Skip to content
ΕΔΡΑ INTERLIFE - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ι. Βοτσαρίδης για την ασφάλιση και τις φυσικές καταστροφές: «Ο χρόνος μας τελειώνει. Χρειάζεται αφύπνιση και ενεργοποίηση»

Το θέμα είναι για άλλη μια φορά οι φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπισή τους.

Μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει καταβάλει 171 εκ ευρώ για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023 ενώ οι ασφαλιστικές 450 εκ ευρώ.

Το συνολικό κόστος των ζημιών φτάνει τα 3,8 δις ευρώ αλλά το διαθέσιμο κονδύλι από τον προϋπολογισμό είναι μόλις 1 δις ευρώ. 

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστική, Ιωάννης Βοτσαρίδης

Συμπέρασμα 1: Το κράτος δεν έχει λεφτά να τους αποζημιώσει όλους ως οφείλει και το μεγαλύτερο ποσοστό θα μείνουν ακάλυπτοι και κατά πάσα πιθανότητα άστεγοι ή επιχειρηματικά κατεστραμμένοι. 

Συμπέρασμα 2: Πολύ λίγοι Έλληνες ασφαλίζονται.  

Η αύξηση του φαινομένου των φυσικών καταστροφών είναι ανελέητη. Είναι επίσης εμφανής από το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές τα τελευταία 20 χρόνια  κατέβαλαν περίπου 1 δις ευρώ σε αποζημιώσεις εκ των οποίων το μισό μόνο το 2023. 

Τα άνω στοιχεία συγκέντρωσε σε μια εξαιρετική ομιλία που έδωσε ενώπιον πολιτικών και επιχειρηματιών ο CEO της Interlife Ασφαλιστικής Ιωάννης Βοτσαρίδης κατά το Ανοιχτό  Μέρος της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας την περασμένη Παρασκευή (14.6.24).

Τα ακραία φαινόμενα και οι επίσης ακραίες προβλέψεις για το μέλλον έχουν ήδη σπρώξει πολλά ευρωπαϊκά κράτη να συμπράξουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, με την ιδιωτική ασφάλιση, είπε, δεδομένου ότι είναι κοινώς διαπιστωμένο ότι τα κρατικά κονδύλια δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ό,τι προκύψει στο μέλλον.  Σε Ελβετία και Γερμανία για παράδειγμα έχει γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των κτιρίων ενώ Ιταλία και Ισπανία έχουν προχωρήσει  σε ΣΔΙΤ και φοροαπαλλαγές. 

Κατά κοινή διαπίστωση, στη χώρα μας τα βήματα είναι δειλά και με καθυστέρηση. Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών, υποχρεωτική ασφάλιση στις μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκ ευρώ. Σε σύγκριση με το μέγεθος της απειλής, τα μέτρα αυτά είναι απειροελάχιστα και αφήνουν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού απροστάτευτη.

Η συστηματική ενημέρωση για την αξία και το περιεχόμενο της ασφάλισης είναι προαπαιτούμενο, παρατήρησε ο Ι. Βοτσαρίδης, όμως είναι εύλογο ότι δεν αρκεί. 

Το 10% ως έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ δεν φτάνει – πολλά σπίτια δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφάλισης γιατί ήταν ασφαλισμένα μόνο έναντι κάλυψης στεγαστικού δανείου (υποχρεωτική ασφάλιση), άρα όχι και για σεισμό ή πλημμύρα, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται σε χαμηλές τιμές ζώνης ΕΝΦΙΑ, οπότε και το κίνητρο είναι πάρα πολύ μικρό. 

Ως προς τις επιχειρήσεις, τζίρο άνω των 2 εκ ευρώ παρουσιάζει σχεδόν μόνο 1 στις 10, που λόγω μεγέθους, ούτως ή άλλως ασφαλίζονται. Για να κάνει διαφορά, ο νόμος θα πρέπει σύντομα να επιβάλει υποχρεωτική ασφάλιση σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκ., και ακόμη καλύτερα, άνω των 500.000 ευρώ. Ομοίως, μια ουσιαστική έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, που θα αποτελούσε κίνητρο να ασφαλιστούν περισσότεροι, θα πρέπει να φτάνει για παράδειγμα το 25%, προέτρεψε ο Ιωάννης Βοτσαρίδης. 

Συνολική αντιμετώπιση ωστόσο στο πρόβλημα, είναι μόνο οι ΣΔΙΤ, συμπλήρωσε, προκειμένου να οι αποζημιώσεις να καλύπτουν την πλειοψηφία των ζημιών. Τέτοιου είδους πρακτικές εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό, υπενθύμισε, και είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οικονομικά οι φυσικές καταστροφές, χωρίς δυσθεώρητα ύψη ασφαλίστρων, δεδομένου ότι με τις συμπράξεις αυτές δημιουργείται επιμερισμός των δαπανών και οικονομίες κλίμακος.

Επιπλέον, προκύπτει και μια άλλη διάσταση όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Δεν είναι οικονομικά ορθό να επιβαρύνεται το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών στην αποκατάσταση της ιδιωτικής περιουσίας ενός μέρους των πολιτών. Πέραν αυτού, υπάρχει και ένα δευτερογενές αρνητικό αποτέλεσμα: Με τις συνθήκες αυτές, του λεγόμενου «πατερναλιστικού καπιταλισμού», δηλαδή του κράτους-προστάτη, ο γενικός πληθυσμός δεν έχει κίνητρο να ασφαλιστεί, εάν πιστεύει ότι η Κυβέρνησή του θα καλύψει όλες τις ζημιές».

Το ίδιο είχε άλλωστε τονίσει και πριν από λίγο διάστημα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος θα καλύψει τα πάντα και για αυτό αποταμιεύουν ελάχιστα για μια δύσκολη ώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα  στην ασφάλιση είναι η μόνη προοπτική και είναι ευχής έργον ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ελλάδας ετοιμάζει ήδη συγκεκριμένες προτάσεις περί αυτού, σε συνεργασία με αντασφαλιστικές εταιρείες.

*Τα άνω αποτελούν περίληψη των βασικών σημείων της ομιλίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστική, Ιωάννης Βοτσαρίδης, στο ανοιχτό μέρος της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 16.6.2024 στη Θεσσαλονίκη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *