Skip to content

Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κατάρρευσης της SVB – Ποιο το αναβαθμισμένο σχέδιο προστασίας που ετοιμάζει η ΕΕ

Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την συνακόλουθη χρεοκοπία της Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες.

του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, που εξηγούν ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ιδρύματα στην Αμερική.

Είναι αυτό ένα σημάδι ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί η κρίση του 2008;

Προς το παρόν, όχι, και οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα που θα εξαπλωθούν στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα. Η Silicon Valley Bank ήταν μεγάλη, αλλά είχε μια ιδιαίτερη υπόσταση, εξυπηρετώντας σχεδόν αποκλειστικά τον κλάδο της τεχνολογίας και start ups. Είχε δηλαδή εκτεταμένη συνεργασία με το συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας που επλήγη σκληρά το περασμένο έτος.

Άλλες τράπεζες είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες και οι συνεργασίες τους εκτείνονται σε πολλούς κλάδους, βάσεις πελατών και γεωγραφικές περιοχές. Ο πιο πρόσφατος γύρος «stress tests» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πάνω στις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδειξε ότι όλα θα μπορέσουν να επιβιώσουν από μια βαθιά ύφεση και μια σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Πώς αντιδρά η Ευρώπη;

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής ούτως ώστε να διασφαλιστεί με όλους τους τρόπους ότι αυτή η κρίση δεν θα περάσει τον Ατλαντικό.

Είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο ΕΕ και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο – σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, κάθε καταθέτης με ποσό έως 100.000 ανά τράπεζα διασφαλίζεται πλήρως.

Όπως όμως συνέβη και στην περίπτωση των δύο αμερικανικών ιδρυμάτων, αυτό το πλαφόν στην πράξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση κρίσης και επιλέγεται η λύση της διάσωσης του συνόλου των καταθέσεων.

Και αυτό ισχύει ακόμα και σε περίπτωση μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, μεγαλύτερης από εκείνη με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Ελλάδα το 2010.

Ως αντίδραση σε εκείνη τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Ευρώπη συσπειρώθηκε για να θωρακίσει τους φορολογούμενους και να προστατεύσει τους καταθέτες.

Στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, οι σημαντικές τράπεζες, οι οποίες διακρατούν συνολικά πάνω από το 80% όλων των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού στη ζώνη του ευρώ, υπόκεινται πλέον στους ίδιους κανόνες εποπτείας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ισχυρότερη και πιο συνεκτική προστασία των μικροκαταθετών. Αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι της τραπεζικής ένωσης το οποίο εξακολουθεί να λείπει.

Πώς θα λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εισαγωγή του ευρωπαϊκού συστήματος κατά φάσεις. Επίσης οι τράπεζες θα χρειαστούν πολλά χρόνια για τη δημιουργία ταμείου ασφάλισης καταθέσεων που θα έχει ως στόχο το 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων.

Αυτό το μέγεθος αντιστοιχούσε σε 43 δισ. ευρώ περίπου με βάση τα δεδομένα του 2011. Η έρευνα δείχνει ότι ένα ταμείο αυτού του μεγέθους επαρκεί για να καλύψει τις αποζημιώσεις που θα απαιτούνταν ακόμη και σε κρίσεις πολύ πιο σοβαρές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες προτάσεις, οι εισφορές των τραπεζών στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων θα εξαρτώνται από τους κινδύνους που αυτές αναλαμβάνουν σε σχέση με τις άλλες τράπεζες εντός της τραπεζικής ένωσης και όχι σε σχέση με τις άλλες τράπεζες στο ίδιο κράτος μέλος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *