Skip to content

Ιστορική προσπάθεια για ισχυρότερη φωνή στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ιστορική παρακαταθήκη για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αποτέλεσε η 1η  Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια που διεξήχθη το πρωινό του Σαββάτου 18 Μαίου στο Novotel Αθήνας.

Συγκίνηση για το γεγονός, αναμνήσεις  από το παρελθόν, φιλικές συναντήσεις διαμεσολαβητών από ολόκληρη την Ελλάδα (από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τη Χίο μέχρι την Κέρκυρα), παρουσίαση της δράσης του ΕΕΑ και των θεσμικών φορέων της διαμεσολάβησης, πολιτικές υποσχέσεις από τους πολιτικούς (εκλογών γαρ), αλλά και σκληρή κριτική και σπόντες προς τους απαθείς και μη οργανωμένους διαμεσολαβητές περιείχε η 1η Συνδιάσκεψη. Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α κ. Χατζηθεοδοσίου προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι ο κλάδος μικραίνει και ότι θα απομείνουν μόνο οι πραγματικοί επαγγελματίες ασφαλιστές, ενώ με στατιστικά  στοιχεία ο κ. Δημ. Γαβαλάκης απέδειξε ότι ο κλάδος “γερνάει” καθώς δεν εισέρχονται νέοι επαγγελματίες.

O Πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος

Το παρών με χαιρετισμούς έδωσαν ο πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδροι και στελέχη Επιμελητηρίων και από τα πολιτικά κόμματα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ κ. Ιωάννης Βρούτσης, ενώ χαιρέτισε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος δημιούργησε κλίμα ευθυμίας στην αίθουσα όταν είπε ότι είχε κάνει λάθος τη μέρα της εκδήλωσης. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Generali κ. Παναγιώτης Δημητρίου και η Πρόεδρος του ΕΙΑΣ κ. Νάντια Σταυρογιάννη.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές και στις ψηφιακές τομές που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε τομείς δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικότητας. Ο κ. Βρούτσης τόνισε την τεράστια σημασία της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ευρώπη και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γνωστό ποσοστό του 2% επί του ΑΕΠ που έχουν τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα έναντι του 7,5% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε να μην αποτελεί η ιδιωτική ασφάλιση μία “ένοχη κατάσταση” για την ελληνική οικονομία και τόνισε πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει και στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη και στις αποζημιώσεις. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι συμπληρωματικός πυλώνας της Δημόσιας Ασφάλισης και ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά και θεσμικά κίνητρα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Θέλουμε συνεργασία  της ιδιωτικής ασφάλισης με τη δημόσια ασφάλιση για να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κ. Βρούτσης συμπληρώνοντας ότι «γκρεμίστηκαν τα είδωλα της αριστερής ιδεοληψίας».

Η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα είναι η νέα πραγματικότητα από το 2020, ανέφερε εξάλλου ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στο δικό του χαιρετισμό. Η Αρχή εργάζεται εντατικά για το σκοπό αυτό ώστε το τρίτο τρίμηνο του έτους να μπουν σε πιλοτική λειτουργία. Ο κ. Πιτσιλής είπε χαρακτηριστικά πως η συνεργασία με φορείς όπως της διαμεσολάβησης ανοίγει τα μάτια στην ΑΑΔΕ, και η άμεση επικοινωνία με την αγορά δίνει τη δυνατότητα να δοθούν λύσεις συνεργασίας και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο κ. Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ) τόνισε ότι η φωνή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μπορεί και πρέπει να γίνει πιο δυνατή και ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο θεσμός που εξασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας, δημιουργεί ισχυρά αποταμιευτικά κεφάλαια σε ένα πολύπλοκο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος και πρότεινε την έναρξη διαλόγου για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση σε ένα σύστημα 3 πυλώνων. «Απαιτείται να δημιουργηθεί ένα δομημένο πλαίσιο αποταμίευσης», είπε ο κ. Μίχαλος , υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αναπτύσσεται σε υγιέστερες βάσεις.

«Η IDD διασφαλίζει την ποιότητα ασφάλισης και διασφαλίζει την καλύτερη σχέση ασφαλιστή-ασφαλισμένου», ανέφερε ο κ. Μίχαλος για την IDD για να καταλήξει με τη φράση «στηρίζουμε την ανάδειξη του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas κ. Παν. Δημητρίου τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη σχέση ασφαλιστικής παραγωγής / ΑΕΠ και η προτελευταία Κύπρος έχει διπλάσιο ποσοστό (4%) σε σχέση με την Ελλάδα, τόνισε ότι για να αποδώσει το σύστημα των 3 πυλώνων θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον επιτοκίων, οικονομικής ανάπτυξης και δημογραφικό. «Ο 3ος πυλώνας χρειάζεται φοροαπαλλαγές », δήλωσε ο κ. Δημητρίου. «Η ασφαλιστική βάση θέλει να ασφαλιστεί αλλά δεν μπορεί», τόνισε.

Η πρόεδρος του ΕΙΑΣ κ. Νάντια Σταυρογιάννη, ανέφερε ότι απαιτείται στήριξη όλων των φορέων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και τη Διαμεσολάβηση.

Ο Κωνσταντίνος Λάσκος, υπεύθυνος ΓΕΜΗ και επιχειρήσεων, μέλος Διοικητικής Επιτροπής Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ομιλίες των εκπροσώπων των 3 μεγαλύτερων Επιμελητηρίων

Ιδιαίτερα ουσιαστικοί και ενίοτε καυστικοί ήταν οι ομιλητές-εκπρόσωποι των 3 μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας, δηλαδή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων του Ε. Ε. Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Λάσκος έκλεψε την παράσταση με την παραστατικότητά του αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται να “σηκωθούν από την πολυθρόνα” οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και να κινητοποιηθούν για τα προβλήματά τους.

Ο κ. Λάσκος επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα, «τι είναι αυτό που μας πληγώνει» όπως είπε.

  • «Μας πληγώνει το Κράτος που χαρίζει δαπάνες»
  • «Μας πληγώνουν οι ασφαλιστικές που ως “κιβωτοί του Νώε” βάζουν όλα τα ζώα μέσα»
  • «Μας πληγώνει ο αθέμιτος ανταγωνισμός» (cosmote , Vodafone και πλατφόρμες)
  • «Μας πληγώνει ότι μόνο εμάς (διαμεσολαβητές) έγιναν ρυθμίσεις με τις επανεκπαιδεύσεις και επαναπιστοποιήσεις» (μάλιστα μόνο το 46% πέρασαν τις εξετάσεις της ΤτΕ)
  • « Μας πληγώνει ότι δεν είμαστε επιλέξιμοι στα ΕΣΠΑ»
  • «Μας πληγώνει που υπάρχει καθυστέρηση στην εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια»

Ο κ. Λάσκος τόνισε ότι απαιτείται «να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας» και να «να φτιάξουμε Πειθαρχικό». Εστίασε στο θέμα της Επικουρικής Ασφάλισης προτείνοντας να προχωρήσει το θέμα του Επαγγελματικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην 1η Συνδιάσκεψη, τονίζοντας ότι «είναι ωραίο που βρήκαμε ένα τρόπο για συνδέσουμε όλη την Ελλάδα». Έκανε αναδρομή στις συλλογικές δράσεις της Διαμεσολάβησης στο παρελθόν απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες («υποχρεώσαμε τις εταιρείες σε διάλογο») και την πρώτη μεγάλη νίκη με τονΤειρεσία”. 

«Έχουμε καλή εκπροσώπηση και στη Βουλή καθώς συμμετέχουμε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της. Η IDD πέρασε από εμάς», τόνισε με έμφαση. Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια του ΕΕΑ προς τα μέλη της ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποιος που είχε πρόβλημα και δεν ήμασταν δίπλα του».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αφού κάλεσε τους Διαμεσολαβητές να μεγαλώσουν την “πίττα” της ασφαλιστικής αγοράς, δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε εκδηλώσεις με ιδιώτες καταναλωτές και με επιχειρηματίες για να αποκτήσει ο κλάδος μεγαλύτερη εξωστρέφεια. «Να πάμε στον κόσμο» τόνισε με έμφαση.

Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη για τον κλάδο της Διαμεσολάβησης και ευελπιστεί ότι μέχρι το Δεκέμβριο να υπάρξει μελέτη για το “σήμερα” και το “αύριο” της Διαμεσολάβησης.

Το μέλος του Δ.Σ του ΕΕ Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης ήταν αρκετά καυστικός με αυτούς που κάνουν κριτική στις δράσεις των Ενώσεων και των Επιμελητηρίων χωρίς να καταθέτουν προτάσεις. Τόνισε ότι χρειάζεται να “τρέξουν” τα ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα και πρέπει να σταθούν όλοι μαζί, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον Φίλιππο Μωράκη και τη “συναινετική πώληση”.

«Έχουμε ευκαιρίες που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Δεν καταφέραμε να πάρουμε μαζί μας τους δυσαρεστημένους του ΕΦΚΑ», είπε ενδεικτικά.

Πρότεινε επίσης φοροαπαλλαγές για τον 3ο πυλώνα, έμφαση στο κομμάτι εκπαίδευσης (ενδεικτικά εκθείασε τον ΠΣΣΑΣ για την αλληλεκπαίδευση) και κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε συνάδελφοι και όχι ανταγωνιστές». Κλείνοντας την ομιλία του πρότεινε ότι πρέπει να συζητήσουν τη δημιουργία Ομοσπονδίας.

 Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης τόνισε ότι οι βασικές στρατηγικές είναι η ισχυροποίηση της φωνής της Διαμεσολάβησης, η αποτελεσματική παρέμβαση στην πολιτική σκηνή, η ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων του κλάδου και η δικτύωση. Οι δράσεις των φορέων της Διαμεσολάβησης, στοχεύουν στην ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος, στην αντιμετώπιση των φορολογικών και ασφαλιστικών προβλημάτων, στη διεκδίκηση των φοροαπαλλαγών, στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, στην καταπολέμηση των ανασφάλιστων, στη διαφάνεια και στο δικαίωμα συμβολαίου, στην εκπόνηση μελετών για το μέλλον του επαγγέλματος, στη νομική και φορολογική στήριξη, στην πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, στην Υλοποίηση Επαγγελματικού Ταμείου, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς.

(Κεντρική φωτό: Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πρόεδρος ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, Γεν.Γρ. ΕΕΑ Δ. Γαβαλάκης)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *