Κίνδυνος για τον κλάδο από την υπέρ-έκθεση στο "cloud"

2 Δεκεμβρίου 2022

Ασφαλιστικές και τράπεζες βασίζονται όλο και περισσότερο σε μεγάλες εταιρείες του «cloud», όπως η Amazon, η Microsoft, η Google και η IBM, για δομικές τους λειτουργίες και υπηρεσίες

Θα προβούν σε τεστ αντοχής μετά από παρέμβαση της ΕΕ

Νέος νόμος σε ισχύ από το 2024

του Χρήστου Γαβαλά

Σε θέση... ελεγχόμενου θα πρέπει να βρεθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με ανακοίνωση καθώς θα χρειαστεί να αποδείξουν πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να ανακάμψουν από μια υποθετική κυβερνοεπίθεση.

Και αυτό γιατί όλο και περισσότερο για δομικές τους λειτουργίες και υπηρεσίες βασίζονται σε μεγάλες εταιρείες του «cloud», όπως η Amazon, η Microsoft, η Google και η IBM.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανησυχούν για την ταχύτητα αλλά και για την κλίμακα με την οποία τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και οι επενδυτικές εταιρείες μεταφέρουν κρίσιμες λειτουργίες τους σε συγκεκριμένες πλατφόρμες που λειτουργούν στο cloud.

Ένα σφάλμα σε μία τέτοια πλατφόρμα θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει τις υπηρεσίες πολλών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, ανέφεραν συγκεκριμένα οι ρυθμιστικές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη, δήλωσε ότι εγκρίθηκε από όλες τις χώρες ο νέος νόμος για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα, γνωστός ως DORA.

Οι εποπτικές αρχές των ασφαλίσεων και των τραπεζών θα συντάξουν πλέον τεχνικούς κανόνες για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είχε και αυτό λόγο, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως και ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ περί τα τέλη του 2024.

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη σχέδια για την θωράκιση των πληροφοριακών τους συστημάτων, αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν, ώστε να παραμένουν ανθεκτικές σε μια πραγματικά σοβαρή διαταραχή, δήλωσε ο Ζμπίνεκ Σταντζούρα, υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

«Χάρη στις εναρμονισμένες νομικές απαιτήσεις που υιοθετήσαμε σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί καλύτερα ανά πάσα στιγμή», δήλωσε.

Οι απαιτήσεις θα ισχύουν για χρηματοπιστωτικές εταιρείες και «κρίσιμα» τρίτα μέρη που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στο cloud.

«Εάν γίνει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε ο Σταντζούρα.

Η Βρετανία, που δεν είναι πλέον στην ΕΕ, ανέφερε τον Ιούνιο ότι οι ρυθμιστικές αρχές της θα λάβουν εξουσίες ώστε να καθορίσουν ποιες υπηρεσίες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες μπορούν να τεθούν υπό την άμεση εποπτεία της Τράπεζας της Αγγλίας και της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
ΤτΕ: Mείωση ενεργητικού 2,52% για τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο

Η πτώση των μετοχών και των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα και των ξένων ασφαλιστικών...

Close