Skip to content

Θα συνεχιστεί μέσα στο 2020 η τηλεργασία για τα στελέχη των ασφαλιστικών

Θα συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο του 2020, το μοντέλο εργασίας κατ’ οίκον που ακολούθησε το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς σε συγκεκριμένα τμήματα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών μεγάλων ασφαλιστικών, καθώς λειτούργησε ικανοποιητικά στο διάστημα της καραντίνας.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές, γνώριζαν τον τρόπο εργασίας “κατ’ οίκον” τόσο σε επίπεδο υψηλών στελεχών όσο και σε μεσαία στελέχη στο οργανόγραμμα. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις ξένες πολυεθνικές τους δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα οργανογράμματά τους, τα ωράρια εργασίας τους και τις λοιπές εργασίες που δεν χρειάζονταν παρουσία στα γραφεία των εταιρειών. Στις μεγάλες ασφαλιστικές, το ποσοστό εργασίας εξ αποστάσεως στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου ξεπέρασε το 90%. Στα ποσοστά αυτά κυμάνθηκαν οι εργασίες εξ αποστάσεως των Eurolife, Groupama, Interamerican, Generali, NN, Metlife, AIG, Ergo ενώ σε υψηλά επίπεδα (άνω του 80%) ήταν και η Εθνική Ασφαλιστική.

Στις μικρότερες εταιρείες, χρειάστηκαν αρκετές εργατοώρες από τα τμήματα IT και HR προκειμένου να διαμορφωθούν σωστά τα εργασιακά και τεχνολογικά πλαίσια. Σήμερα, οι εταιρείες με μικρό αριθμό προσωπικού έχουν αυξήσει την κατ’ οίκον εργασία τους σε ποσοστό 60-70%. Εκτός από τους υγειονομικούς λόγους, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών θεωρούν ότι η εργασία εξ αποστάσεως θα εδραιωθεί ακόμη και στη μετά covid-19 εποχή. Οι ωφέλειες είναι πολλές τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας όσο και σε επίπεδο ικανοποίησης των εργαζομένων. Για τις ασφαλιστικές, αυτό θα σημάνει και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Προβλήματα υπάρχουν αρκετά, αλλά οι διοικήσεις των εταιρειών θεωρούν ότι το επόμενο εργασιακό μοντέλο θα είναι υβριδικό. Θα περιέχει δηλαδή κάποια υποχρεωτική παρουσία εργαζομένων παράλληλα με την “εργασία κατ’ οίκον”.

Σε έρευνα του φημισμένου Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνου, “η εργασία κατ’ οίκον (ή εξ αποστάσεως) θα μπορούσε να γίνει πολύ αποτελεσματική εάν υλοποιούνταν δυνατότητες και επιχορηγήσεις για την αγορά εξοπλισμού. Επιπλέον, θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική μέσω της δυνατότητας φορολογικών ελαφρύνσεων. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι η αυξημένη εργασία από σπίτι δεν έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για μια οικονομία”.

Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, το ποσό των τεχνολογικών δαπανών για ενίσχυση της “κατ’ οίκον” εργασίας ξεπέρασε, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών στελεχών, τα 5 εκατ. ευρώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *