Skip to content

To ιστορικό μιας συγχώνευσης που θα άλλαζε την αντασφάλιση

Αν υλοποιούνταν η συμφωνία εξαγοράς 30 δις δολαρίων της Willis Towers Watson από την Aon, θα είχαμε το μεγαλύτερο deal γενικών ασφαλειών στην παγκόσμια ιστορία.

Του Νικου Σακελλαρίου

Όμως η πανίσχυρη Επιτροπή Ανταγωνισμού των ΗΠΑ που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε αντίθετη γνώμη. Μπλόκαρε την εξαγορά της Willis από την AON με την λογική ότι δημιουργείται ένας κολοσσός σε θέματα αντασφαλίσεων που καταστρατηγεί τους κανόνες ορθής λειτουργίας και ανταγωνισμού της αγοράς.

Η Επιτροπή έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από 12 μήνες έρευνας για τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην αγορά, δηλώνοντας τελικά ότι η οντότητα που θα προέκυπτε θα δημιουργούσε περιβάλλον μονοπωλίου και θα μπορούσε να χρεώνει υψηλότερες τιμές, αφήνοντας τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες της με πολύ λίγες εναλλακτικές!

Ο συνδυασμός των Aon & Willis Towers Watson, επί του παρόντος νούμερο 2 & 3 στην αγορά πίσω από την Marsh McLennan, θα δημιουργούσε έναν κολοσσό με 95,000 υπαλλήλους και 20,3 δισ σε ετήσια έσοδα, σε σύγκριση με τα 17,2 δις δολάρια της Marsh McLennan (μητρική των Marsh, Mercer, Guy Carpenter και Oliver Wyman). 

Η Aon plc και η Willis Towers Watson από κοινού την απόφασή τους να ακυρώσουν τη συμφωνία συγχώνευσης τερματίζοντας έτσι την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η προτεινόμενη συγχώνευση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου 2020.

Επιστρέφονται κεφάλαια

Η Aon θα πληρώσει το τέλος τερματισμού της συμφωνίας ύψους 1 δισ. δολαρίων στη Willis Towers Watson, το προτεινόμενο σχέδιο διακανονισμού της Willis Towers Watson έχει πλέον λήξει και οι δύο οργανισμοί θα προχωρήσουν ανεξάρτητα.

Και οι δύο εταιρίες θα παρέχουν περαιτέρω οικονομικές ενημερώσεις και προοπτικές στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου του 2021, που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουλίου για την Aon και στις 3 Αυγούστου για την Willis Towers Watson.

Πως έφτασαν στην απόφαση διακοπής της εξαγοράς και συγχώνευσης

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters οι δύο CEO, στόχος της συγχώνευσης θα ήταν η ισχυροποίηση των ομίλων με την  παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Αρχικά η AON προσέφυγε εναντίον της απόφασης στη δικαιοσύνη αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθυστερώντας να αποπεμφθεί, ουσιαστικά έβαζε φραγμούς στην υλοποίηση και προώθηση της εξαγοράς. Όταν ανακοινώθηκε η απορριπτική απόφαση οι δύο οργανισμοί, εκτιμώντας ότι οι καθυστερήσεις και τα κόστη που θα δημιουργούσε μια έφεση ή προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης, στην ουσία θα υπονόμευε την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας, θα ακύρωνε τα πλεονεκτήματά της και θα αποσυντόνιζε ποικιλοτρόπως τους δύο ομίλους, αποφάσισαν να σταματήσουν την διαδικασία.

Οι δηλώσεις των δύο CEO

«Παρά την κανονιστική τάση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έγκρισης της συγχώνευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φτάσαμε σε αδιέξοδο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aon, Greg Case. «Η θέση του DOJ (υπουργείου Δικαιοσύνης)  παραβλέπει ότι οι συμπληρωματικές μας επιχειρήσεις λειτουργούν σε ευρείς, ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συγχώνευση θα επιτάχυνε την κοινή μας ικανότητα να καινοτομούμε για λογαριασμό των πελατών, αλλά η αδυναμία εξασφάλισης μιας ταχείας επίλυσης της δικαστικής προσφυγής μας έφτασε σε αυτό το σημείο» είπε και πρόσθεσε, «ο σεβασμός μας για την Willis Towers Watson και τα μέλη της ομάδας που γνωρίσαμε μέσω αυτής της διαδικασίας έχει αυξηθεί και μόνο».

«Η ανθεκτικότητα και η δέσμευση της ομάδας μας αποτελούν πηγή υπερηφάνειας και εμπιστοσύνης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Willis Towers Watson, John Haley. «Κοιτώντας μπροστά, όλοι εμείς στη Willis παραμένουμε σταθεροί στους συναδέλφους μας, στους πελάτες μας και στους μετόχους μας. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να είμαστε έντονα ανταγωνιστικοί στις επιχειρήσεις μας σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να εισάγουμε σημαντικές καινοτομίες στην αγορά. Εκτιμούμε και σεβόμαστε βαθιά όλους τους συναδέλφους που γνωρίσαμε στην Aon μέσω αυτής της διαδικασίας».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *