Skip to content

Η συμμετοχή των ασφαλιστικών στις συντάξεις απαιτεί επενδύσεις

Σε επέκταση των υποδομών, διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού και λειτουργική αναδιοργάνωση θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι ασφαλιστικές από το 2021 και έπειτα, για να μπορούν να συμμετέχουν με επιτυχία στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που απαιτεί διαχείριση κεφαλαίων με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Υπολογίζεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης και το δημογραφικό θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας τουλάχιστον 50.000 νέοι εργαζόμενοι το 2021, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο νέο τρόπο διανομής επικουρικών συντάξεων. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβάθμιση υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στις ασφαλιστικές, με όποιο τρόπο κι αν κληθούν να συμμετάσχουν.

Αν συμμετάσχουν στη Διαχείριση Κεφαλαίων, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουν και τα τεχνολογικά συστήματα εκτέλεσης εντολών (αγορές και πωλήσεις) που σήμερα δεν έχουν. Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικά τμήματα επενδύσεων και να μεγαλώσουν τα υπάρχοντα. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των επενδύσεων από τις ασφαλιστικές εργασίες. Τέλος και η Εποπτεία στην περίπτωση διαχείρισης κεφαλαίων θα αυξηθεί γιατί θα συμμετάσχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντί μόνο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές συμμετάσχουν στη δημιουργία και διαχείριση Επαγγελματικών Ταμείων, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι τεχνολογικές υποδομές που θα συνδέουν τους ασφαλισμένους με τα Ταμεία. Βάσει Κοινοτικής Οδηγίας, κάθε νέος ασφαλισμένος σε Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο λογαριασμό με τις εισφορές του και τις αποδόσεις τους. Και εκεί θα πρέπει επίσης να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους σε θέματα παρακολούθησης εισφορών και αποζημιώσεων, underwriting και εσωτερικών ελέγχων.

Αυξημένος ο ανταγωνισμός στη διαχείριση των επικουρικών συντάξεων

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση επενδύσεων των επικουρικών ταμείων, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να κερδίσουν μερίδια αγοράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μόνες τους στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα και με την παλαιότερη νομοθεσία, στη διαχείριση επενδύσεων ασφαλιστικών ταμείων θα μπορούν να συμμετάσχουν Τράπεζες, αναγνωρισμένες ΑΕΠΕΥ, μεγάλα επενδυτικά σχήματα. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα κληθούν να ανταγωνιστούν όλες αυτές σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων χρησιμοποιώντας είτε τη δύναμη και την τεχνογνωσία του ξένου brand name, είτε τη συνεργασία μεταξύ τους ή με άλλα σχήματα στη μορφή ενιαίου κοινοπρακτικού σχήματος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *