Skip to content

Κίνητρα για την αξιοποίηση μέρος της περιουσίας των ασφαλιστικών μέσω Χρηματιστηρίου

Κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύουν ως θεσμικοί επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και διευκολύνσεις προς τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες να εισηχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνουν οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΑΕΕ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ως γνωστόν, o Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε γίνει στα τέλη Απριλίου (εν μέσω lockdown) είχε αναφέρει ότι απευθύνει πρόσκληση προς την Πολιτεία να αξιοποιήσει επενδυτικά την περιουσία των 13 δις ευρώ που έχουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα και τις καθιστούν ως τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές.

Τις συζητήσεις για την αξιοποίηση μέρος της περιουσίας των ασφαλιστικών εταιρειών μέσω του χρηματιστηρίου επιβεβαίωσε σε χθεσινή ομιλία του στα πλαίσια τηλεσυνεδρίου του ΙΟΒΕ , ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Α.Ε κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Η έκκληση αυτή φαίνεται ότι εισακούστηκε καθώς έχουν αρχίσει οι συνομιλίες της ΕΑΕΕ με το Υπουργείο Οικονομικών (στο οποίο υπάγεται ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων) για να μπορούν να επενδύσουν μέρος των κεφαλαίων τους οι ασφαλιστικές και σε μετοχές.

«Το Υπουργείο Οικονομικών ανοίγει αύριο το διάλογο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για την παροχή κινήτρων, όπως χορηγούνται στην Ιταλία ή τη Γαλλία, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο ΧΑ», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε (ΕΧΑΕ) κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΙΟΒΕ.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό σε μετοχές ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του εκδίδει η ΕΧΑΕ, το ποσοστό των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν ξεπερνά το 5% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου όταν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι πάνω από 60% της κεφαλαιοποίησης.

Αν αυξηθεί η παρουσία των ασφαλιστικών εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα δοθεί η δυνατότητα μία καλύτερης και αποδοτικότερης αξιοποίησης της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχουν οι περισσότερες εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθηθούν και οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *