβαια θα υπάρχει έντονη εκπροσώπηση από τις Τράπεζες με έμφαση στις νέες τεχνολογίες (fintech).

Για πρώτη φορά θα υπογραφεί Μνημόνιο μεταξύ της EIB και του Ελληνικού Δημοσίου για φυσικές καταστροφές. Σε θέματα A/I , ξεχωρίζει η παρουσία και η ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, της Microsoft, της Google και άλλων τεχνολογικών κολοσσών.

Σε θέμα γεωπολιτικής ξεχωρίζει η εκπροσώπηση και οι συζητήσεις εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων της Κύπρου

Συμμετοχές

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatović, η Βασίλισσα Dana της Ιορδανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος για τη γειτονία και τη διεύρυνση Oliver Varhelyi. Θα παρευρεθεί επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο επί μία δεκαετία πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Mariya Gabriel, η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Μολδαβίας Cristina Gherasimov, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski, η ηγέτιδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Svietlana Tsikhanouskaya, ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Besart Kadia, η Υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Milena Stoycheva και ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Filip Ivanovic.

Στο Φόρουμ αναμένεται, επίσης, να μιλήσουν μερικοί από τους κορυφαίους διανοητές και επιδραστικότερους αναλυτές των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων όπως οι πρώην στρατηγοί David H. Petraeus και Ben Hodges του Αμερικανικού Στρατού, ο διαπρεπής ιστορικός Niall Ferguson, o Senior Fellow της επιδραστικής Αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, Robert Kagan, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Χάρβαρντ, η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και συγγραφέας Anne Applebaum, ο γεωπολιτικός αναλυτής Robert D. Kaplan, ο αντιπρόεδρος της BlackRock Philipp Hildebrand, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Rolf Strauch, ο στρατηγός, πρώην επικεφαλής της Mossad και πρώην προσωπάρχης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Ehud Barak Danny Yatom, η πρόεδρος του Emirates Policy Center Ebtesam Al Ketbi, o ιδρυτής και πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies στη Βουλγαρία Ivan Krastev, η Annet Aris, αντιπρόεδρος του συμβουλίου της ASML και καθηγήτρια στρατηγικής στο INSEAD, o Ian Brzezinski, Senior Fellow του Atlantic Council των ΗΠΑ, ο Rainer Rudolph, αντιπρόεδρος του Munich Security Conference και πολλοί ακόμη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *