Skip to content

Θα διπλασιαστεί η ζήτηση για ασφαλίσεις υγείας την επόμενη 10ετία

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Κατακόρυφη αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία, διπλασιασμό της ζήτησης ασφαλίσεων υγείας, νέες εξατομικευμένες θεραπευτικές μέθοδοι και νέες, αποδοτικότερες υπηρεσίες υγείας, προβλέπουν για το άμεσο μέλλον παράγοντες της αγοράς, από τον ασφαλιστικό, τεχνολογικό και επιστημονικό χώρο.

Η έγκαιρη και η έγκυρη διάγνωση, οι στοχευμένες θεραπείες και η συγκράτηση του κόστους των υπηρεσιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην πρόσφατη ημερίδα, υπό τον τίτλο «Υγεία και Τεχνολογία», που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Οι εξελίξεις στη γονιδιακή και μοριακή ταυτοποίηση, αποτέλεσμα των νέων μεθόδων ανάλυσης του DNA μέσω της βιοπληροφορικής και των Big Data, αλλάζουν την προσέγγιση της παγκόσμιας αγοράς. Τις λεπτομέρειες για το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις κυριολεκτικά ρυθμούς και τις αλλαγές που επιφέρει σε κάθε κατηγορία, ανέλυσαν κορυφαίοι -στην κατηγορία τους- ομιλητές, στο πλαίσιο της ημερίδας:

Αλλάζει το είδος των υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης επανάστασης όσον αφορά το πλαίσιο της Ιδιωτικής Υγείας. Η επιστήμη προχωράει εξελικτικά πραγματοποιώντας άλματα, αλλάζοντας πιθανόν και τον τρόπο που σήμερα προσφέρουμε υπηρεσίες στους πολίτες», όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Καντώρος, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interamerican. «Έχει ωριμάσει πλέον μια σειρά από τεχνολογίες που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Εφόσον συλλεχθούν αυτά τα κομμάτια του παζλ και ενοποιηθεί το σύνολο των τεχνολογιών, θα αλλάξει δραματικά η πρόσβαση του πληθυσμού στην Υγεία».

Την επόμενη δεκαετία, αναμένεται εξάλλου διπλασιασμός της ζήτησης των υπηρεσιών ασφάλισης Υγείας όπως υπογράμισε ο Stefano Cazzaniga, MD Principal του Boston Consulting Group, που βρέθηκε στην Ελλάδα ειδικά για την ημερίδα της ΕΑΕΕ.

Παραδοσιακά, η τεχνολογική εξέλιξη μεταφράζεται και σε νέα κόστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Για το θέμα αυτό ο κ. Καντώρος επισήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρονται και των πόρων που μπορούν να διατεθούν – ήδη οι υπηρεσίες υγείας καταναλώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ , κατά μέσο όρο 10% στην Ευρώπη και 12% στην Ελλάδα. Η συζήτηση στην Ελλάδα είναι πολύ επίκαιρη, τόνισε, καθώς διαφαίνεται πως και στα επόμενα χρόνια τα δημόσια οικονομικά, όπως και των νοικοκυριών, θα είναι περιορισμένα.

Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της ομιλίας του είναι αυτό που αφορούσε το μέλλον των υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση. Το πιθανότερο είναι στα επόμενα χρόνια να μιλάμε για έναν διαφορετικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως είπε. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να έχουν ενεργό ρόλο στο διηνεκές, θα πρέπει να δημιουργήσουν οικοσυστήματα που θα προσφέρουν, όχι μόνο χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες διαχείρισης Υγείας.

Τι σημαίνει αυτό για την ασφαλιστική αγορά; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ, περαιτέρω ενασχόληση με την ποιότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Συμβουλευτικές παροχές πρόληψης προς τους πελάτες και συστήματα που θα προειδοποιούν έγκαιρα για την κατάσταση της υγείας τους – υπηρεσίες εν γένει, που πιθανών να φτάσουν στο σημείο ακόμη και να εξατομικεύσουν τα ασφάλιστρα υγείας στο μέλλον, τουλάχιστον σε ομάδες ασφαλισμένων με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Προσωποποιημένη ιατρική φροντίδα

«Οι εταιρείες τεχνολογίας μετασχηματίζονται προκειμένου να καλύψουν τις υπό διαμόρφωση ανάγκες, στο χώρο της Υγείας. Στόχος τους είναι να εισάγουν καινοτομίες που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπάρα, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Philips Hellas. Στόχος της Philips είναι μέχρι το 2020 να έχει αλληλεπίδραση με 3 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη. Στο μέλλον οι υποδομές θα έχουν καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της υγείας των ανθρώπων. Σήμερα είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες. Η ψηφιακή τεχνολογία όμως, ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο διάγνωσης, θεραπείας και επανένταξης του ασθενούς. Πρωτίστως, οδηγεί στην προσωποποίησης της φροντίδας, δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστά ζητήματα υγείας και συνεπώς ιδανικά θα πρέπει να του προσφέρεται εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία. Ταυτόχρονα η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει και σε τυποποιημένα μοντέλα όπου θα επιτυγχάνονται τα βέλτιστα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη μερίδα του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε σωστές και αξιόπιστες υπηρεσίες. Αυτοί οι τρεις άξονες αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για την Υγεία του μέλλοντος, κατέληξε ο κ. Μπάρας.

«Ιατρική Ακριβείας»: η επανάσταση στην υγεία

Η Ιατρική Ακριβείας (precision medicine) είναι το αποτέλεσμα εξέλιξης της τεχνολογίας, που πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τον μηχανισμό των ασθενειών. Εάν αυτό το επιτύχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό, θα καταφέρουμε να έχουμε καλύτερες λύσεις και θεραπείες στο μέλλον» σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Παλιούρα, διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και επικεφαλής του τομέα πληροφοριακών συστημάτων στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

«Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να αναλύσουμε πάρα πολλά ετερογενή δεδομένα. Συνεπώς, η ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας (big data) είναι εντελώς απαραίτητη προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις εξατομικευμένης υγείας».

Η εξατομικευμένη θεραπεία θα δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε περιπτώσεις ασθενών με χρονίζοντα και «επικίνδυνα» για τη ζωή τους νοσήματα. «Ο βασικός λόγος ανάπτυξης της εξατομικευμένης θεραπείας είναι γιατί αποτελεί την λύση που θα ταιριάζει ειδικά σε κάθε ασθενή. Το ποσοστό των ασθενών που δεν ανταποκρίνεται σε μια γενική θεραπεία σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Φτάνει στο 75% των περιπτώσεων με καρκίνο. Έτσι, εάν πετύχουμε εξατομικευμένη προσέγγιση στην ιατρική θα έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, όπως καλύτερες θεραπείες, λιγότερες επιπλοκές, χαμηλότερα κόστη συνολικά και δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης.
Θέλω να τονίσω πως γνωρίζοντας τον τύπο του ανθρώπου που βρίσκεται μπροστά μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ζήσει περισσότερο, καλύτερα και αποφεύγοντας ασθένειες».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παλιούρας και υπερθεματίζοντας στην ανάγκη εξεύρεσης εξατομικευμένων λύσεων στην πρόληψη, απεύθυνε πρόσκληση στις ασφαλιστικές εταιρείες για στήριξη του ερευνητικού έργου που πραγματοποιεί ο «Δημόκριτος».

Ασφάλιση “στα μέτρα μας”

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα για ανεξάντλητη επεξεργασία των δεδομένων στην υγεία και στα υπό διαμόρφωση πρωτόκολλα μιας θεραπείας. Η Υγεία, στο εγγύς μέλλον θα είναι πλέον πιο πλήρης και πιο εξατομικευμένη» σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτσούρη, Καθηγητή στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.
Κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές βρίσκονται στο επίκεντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, αλλά και στην κατανόηση στις ακολουθίες γονιδιωμάτων στις οποίες οφείλεται και η κληρονομικότητα στην υγεία. Η ποσότητα και επεξεργασία αυτών των δεδομένων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, με εκπληκτικά αποτελέσματα για την πρόληψη, την διάγνωση αλλά και την πορεία των παθήσεων.
«Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων είναι να επηρεαστεί και ο ασφαλιστικός κλάδος, εισάγοντας πιθανόν και εξατομικευμένα πακέτα ασφάλισης για τους πολίτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτό είναι ένα ερώτημα που τις κατάλληλες απαντήσεις θα δώσει ο κλάδος μελλοντικά.
Κινητά τηλέφωνα, εφαρμογές στο web και νέες τεχνολογίες αποτελούν το νέο πεδίο δραστηριοποίησης για την ψηφιακή υγεία. Οι υπολογιστές αποτελούν την νέα τάξη εικονικής πραγματικότητας με ποικίλα βιομετρικά και φορητά συστήματα να βρίσκονται υπό ανάπτυξη».

Δραματική αύξηση των δαπανών Υγείας παγκοσμίως – πρόκληση για τις ασφαλιστικές

«Με τις δαπάνες Υγείας να αντιστοιχούν στο 12% του ΑΕΠ στην Ευρώπη και στο 17% στην Αμερική, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν θα υπάρχει πλέον το ίδιο μοντέλο στο μέλλον. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση των δαπανών το 2035 αντιστοιχώντας στο 20% του ΑΕΠ στην Ευρώπη και 33% έως 35% του ΑΕΠ στη Βόρεια Αμερική. Το γεγονός αυτό είναι άμεσα κατανοητό πως θα έχει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες» όπως υπογραμμίζει ο κ. Γεώργιος Βελιώτης, πρόεδρος του Health Platform Insurance Europe.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, τονίζει ότι «Το ελληνικό σύστημα Υγείας είναι απαρχαιωμένο και δεν είναι πλέον βιώσιμο. Παραδοσιακά, παρατηρούμε μια σταδιακή υποχώρηση από το δημόσιο σύστημα Υγείας και άνθιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας, θα έχει τρομακτική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Το κόστος, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο σύστημα. Όλοι θέλουν καλή ποιότητα και πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες.
Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα, υπολογίζεται πως θα ζήσει μέχρι τα 90 έτη. Δηλαδή, μια επιπλέον 10ετία από το σημερινό μέσο όρο ζωής. Ωστόσο, οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι οι χρόνιες παθήσεις που αντιστοιχούν στο 65% των δαπανών υγείας παγκοσμίως και φυσικά οι καρκινογενέσεις που αυξάνονται ανά μέσο όρο ηλικίας.
Σήμερα, στο υγιές 56% του πληθυσμού αναλογεί μόλις το 18% των δαπανών. Το 34%, είναι υγιές αλλά αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας, ενώ το 9% βρίσκεται αντιμέτωπο με χρόνιες παθήσεις. Σε αυτή την ομάδα ασθενών, αντιστοιχεί το 20% της συνολικής δαπάνης. Με απλά λόγια στο 11% των ασθενών αντιστοιχεί το 40% της συνολικής δαπάνης.
Είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη έρευνας στο πεδίο της πρόληψης, προκειμένου να αλλάξει η αντιστοιχία των ανθρώπων που ασθενούν στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Βελιώτης.

2 Comments

  1. Avatar

    “…γνωρίζοντας τον τύπο του ανθρώπου που βρίσκεται μπροστά μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ζήσει περισσότερο, καλύτερα και αποφεύγοντας ασθένειες”. Κοινώς θα ζούμε μέχρι τα 120. Και με την υπογεννητικότητα που υπάρχει, δεν θα υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι αρκετοί για να πληρώνουν τις συντάξεις μας. Συνεπώς, μόνο με πρόσθετη ιδιωτική σύνταξη θα μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα. Πρακτικά: Κόψτε τα μπουζούκια και σχεδιάστε το μέλλον σας από τώρα… Αλλαγή νοοτροπίας, ή γέροι που ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί. Η ωμή πραγματικότητα, αν δεν το έχει καταλάβει κανείς ακόμη. “Ο Θεός έχει”. Αλλά άμα κανείς δεν έχει μυαλό, τί να του κάνει…

    • Avatar

      Όπου “μπουζούκια” συμβολικά οι ανάγκες που δεν έχουν προτεραιότητα έναντι του να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, όταν δεν θα μας βαστάει πλέον το σώμα μας να εργαστούμε άλλο. Ελάχιστες βασικές ανάγκες του ανθρώπου έχουν προτεραιότητα έναντι αυτού, εάν σκεφτούμε λογικά… Το πρόβλημα της σύνταξης είναι το μόνο μαθηματικά βέβαιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει κανείς στην ζωή του. Απλά επειδή για κάποιον 30άρη είναι κάτι μετά από 40 έτη, λέει “έχει ο Θεός μέχρι τότε…” Μόνο που αργότερα δεν θα υπάρχει ο χρόνος (συνεπώς η δυνατότητα) να εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα που χρειάζονται για την λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, εκτός και αν έχουμε το συνολικό ποσό που χρειάζεται για να το δώσουμε μια και έξω! Η ασφάλιση είναι για τους φτωχούς όμως κι όχι για τους πλούσιους. Αρκεί να το καταλάβουν νωρίς…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *