Skip to content
Screenshot 2024-02-09 at 3.38.52 PM

Καρκίνος: Νέες ευκαιρίες, σκέψεις, δοκιμές για την ασφάλιση του. Tι διερευνούν οι αντασφαλιστές στην Ευρώπη

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Έρασμος – Ολλανδός ουμανιστής  (1469-1536)

Για τους ασφαλιστές Ζωής και Υγείας οι κλινικές δοκιμές για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου (MCED ) μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα  στην ασφάλιση, ώστε οι νοσούντες από καρκίνο  να ζήσουν μία πολύ καλύτερη ζωή. Αυτό, άλλωστε είναι και το ζητούμενο των ασφαλιστών ζωής και υγείας, να μπορούν να ασφαλίσουν περισσότερους και με καλύτερους όρους, όταν ο καρκίνος ευθύνεται επί του παρόντος για σχεδόν έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως.

Έλενα Ερμείδου

Οι στόχοι των κλινικών δοκιμών συνάδουν με τους στόχους των ασφαλιστικών

Οι στόχοι των κλινικών δοκιμών MCED είναι: ο  εντοπισμός του καρκίνου σε πολύ πρώϊμο στάδιο, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο αποτέλεσμα της θεραπείας, καθώς και των ποσοστών επιβίωσης, και τελικά του προσδόκιμου ζωής, αναφέρει σε μελέτη της  η Swiss Re. Οι στόχοι αυτοί να πούμε εμείς, συνάδουν με τους στόχους των ασφαλιστών ζωής και υγείας που επιζητούν να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους ασφαλισμένους και καλύτερους όρους. 

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι κλινικές δοκιμές σήμερα και τι δείχνουν 

Οι προσυμβατικοί  έλεγχοι πρώτης γενιάς MCED έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλού καρκίνου βρίσκονται σήμερα σε κλινικές δοκιμές και διαρκώς αξιολογούνται, ενώ κάποιες μορφές  είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά . Οι δοκιμές MCED μπορεί να υποδεικνύουν πρώιμες ενδείξεις καρκίνου, οι οποίες δεν μπορούν να επαληθευτούν χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους – αναβάλλοντας επομένως τη  θεραπεία του καρκίνου  μέχρι να γίνει οριστική διάγνωση. 

Οι προκλήσεις για τους underwriters υγείας

Οι πρώιμες μορφές  αυτών των δοκιμών μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιάγνωση, με πιθανή συνέπεια τη δυσφορία του ασθενούς, τις αυξημένες περιττές θεραπείες και το αυξημένο κόστος. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να το έχουμε υπ΄ όψιν μας.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασφαλιστές ζωής και υγείας θα πρέπει να  προβούν σε αξιολογήσεις κινδύνου των δοκιμών MCED και εν συνεχεία να καθορίσουν τον σχεδιασμό του προϊόντος, δίνοντας κατεύθυνση στο τρόπο ανάληψης κινδύνων, (τιμές , αξιώσεις κτλ).

Αποκαλύπτουμε τι διερευνούν σήμερα οι αντασφαλιστές στην Ευρώπη

Οι ασφαλιστές ζωής και υγείας  μπορεί να αποφασίσουν  να εξετάσουν αξιολογήσεις κινδύνου των δοκιμών MCED για να μελετήσουν  τις πιθανές επιπτώσεις στο σχεδιασμό του προϊόντος.  Σήμερα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι αντασφαλιστές διερευνούν συνεργασίες με ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και διαγνωστικές εταιρείες για να πιλοτάρουν τα νέα προγράμματα που επικεντρώνονται στις δοκιμές MCED. 

Ο στόχος των αντασφαλιστών είναι να  παρέχουν αμοιβαία οφέλη τόσο στους πελάτες όσο και στους ασφαλιστές.

Που μπορείτε να βρείτε τις δοκιμές MCED, η ερμηνεία για τους underwriters

Οι δοκιμές MCED αναφέρει η Swiss Re ενδέχεται να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο ή απευθείας από  τα εμπορικά εργαστήρια. Κάποιοι  μπορεί να επιλέξουν να μην αποκαλύψουν ένα θετικό αποτέλεσμα MCED, το οποίο από σήμερα δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διαγνωστικό κριτήριο για τον καρκίνο. Ομοίως, όσοι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα κατά την διενέργεια ελέγχου θα μπορούσαν να αναβάλουν ή να καθυστερήσουν την ασφάλιση τους, με αποτέλεσμα να αυξάνουν ολοένα την έκθεση τους στον κίνδυνο. 

Οι δοκιμές MCED αποτελούν σήμερα μόνο ένα μέρος της εικόνας  ενός πλήρους προσυμπτωματικού ελέγχου. Όταν υποβάλλεται θετικό  το τεστ MCED, συνιστάται προσοχή,  έως ότου οι αιτούντες συζητήσουν  το αποτέλεσμα με τον γιατρό τους. Επί του παρόντος, αυτό θα απαιτούσε σχεδόν σίγουρα ιστοπαθολογική επιβεβαίωση μιας κακοήθειας και την διάγνωση του καρκίνου.

Ένα αρνητικό τεστ MCED δεν αποκλείει την παρουσία ενός εξελισσόμενου καρκίνου ούτε αποκλείει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μέλλον. Εάν το επιτρέπουν οι κανονισμοί της αγοράς, η πιο προσεκτική εξέταση του οικογενειακού και ιατρικού ιστορικού, καθώς και του τρόπου ζωής και των συμπεριφορών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση μιας πιθανής προδιάθεσης ή διάγνωσης καρκίνου, για καλύτερα αποτελέσματα θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Τι μπορεί να αλλάξει στους κανονισμούς διάγνωσης καρκίνου

Η χρησιμότητα της ιστολογίας μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα τεστ MCED συνεχίζουν να αυξάνονται σε αποτελεσματικότητα και αποδοχή. Εάν, αλλάξει ο ιατρικός ορισμός της διάγνωσης καρκίνου, οι ασφαλιστές ζωής και υγείας θα θελήσουν να επανεξετάσουν τον τρόπο αξιολόγησης των αξιώσεων. Θα ήταν κρίσιμο αυτό να γίνει με την παρουσία θετικού τεστ MCED και απουσίας άλλων καθιερωμένων ιατρικών διαγνώσεων, υπογραμμίζει η Swiss Re. 

Την αρρώστια την αισθανόμαστε, αλλά την υγεία καθόλου.

Dr. Thomas Fuller Άγγλος γιατρός & γνωμικογράφος  (1654-1734)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *