Skip to content

Η πρόταση της ΔιαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα

Μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μετεξέλιξη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε οργανισμό που θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται όλους τους δημόσιους πόρους Υγείας και αξιοποίηση των περίπου 6 δισ. ευρώ που είναι η ιδιωτική δαπάνη υγείας για την αγορά υπηρεσιών μέσω συμπληρωματικής ασφάλισης (δημόσιας, ιδιωτικής ή κοινωνικής), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της ΔιαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τους βασικούς άξονες της πρότασης παρουσίασαν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, οι καθηγητές και συντάκτες της πρότασης της ΔιαΝΕΟσις, κ.κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Ιωάννης Υφαντόπουλος, Ιωάννης Τούντας, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Κυριάκος Σουλιώτης, Χρήστος Λιονής και Αναστάσιος Φιλαλήθης. Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στις παθογένειες του συστήματος Υγείας, διαπιστώνοντας ότι το σημερινό σύστημα Υγείας «καρκινοβατεί» και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν:

  • στην Ελλάδα η ικανοποίηση των πολιτών στο σύστημα υγείας είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε.
  • οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης και αγγίζουν το 38%
  • το 9%-10% των νοικοκυριών βιώνουν «καταστροφικές δαπάνες υγείας», αναγκάζονται δηλαδή να θυσιάσουν βασικά αγαθά για να καλύψουν το κόστος περίθαλψης
  • η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει «ο αδύνατος κρίκος» του συστήματος
  • απουσιάζει η στρατηγική προστασίας και προαγωγής υγείας

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του συστήματος με τη δημιουργία ενός Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Το Κέντρο θα έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου το σύστημα υγείας να είναι πιo αποτελεσματικό.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, προτείνουν μεταξύ άλλων τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τη θέσπιση κινήτρων οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας σε τμήματα του ΕΣΥ. Τέλος, για τη χρηματοδότηση του συστήματος επισημαίνουν την ανάγκη μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε Οργανισμό που θα συγκεντρώνει όλους τους δημόσιους πόρους Υγείας, τους οποίους θα διαχειρίζεται συνολικά. Επίσης, προτείνουν να αξιοποιηθούν τα 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η ιδιωτική δαπάνη υγείας για την αγορά υπηρεσιών μέσω συμπληρωματικής ασφάλισης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *