Skip to content

Η πρόταση της ΕΑΕΕ για σύμπραξη με το Δημόσιο έναντι σεισμού

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιουσίας πραγματοποίησε χθες μία σημαντική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές*. Στόχος της ήταν να αναδείξει το θέμα, αλλά και το ρόλο που παίζει η ασφαλιστική αγορά.

Μιλώντας στο Underwriter.gr η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης, Μαργαρίτα Αντωνάκη δήλωσε σχετικά: Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή, παγκόσμια και ήδη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς: αύξηση θερμοκρασίας, υποχώρηση παγετώνων και αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας. Η ανάγκη για λήψη συντονισμένων δράσεων και στρατηγικών για το μετριασμό των επιπτώσεων του φαινομένου είναι επιτακτική, εάν πράγματι θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο ασφαλή και βιώσιμο. 

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών και συμβάλλουν με την ενημέρωση για τους κινδύνους, με τη χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων, με τη στήριξη επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, ακόμη και με τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας.

Ο ασφαλιστικός κλάδος αναμένεται ότι θα έχει ακόμη πιο αυξημένη συμμετοχή στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης διεθνώς, τόνισε η κ. Αντωνάκη, τόσο με την ιδιότητα του διαχειριστή κινδύνων όσο και με την ιδιότητα του μακροπρόθεσμου επενδυτή, με διοχέτευση κεφαλαίων προς επενδύσεις με πράσινο πρόσημο.

Όπως είπε υπάρχουν στην Ευρώπη 11 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις ασφαλιστικών εταιρειών και από αυτά ένα μέρος μπορούν να τοποθετήσουν σε πράσινες επενδύσεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια οριοθέτησης για το ποιές επενδύσεις θεωρούνται «πράσινες».

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΑΕΕ η οποία σκοπεύει να εντείνει τις δράσεις της με περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.

[box]Η πρόταση της Ένωσης για τους Σεισμούς

Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

Στην ίδια ημερίδα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), αναφέρθηκε στην πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τους σεισμούς καθώς «είμαστε μια σεισμογενής χώρα δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης εγκλείεται στην Ελλάδα, άρα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα για τη χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές και ο κύριος ρόλος τους είναι «να καλύψουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές που συμβαίνουν». Επίσης, σημαντικοί είναι οι ρόλοι που μπορεί να διαδραματίσει η ασφαλιστική αγορά:

  • για την επιμόρφωση και ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Όπως είπε, η επένδυση στην πρόληψη έχει συνολικά πολύ μικρότερο κόστος από το να επιδιορθώσουμε τυχόν ζημιές. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, αν επενδύουμε 6 δις δολάρια σε βάθος 15ετίας θα σώσουμε 360 δις
  • τη χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας. Πολλές μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν συστήσει ταμεία χρηματοδότησης επιστημονικής έρευνας για τα φυσικά φαινόμενα πώς εξελίσσονται, την ανθεκτικότητα πόλεων και μοντελοποίηση ζημιών.
  • τη στήριξη πιο φιλικών μορφών ενέργειας στο περιβάλλον. Ήδη αρκετοί παγκόσμιοι όμιλοι έχουν προσυπογράψει σχετικά προγράμματα (PSI) και έχουν αναλάβει υποχρεώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, επίσης θέτουν περιορισμούς στην ασφάλιση. Για παράδειγμα δεν ασφαλίζουν εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και επεξεργασία των πολύ ρυπογόνων μορφών ενέργειας, άνθρακες κλπ.

Αναφορικά με την κάλυψη ζημιών, ο κ. Μοάτσος είπε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο η καταγραφή των οικονομικών επιπτώσεων δείχνει ότι τη διετία 2017-2018 οι οικονομικές ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν περίπου στο μισό τρις ευρώ, οι ασφαλισμένες ζημιές ήταν τα 220 εκατ. ευρώ. Άρα, παγκόσμια έχουμε ένα πολύ μεγάλο Protection gap 280 τρις, για δύο μόνο χρόνια, δηλαδή το 60%», τόνισε.

Σχετικά με τις δασικές καταστροφές, σημείωσε πως στοιχίζουν 0,30% του ΑΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια κατά μέσο όρο, για να προσθέσει ότι το παράδοξο για το protection gap είναι ότι «η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά είναι επαρκώς κεφαλοποιημένη για να αναλάβει τον κίνδυνο και έχει συνολικό capacity 2 τρις δολάρια».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία 3 χρόνια οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αντιπροσωπεύουν το 25%, το ένα τέταρτο δηλαδή όλης της 25ετίας. «Έχουμε αποζημιώσει 350 εκατ. για 28.000 ζημιές σε 30 καταγεγραμμένα καταστροφικά συμβάντα. Αυτό ισοδυναμεί με 12.500 ευρώ σε κάθε ζημιωθέντα και απλά να πω ότι στο ΜΑΤΙ η μέση αποζημίωση για κάθε κατοικία ήταν 40.000 ευρώ», σημείωσε.

Ο κ. Μοάτσος πρότεινε τις ΣΔΙΤ ως λύση για τη χρηματοδότηση ζημιών από φυσικές καταστροφές, μια λύση – όπως είπε – που λειτουργεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. «Η εκ των υστέρων αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από το κράτος δεν έχει λειτουργήσει όπως θα ήταν το επιθυμητό, δεν είναι επαρκείς οι πόροι, δεν επαρκούν οι μηχανισμοί και ο κόσμος τελικά βρίσκεται να μην αποζημιώνεται», υπογράμμισε για να προσθέσει ωστόσο ότι «δεν είναι δουλειά του κράτους να μας φτιάξει το σπίτι μας».

Συνεπώς, σημείωσε, η εκ των προτέρων χρηματοδότηση είναι η ενδεδειγμένη λύση. Το σχήμα που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Καθολική ασφάλιση. Αυτό είναι απαραίτητο για ελαχιστοποίηση του κόστους και μείωση ασφαλίστρου
  • Απλό σύστημα θα υπολογίζει τεκμαρτά και με απλό τρόπο την αξία κάθε σπιτιού ώστε να είναι εύκολος ο υπολογισμός και της αποζημίωσης στη συνέχεια
  • Ελεύθερη πρόσβαση επιλογής ασφαλιστικής εταιρίας για τον Έλληνα πολίτη
  • Κοινοί όροι ασφάλισης, για να συγκρίνει ο ενδιαφερόμενος
  • Μέριμνα, μια ειδική υποστήριξη για ιδιαίτερα επικίνδυνους κινδύνους όπως είναι παλιά σπίτια που δεν είναι αντισεισμικά ή βρίσκονται σε επικίνδυνες γεωγραφικές περιοχές
  • Συγχρηματοδότηση από ένα φορέα – κρατικό ή μη – ο οποίος θα μεγιστοποιήσει την πρόσβαση σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές αγορές, όπως είναι καταστροφικά ομόλογα κλπ., θα παρέχει ένα πρόσθετο εγγυητικό μηχανισμό

Ο κ. Μανώλης Σιατούνης, General Manager, Aon Greece S.A., αναφέρθηκε στα μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά από φυσική καταστροφή, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι θύελλες ακόμη και οι τρομοκρατικές ενέργειες. Ενδεικτικά ανέφερε σε μια προσομοίωση για το σεισμό του 1999 στη Πάρνηθα, προέκυψε ότι ένα νούμερο από 2-2,5 δις, κόστος αποζημιώσεων, όταν το δημόσιο χρέος το 1999 ήταν στο 100% του ΑΕΠ. Σήμερα που είναι στο 180% του ΑΕΠ, με έναν σεισμό το 5% του ΑΕΠ θα ήταν χαμένο και ανασφάλιστο – μόνο το 15% των κατοικιών είχε ασφαλιστεί.

Ο κ. Γεώργιος Γκαζέτας, Καθηγητής, Τομέας Γεωτεχνικής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο κ. Γιάννης Μελακοπίδης, Treaty Senior Broker, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers S.A. από την πλευρά του τόνισε ότι παρότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα, το ελληνικό κράτος δεν έχει, μέχρι στιγμής, υιοθετήσει κάποια μεθοδολογία διασποράς των κινδύνων που αφορούν στις φυσικές καταστροφές. Αντίθετα, είπε, η Ελβετία, χώρα χαμηλού κινδύνου σε επίπεδο σεισμικότητας έχει ιδρύσει συνεγγυητικό ταμείο Φυσικών Καταστροφών από το 1939, η Ισπανία από το 1954, η Ιαπωνία και η πολιτεία της Καλιφόρνια από το 1966, η Τουρκία το 2000 και η Ρουμανία το 2009.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή στα συνεγγυητικά σχήματα μπορεί να είναι είτε υποχρεωτική είτε προαιρετική για τους πολίτες. «Υπάρχουν Ταμεία όπου το κράτος εγγυάται τις αποζημιώσεις, άλλα στα οποία είναι υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση και άλλα στα οποία κράτος και ασφαλιστικός κλάδος λειτουργούν συνδυαστικά», σημείωσε.

«Στην Ελλάδα γίνεται εδώ και πολλά χρόνια συζήτηση ή/και διαβούλευση ως προς τη μορφή, τις καλύψεις, την υποχρεωτικότητα και τους τρόπους χρηματοδότησης του Συνεγγυητικού Ταμείου Φυσικών Καταστροφών. Με δεδομένο ότι η χώρα μας και οι πολίτες της το χρειάζονται άμεσα, αφού εκ των πραγμάτων το Κράτος παρουσιάζει αδυναμίες στη διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών, το καλύτερο Συνεγγυητικό είναι αυτό που θα λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ», υπογράμμισε.

Ο Αλέξανδρος Turner, Διευθύνων Σύμβουλος, Carpenter Turner S.A. αναφέρθηκε στο κενό ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα ασφάλισης φυσικών καταστροφών, παραθέτοντας στοιχεία έρευνας σύμφωνα με τα οποία:

το 42% των κατοίκων της Κεφαλλονιάς μετά το μεγάλο σεισμό δεν γνώριζε ότι μπορεί να ασφαλιστεί για σεισμό, οι περισσότεροι πίστευαν ότι το κόστος είναι 4-5 φορές υψηλότερο από ότι στην πραγματικότητα και η μεγαλύτερη ασφαλιστική για αυτούς ήταν η Τράπεζα Πειραιώς.

«Υπάρχει λοιπόν τρομακτική άγνοια για δυνατότητες και κόστος προγραμμάτων», δήλωσε για να εξηγήσει ότι το κόστος σεισμού είναι 1,5 της χιλίοις , δηλαδή για ένα σπίτι 100.000 περίπου 150 ευρώ το χρόνο, 12,5 ευρώ το μήνα, 40-50 λεπτά του ευρώ την ημέρα για να προστατεύσουμε κάτι που για τον Έλληνα είναι ένα όνειρο ζωής». [/box]

Μιλώντας στο χθεσινό Συνέδριο για τους τρόπους που οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν τις φυσικές καταστροφές, η Μαργαρίτα Αντωνάκη παρέθεσε παραδείγματα άλλων χωρών και έκανε αναφορά σε μοντέλα κάλυψης, αλλά και σε δραστηριότητες Ασφαλιστικών Ενώσεων της Ευρώπης. Ενδεικτικά:

Αυστρία

Έχει διαμορφωθεί ψηφιακός χάρτης κινδύνων πλημμύρας από κοινού μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και της Αυστριακής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Ο χάρτης αυτός με την επωνυμία Hora επιτρέπει στον καταναλωτή να διαπιστώσει αν η περιουσία του κινδυνεύει. Δρομολογείται εμπλουτισμός του χάρτη για προειδοποιήσεις για επί πλέον κινδύνους όπως θύελλα, σεισμός, χαλάζι, χιόνι.

Ελβετία

Λάνσαρε τη δική της εφαρμογή για τον κίνδυνο πλημμύρας το Δεκέμβριο του 2012 με στόχο την εκπαίδευση του κοινού για τον αυξανόμενο κίνδυνο των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει στην κατανόηση των κινδύνων πλημμύρας, εξηγεί τον τρόπο διαχείρισης και ασφάλισης αυτών, τονίζει τη σημασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, και παρουσιάζει πώς οι συνεπείς και οι πληροφορίες μπορούν να ενδυναμώσουν την καλύτερη προετοιμασία για τις πλημμύρες.

Οικονομικό μοντέλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έχει στόχο την εκτίμηση της αναμενόμενης ζημιάς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρέχοντας πληροφορίες χρήσιμες για τη διαχείριση κινδύνου και την ελαχιστοποίηση της επέκτασης του κόστους στην κοινωνία.

Γερμανία

Καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού διεξάγονται σε 7 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας χάρη της συνεργασίας του κράτους με την ασφαλιστική αγορά. Λόγω του υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης του κοινού, το ποσοστό της ασφαλιστικής διείσδυσης για καταστροφικούς κινδύνους όπως είναι η καταιγίδα ή το χαλάζι είναι 90%!

Γαλλία

Στη Γαλλία επίσης η ασφαλιστική αγορά συμμετέχει σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού για καταστροφικούς κινδύνους και προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών, που οργανώνονται από τις περιφερειακές αρχές. Επίσης συνεργάζεται στενά με άλλες εμπορικές ενώσεις και αρχές διαχείρισης του κινδύνου της πλημμύρας για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Αγγλία

Ο κ. Butch Bacani, Project Leader, United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI)

Τα μέλη της Ένωσης Βρετανικών Ασφαλιστικών εταιρειών έχουν αναλάβει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή μέσω e-mails και microsites με πρακτική καθοδήγηση, άρθρα και προειδοποιήσεις στο ραδιόφωνο για ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτοβουλίες του κλάδου αυτοκινήτου, με προτροπή για την ενοικίαση ποδηλάτων αντί την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Επίσης, 8 συνδικάτα των Lloyds ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να βρουν λύσεις να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αντιμετωπίσουν την υπασφάλιση και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα τους έναντι των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Νορβηγία

Οι Νορβηγοί ασφαλιστές και οι εθνικές αρχές συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της μελέτης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες ύστερα από τις μεγάλες πλημμύρες του 2013 στη Νορβηγία. Η τελική έκθεση περιλάμβανε οφέλη από τη διαχείριση του κινδύνους από πλημμύρες.

Καταλήγοντας η κα. Αντωνάκη αναφέρθηκε στις ΣΔΙΤ παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Γαλλίας για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών που λειτουργεί πάνω από 35 χρόνια. Πρόκειται για μια συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μεταξύ ασφαλιστικών επιχειρήσεων και εθνικών αρχών που παρέχει ασφάλιση σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Παρέχεται κάλυψη για κινδύνους που σχετίζονται με τον καιρό και οι οποίοι δεν καλύπτονται από ασφαλιστική επιχείρηση (πολλές ζημιές, δεν παίρνουν μέτρα πρόληψης κλπ).

Ο κ. Butch Bacani, Project Leader, United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI), παρουσίασε τις αρχές της πρωτοβουλίας “Sustainable Insurance” του UNEP FI” και αναφέρθηκε στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, και όλοι σχετίζονται με αυτήν.

Παρουσίασε ένα πρόγραμμα (PSI) για τις δυνατότητες του ασφαλιστικού τομέα σε θέματα κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ορισμένες πρωτοβουλίες ασφαλιστικών εταιρειών και έκλεισε με τρεις προτάσεις:

  • Να υπογράψει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ
  • Να δημιουργηθεί ένα action plan στην ελληνική αγορά σε συνεργασία με την πολιτεία για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης
  • Να δημιουργηθεί μια επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ένωση, «ώστε να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί και βιώσιμοι», όπως είπε χαρακτηριστικά

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Γκαζέτας, Καθηγητής, Τομέας Γεωτεχνικής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία άκρως σεισμική χώρα και αναφέρθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στη χώρα με σημαντικές ζημιές σε ανθρώπινες ζωές και κόστος που μόνο στη Θεσσαλονίκη το 1978 ανήλθε σε 1,2 δις ευρώ και 3 δις το 1999 στην Πάρνηθα. Υπογράμμισε την ανάγκη για ασφάλιση στην Ελλάδα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται διάκριση των οικοδομημάτων ανάλογα με την παλαιότητα, την περιοχή κλπ.

*Το συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη και Αντιμετώπιση» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών Greenpeace Ελλάδος, ο Kωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής Γεωπεριβαλλοντικής μηχανικής Πολυτεχνείου Κρήτης, η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ. Η Μαργαρίτα Αντωνάκη έδωσε ομιλία με θέμα «Πώς οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή» ενώ ο Butch Bacani, Project Leader UN Environment Programme Finance Initiative, παρουσίασε τις αρχές της πρωτοβουλίας «Βιώσιμη Ασφάλιση». Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στο ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς στην αντιμετώπιση των ζημιών από φυσικές καταστροφές ενώ παρουσιάστηκε και η πρόταση της Ένωσης για την περίπτωση του σεισμού. Στην ενότητα συμμετείχαν ο Γεώργιος Γαζέτας, Καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ, ο Ερρίκος Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) καθώς και οι Γιάννης Μελακοπίδης, Treaty Senior Broker, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers S.A.,Μανώλης Σιατούνης, General Manager, Aon Greece S.A.,Αλέξανδρος Turner, Διευθύνων Σύμβουλος, Carpenter Turner S.A.

(Κεντρική Φωτό: Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο κ. Μανώλης Σιατούνης, General Manager, Aon Greece S.A., ο κ. Γιάννης Μελακοπίδης, Treaty Senior Broker, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers S.A. & ο κ. Αλέξανδρος Turner, Διευθύνων Σύμβουλος, Carpenter Turner S.A.)

Ρεπορτάζ: Ελένη Πετροπούλου

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *