Skip to content

Η νέα εποχή της διαμεσολάβησης στο επίκεντρο της εκδήλωσης – σεμιναρίου της ΕΕΑΕ

Γύρω από τη νέα εποχή που φέρνουν οι όλο και πιο εξειδικευμένες τεχνολογίες στην καθημερινότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή περιστράφηκε η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών το απόγευμα της Τετάρτης. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Χαρακτηριστικά, ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Σύγχρονη Διοίκηση Γραφείων και Επιχειρήσεων Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έπλεξε το εγκώμια της ΕΕΑΕ λέγοντας ότι κλείνει 83 χρόνια και ευχόμενος «να φθάσει όσο μπορεί μακρύτερα η χάρη του σωματείου γιατί η ιστορία αποδεικνύει πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια».

Υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση «είναι πάρα πολύ σημαντική για τον κλάδο» και συμπλήρωσε ότι ο κλάδος «φέτος πάει λίγο καλύτερα, έχουμε +5% στον κλάδο, πέρυσι είχαμε -6%». 

Αυτό το αποτέλεσμα -πρόσθεσε – δείχνει ότι το μέλλον της διαμεσολάβησης εξαρτάται από «το πόσο γρήγορα θα καταλάβουμε τι σημαίνει εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση, Ίντερνετ, social media» και τόνισε ότι αυτό που είναι σίγουρο είναι «ότι όποιος δεν μπει σε αυτό το τρένο, είναι δεδομένο ότι η ίδια η ζωή θα τον βγάλει απ’έξω». 

«Ο κορωνοϊός έφερε όλο τον κόσμο πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε Ίντερνετ», σημείωσε.

Δίνοντας ένα εύσχημο παράδειγμα, εξήγησε ότι «είναι αδιανόητο σήμερα να βγάζουμε ακόμα φωτοτυπίες, έχει τελειώσει αυτό, είναι σαν το φαξ του παρελθόντος». 

Και πρόσθεσε για τις δυνατότητες του ΕΕΑ: «Τώρα είμαστε στην εποχή του σκάνερ. Εμείς αισθανόμαστε περήφανοι στο Επιμελητήριο γιατί είμαστε το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο επιμελητήριο της χώρας και έχουμε ‘στερήσει’ τη δυνατότητα να βγαίνουν φωτοτυπίες». 

Υπογράμμισε με έμφαση ότι η εκπαιδευτική πρωτοβουλία της ΕΕΑΕ «έχει να δώσει πολλά, δεν είναι εύκολο να γίνει η μετάβαση».

Σχετικά με τον κορωνοϊό, είπε ότι «δεν φαίνεται ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε απαλλαγεί, ούτε μετά θα απαλλαγούμε αλλά θα είναι μια εποχιακη ασθένεια». 

Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα την επόμενη εξαετία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας και τα τελευταία κρούσματα αυτό δείχνουν. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το πρώτο στοιχείο, μαζί με το δεύτερο, δηλαδή τα 72 δισ. ευρώ που έρχονται στη χώρα την επόμενη εξαετία, όπως και να μοιραστούν, σίγουρα θα σημαίνουν μια οικονομική ανάκαμψη».

Κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου μιλώντας για τη σημασία της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση λέγοντας ότι «πρέπει να παλέψουμε η κεντρική ένωση, τα επιμελητήρια, τα σωματεία διαμεσολάβησης ώστε όπως σε όλη την Ευρώπη κάποιες ασφαλίσεις να γίνουν υποχρεωτικές». 

«Μιλάω κυρίως για αστικές ευθύνες και φυσικά φαινόμενα στα οποία θα δώσουμε μάχη μαζί σας για να γίνουν υποχρεωτικές. Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη διείσδυση αλλά έχει και περισσότερες υποχρεωτικές ασφαλίσεις. Και βεβαίως το επικουρικό που μπαίνει πλέον στη ζωή μας ως ιδιωτικό ταμείο άρα ανοίγει το δρόμο για τα επαγγελματικά ταμεία. Άρα έχουμε καλούς οιωνούς», διευκρίνισε.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη την Τρίτη, προέκυψε η πιθανότητα ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2022, «το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει δικτυωθεί με τα επιμελητήρια και ακόμα και τα έγγραφα για το ποινικό μητρώο να πηγαίνουν αυτόματα στα επιμελητήρια και να μην χρειάζεται διαμεσολάβηση».

Δ. Γαβαλάκης: «Στηρίζουμε τις θέσεις των σωματείων»

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ και πρόεδρος στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης, Δημήτρης Γαβαλάκης επανέλαβε την αξία της Ένωσης διαχρονικά, κάνοντας λόγο για «μακρά ιστορία στην εκπροσώπηση του κλάδου». 

Αναφέρθηκε εν συνεχεία σε μερικές από τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει το ΕΕΑ. 

«Θέλουμε να πείσουμε την πολιτεία και νομίζω έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε – ήδη το πρώτο βήμα είναι όλα τα επιμελητήρια να μπορούν να κάνουν όπως και το ΕΕΑ ηλεκτρονικά την αίτηση για αδειοδότηση ως διαμεσολαβητές – αλλά θα πάμε και ένα βήμα παρακάτω, να στέλνουν οι εταιρείες τα συμβόλαια αστικής ευθύνης αυτόματα ώστε να μην χρειάζεται ούτε καν αυτή η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής, όλα αυτά να γίνονται αυτοματοποιημένα μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία», σημείωσε. 

Επίσης -πρόσθεσε- μέσα από τα social media «θα κάνουμε μια καμπάνια για την αξία του διαμεσολαβητή και ξέρω ότι και η Ένωση θα κάνει τέτοια βήματα στο μέλλον». Εξήγησε αυτή την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας σημειώνοντας ότι «είδαμε ότι η ανάγκη για εξωστρέφεια του κλάδου είναι πολύ σημαντική για όλους τους συναδέλφους μας». 

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν και από την πλευρά του ΕΕΑ τα προγράμματα εκπαίδευσης «χρησιμοποιώντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και εφόσον κάποιος συνάδελφος δεν έχει λάβει την επαναπιστοποίηση να μπορεί μέσα από τη δομή του επιμελητηρίου να έρθει σε επαφή με εταιρείες που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα». Αυτό -διευκρίνισε- θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες για μπορούν να ολοκληρώσουν οι συνάδελφοι έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Κατέληξε λέγοντας ότι θα γίνουν πολλά ακόμα, «αλλά πρέπει πάντα να στηρίζουμε τις θέσεις των σωματείων γιατί τα σωματεία δίνουν την καθοδήγηση για το τι είναι σημαντικό και εμείς στηρίζουμε σαν επιμελητήριο τα αιτήματα του κλάδου».  

Δήμητρα Λύχρου: «Η αλλαγή είναι ήδη εδώ»

Κατόπιν, η πρόεδρος της ΕΕΑΕ αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποίησε η Ένωση και από τις οποίες προέκυψαν δυο συμπεράσματα στο ΔΣ, από τα οποία τελικά προήλθε και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας της. 

«Το πρώτο αφορούσε την εκπληκτικά γρήγορη αποδοχή της ανάγκης αλλαγής πλεύσης και της προσαρμογής της πλειονότητας των συναδέλφων στην υποχρέωση διαφορετικής λειτουργίας των γραφείων μας. Με μέσα που ήδη διαθέταμε και με βελτιώσεις και προσθήκες όπου χρειαζόταν, επιδείξαμε όλοι με αξιοθαύμαστα ανακλαστικά ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Εκπλήξαμε πάρα πολύ κόσμο με την προσαρμογή που έδειξε ο κλάδος στα δεδομένα αυτά», εξήγησε. 

Και συμπλήρωσε: «Όταν λέμε ότι η πανδημία μέσα του ψηφιακού μετασχηματισμού επαναπροσδιόρισε τη θέση και τον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, λέμε αλήθεια. Πετύχαμε να κρατήσουμε την προσωπική επαφή με τον πελάτη, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της διαμεσολάβησης με διαφορετικό τρόπο». 

Αναφορικά με το δεύτερο συμπέρασμα από την έρευνα και μέσα από την απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Ένωσης, η κα. Λύχρου επισήμανε ότι πρόκειται για την ανάγκη «για πολύ καλή ενημέρωση για χρήση νέων δεξιοτήτων, για εξειδίκευση στην εκπαίδευση, κυρίως σε σύγχρονα προϊόντα και ειδικούς κινδύνους».

Σημείωσε ωστόσο ότι «ταυτόχρονα με την ειδική εκπαίδευση που βλέπουμε ότι χρειαζόμαστε, προβάλλει και η ανάγκη εφοδιασμού των γραφείων μας με ειδικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την καθημερινή, σύνθετη πλέον λειτουργία μας». 

Με αυτό τον γνώμονα -είπε καταληκτικά – «το ΔΣ μας σχεδίασε τη σημερινή συνάντηση, την οποία θέλησε να προσφέρει και σε άλλους συναδέλφους που δεν είναι κατ’ ανάγκη μέλη της Ένωσης και θα αποτυπωθεί και στο περιοδικό μας, το Διασφαλίζω γιατί έκρινε ότι η θεματολογία αυτή ενδιαφέρει και πρέπει να ενδιαφέρει κάθε σωστό επαγγελματία, που βλέπει μπροστά και καταλαβαίνει ότι η αλλαγή είναι ήδη εδώ».

Κατόπιν, η κ. Μελίνα Τσικογιαννοπούλου (MBA, Training Consultant – Trainer – HR development consultant Co-Founder of the Economic Museum) παρουσίασε την ενότητα «Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή (Προκλήσεις – Ευκαιρίες & Ψηφιακός Μετασχηματισμός)».

Ο κ. Ιωάννης Δημόπουλος (Microsoft Small & Midmarket Cloud Solutions Specialist) μίλησε εκτενώς για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο Microsoft Cloud. 

Ενώ ως τελευταίος εισηγητής, ο κ. Βασίλης Παππάς (Σύμβουλος Marketing, Ιδρυτής epixeirin.gr) παρουσίασε τεχνικές email marketing ενός ασφαλιστικού γραφείου. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *