Skip to content

“Καμπανάκι” ΟΟΣΑ για τα συνταξιοδοτικά συστήματα

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν μπροστά στην επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και τον πολλαπλασιασμό των άτυπων θέσεων εργασίας – ανεξάρτητων και μερικής απασχόλησης -, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ενώ το 1980 υπήρχαν δύο πολίτες άνω των 65 ετών για κάθε 10 ενεργούς, σήμερα είναι τρεις ανά 10 και το 2060 αναμένεται ότι θα είναι έξι ανά 10, διευκρινίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.  Μπροστά σ’ αυτή την προβλεπόμενη εξέλιξη, καλεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν να επανεξετάσουν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα που υιοθετήθηκαν σ’ ένα πλαίσιο κρίσης» εξήγησε στη διάρκεια παρουσίασης ο Ερβέ Μπουλόλ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, ειδικός στις συντάξεις και τη δημογραφική γήρανση. Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της τάσης για χρηματοοικονομική χαλάρωση, επειδή τα διορθωτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν «σε πολλές περιπτώσεις αποκάλυψαν αδυναμίες που είναι δομικές και τα μέτρα που ελήφθησαν στόχευαν στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων τάσεων, κυρίως δημογραφικών, που δεν έχουν σταματήσει».

Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε επ’ αφορμή του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ολλανδίας, το οποίο θεωρείται πρότυπο ασφαλιστικής και συνταξιοδοτική προοπτικής παγκοσμίως και επλήγει ιδιαίτερα από τα χαμηλά (αρνητικά πολλές περιπτώσεις) επιτόκια. Αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η ΕΚΤ τα τελευταία 4 χρόνια ήταν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Έτσι η πρόσφατη ανακοίνωση από το ολλανδικό δημόσιο ότι μπορεί να υπάρξει μέχρι και μείωση των συντάξεων έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όχι μόνο από την μείωση των επιτοκίων αλλά και από την έλλειψη μεταρρυθμιστικών προσπαθειών πάνω σε οργανωμένες παρεμβάσεις σε δημογραφικά και αναλογιστικά θέματα.

Νικ. Σακελλαρίου

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *