Η νεαρή Ευαγγελία Φραγκούλη αποφάσισε να ασχοληθεί με την ασφαλιστική επιστήμη εν μέσω της οικονομικής κρίσης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Θεωρεί ότι τα κέρδη από αυτή της την απόφαση ήταν “πολλαπλά” για την ίδια μεταξύ άλλων γιατί “ο κλάδος είναι αναπτυσσόμενος, έχει προοπτικές, ο εργαζόμενος σε αυτόν μαθαίνει την υπομονή, λαμβάνει πολλές γνώσεις, έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ευρύ κύκλο γνωριμιών, ενώ παράλληλα έχει ελευθερία και ανεξαρτησία κινήσεων.“
του Χρήστου Γαβαλά
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τις ασφάλειες και γιατί;
Ξεκίνησα το 2013 στον ασφαλιστικό χώρο στο πρακτορείο ασφαλειών που διατηρούσε η μητέρα μου. Μπήκα στη δουλειά αυτή ως συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης. Τότε, όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία ήμασταν στη καρδιά της οικονομικής κρίσης και τα πράγματα με τις επιχειρήσεις δεν ήταν ευοίωνα, αντιθέτως ήταν αρκετά ασταθή. Έτσι, είπα να ξεκινήσω να κάνω αυτό που διατηρούσαμε ήδη και θα έβλεπα τί θα έκανα στη πορεία.
Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα νέο να δει την ασφαλιστική επιστήμη ως κάτι επωφελές για το μέλλον του;
[box]Η ασφαλιστική επιστήμη αν και είναι ένα επάγγελμα που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα είναι συνεχώς εξελισσόμενο και ακολουθεί το μέλλον. Μπορείς να εξελιχθείς σαν προσωπικότητα, να διευρύνεις τους ορίζοντες σου μέσα από τη ποικιλομορφία των ασφαλιστικών κλάδων, ενώ παράλληλα έχεις την ελευθερία των κινήσεων και την εργασιακή σου ανεξαρτησία, αφού ο καθένας από εμάς είναι μία ατομική επιχείρηση.[/box]
Τα οικονομικά κίνητρα ποικίλλουν αναλόγως τον κλάδο ασφάλισης ή και τις εταιρείες που θα επιλέξει κανείς να συνεργαστεί και δεν έχουν όριο, δηλαδή όσο δουλεύει και παράγει τόσο αμείβεται. Είναι ένα επάγγελμα με κύρος, μάλιστα και στο εξωτερικό χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης σε σύγκριση με την Ελλάδα, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης και αναγνωσιμότητας.
[box]Επίσης, η ασφαλιστική επιστήμη έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο αλλά και τη παροχή συμβουλών σε φυσικά ή και νομικά πρόσωπα. Μπορείς να συναναστραφείς με όλες τις ηλικίες και τις τάξεις ανθρώπων. Τίποτα δεν είναι εύκολο, θέλει επιμονή, σκληρή δουλειά, όρεξη για εργασία, που με το πέρασμα του χρόνου σε ανταμείβει. [/box]
Έχεις ασχοληθεί με αρκετές γενικές ασφαλίσεις, ποια πιστεύεις ότι έχει τη μεγαλύτερη προοπτική και γιατί;
Σίγουρα οι ασφαλίσεις επαγγελματικής αστικής ευθύνης αλλά και περιβαλλοντολογικής ευθύνης. Είναι οι ασφαλίσεις του μέλλοντος για τη χώρα μας, ενώ στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες, χρόνια τώρα. Θεωρώ πως το επόμενο χρονικό διάστημα αρκετοί επαγγελματίες θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της ασφάλισης αυτής και το πόσο εξασφαλισμένοι θα μπορούν να είναι έχοντας την.
Προσδίδει στον επαγγελματία φερεγγυότητα, κύρος, αλλά και αίσθημα εμπιστοσύνης για το πελάτη που θα συνεργαστεί μαζί του.
Όσον αφορά στην περιβαλλοντολογική αστική ευθύνη, είναι μία ασφάλιση που αναπτύσσεται ήδη τα τελευταία χρόνια με έμφαση στις μεγάλες επιχειρήσεις που εν δυνάμει μπορεί να ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά θεωρώ πως αυτό θα επεκταθεί ολοένα και πιο πολύ με το νέο κλιματικό νόμο και σε μικρότερες επιχειρήσεις.
Βλέπουμε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας και φυσικά πυροδοτεί εξελίξεις και στον κλάδο. Είδαμε ότι πρόσφατα αποσύρθηκε το άρθρο στον κλιματικό νόμο για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης σε ζώνες τρωτότητας, αλλά θα επανεκτιμηθεί. Εκτιμάς ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια πυρός;
[box]Πολλοί συνάδελφοι στο χώρο όπως κι εγώ κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες να επικοινωνούμε την αναγκαιότητα της ασφάλισης αυτής, αλλά και η κρατική ενίσχυση σε συνδυασμό με τη στοχευμένη διαφήμιση θα ήταν ό,τι καλύτερο. Αισιοδοξώ πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τον κλάδο πυρός, όταν ο κόσμος αντιληφθεί το όφελος και την αμεσότητα που προσφέρει η ασφάλιση αυτή στις απαιτητική εποχή που ζούμε. [/box]
Τι είναι αυτό που ακούς πιο συχνά ως παράπονο από τους πελάτες σου για την ασφάλιση στην Ελλάδα και το οποίο πιστεύεις ότι επιδέχεται βελτίωσης;
Ένα γενικό παράπονο που ακούω όλα τα χρόνια είναι πως κόσμος θέλει να ασφαλιστεί αλλά δε μπορεί, λόγω υψηλών ασφαλίστρων με βάση το μισθό που αμείβεται ή τα εισοδήματα που έχει γενικότερα, ιδιαίτερα από τους νέους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίσσευμα για να ασφαλιστούν ιδιωτικά, όπως θα επιθυμούσαν. Θεωρείται από πολλούς προϊόν πολυτελείας και δυστυχώς το πρώτο πράγμα που θα διακόψουν σε περίπτωση οικονομικής δυσπραγίας.
Η Ευαγγελία αποφοίτησε από το τμήμα Marketing & Επικοινωνίας της ΑΚΤΟ και είναι κάτοχος Μini ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κατέχει Πιστοποιητικό Επαγγελματικών Γνώσεων Επενδυτικών Προϊόντων βασισμένων σε Ασφάλιση.
No comment yet, add your voice below!