Κατάρρευση του ΕΣΥ: Περιγραφές - καταγγελίες πoυ σοκάρουν...

3 Οκτωβρίου 2016

imagehandlerΤα ραντεβού ακτινοθεραπείας κλείνονται από...Φεβρουάριο και μετά ενώ για τα χειρουργεία ρουτίνας η λίστα αναμονής είναι ένας χρόνος. Σοβαρά χειρουργεία τις περισσότερες φορές δεν γίνονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ.

της Βάσως Βεγίρη

Πρωτοφανείς και σοκαριστικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής του, με τη ζωή χιλιάδων ασθενών, ιδιαίτερα των ανιάτως πασχόντων, να παίζουν καθημερινά χωρίς υπερβολή «ρουλέτα» τη ζωή τους.

Ακόμη και τα μισά μόνο στοιχεία , από όσα καταγγέλλει  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)  να ανταποκρίνoνται στην πραγματικότητα, η πραγματικότητα αυτή είναι εφιαλτική και προοιωνίζεται νέες εκατόμβες «θυμάτων» από τις πολιτικές των μνημονίων, ιδιαίτερα του τελευταίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει στο «Underwriter.gr» με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσκομεία της χώρας και τον καλούμε να δώσει έμφαση ιδιαίτερα στην «τύχη» των καρκινοπαθών.

Η εικόνα που προκύπτει από την αφήγησή του κυριολεκτικά σοκάρει: τα χαλασμένα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου, στα οποία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν είναι δυνατή η αλλαγή της πηγής κοβαλτίου, αποτελούν όχι την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

cf81ceb1cebdcf84ceb6ceb1Οι δε περισσότεροι γραμμικοί επιταχυντές (σ.σ. είναι ο δεύτερος τύπος μηχανημάτων ακτινοθεραπείας) έχουν επίσης πολύ απλά «φάει τα ψωμιά τους», καθώς είναι παλιοί (άνω της δεκαετίας) και πάλι λόγω της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων δεν μπορούν να επισκευαστούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας και Αλεξανδρούπολης.

Σημειωτέον, δε, ότι οι γραμμικοί επιταχυντές σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει να είναι ένας ανά 200.000 κατοίκους και στη χώρα μας, όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ, δεν ξεπερνούν τον έναν ανά 1 εκατ. κατοίκους....

Οι λίστες αναμονής των καρκινοπαθών, εξαιτίας της παραπάνω περιγραφόμενης κατάστασης, φτάνουν, όπως τονίζει ο κ.Γιαννάκος, τον ...Φεβρουάριο του 2017, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται πολύ απλά σε λίστες ...εκτέλεσης, εάν ο ασθενής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. «Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο εκτός θεραπείας δεν εισάγονται στα Ογκολογικά Νοσοκομεία. Πεθαίνουν δυστυχώς πριν την ώρα τους», προσθέτει σχετικά.

attiko_nosokomeio_1Και το «κερασάκι»:  Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά 7 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου, στοχευμένοι και σύγχρονοι για τα Νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.
Δεν εγκαταστάθηκε κανένας, επειδή η δωρεά έχει σαν όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του Μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

Το προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψη των ακινοθεραπευτικών τμημάτων, όπως σημειώνει ο κ.Γιαννάκος, δεν θα ξεπερνούσε πανελλαδικά  τα 100 άτομα.

Πέραν δε, των καρκινοπαθών, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων ξεπερνούν πλέον σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο  το ένα έτος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικών χειρουργείων. Σην πράξη δηλαδή τελικά σοβαρά χειρουργεία δεν γίνονται, επειδή δεν είναι εξασφαλισμένες κλίνες ΜΕΘ εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα και πάλι την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

«Επί ημερών Κυβέρνησης Τσίπρα – καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ – οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι λιγότεροι κατά 7.695 άτομα, ενώ συνολικά στην τελευταία τετραετία-πενταετία έχουν φύγει περίπου 20.000 από το ΕΣΥ και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίσουν τις 35.000. Η δε χρηματοδότηση του ΕΣΥ για φέτος, δηλαδή η χρηματοδότηση του ΕΣΥ που προβλέπεται στον πρώτο προϋπολογισμό  που εκτελείται από αυτήν την Κυβέρνηση, είναι μειωμένη κατά 350 εκατ.ευρώ σε σύγριση με την περσινή, που είχε συγκροτηθεί από την προ-προηγούμενη Κυβέρνηση.

Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης ανέρχονται σε 7,5% και βέβαια επί πολύ μεγαλύτερων ΑΕΠ.

Εν ολίγοις  και εν κατακλείδι, τα δημόσια νοσοκομεία είναι διαλυμένα και το δημόσιο σύστημα υγείας πολύ απλά δεν υφίσταται πια.

Μονάδες Τεχνητού Νεφρού

Εξίσου ανατριχιαστική είναι η περιγραφή της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας:

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ
Ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού, σε βαθμό που δεν τηρείται η αναλογία που προβλέπεται από τους κανονισμούς (3 ασθενείς προς 1 Νοσηλευτή). Λόγω έλλειψης προσωπικού η Μονάδα λειτουργεί από τις 7π.μ. – 8μ.μ. με συνέπεια ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία. Το σύστημα επεξεργασίας νερού είναι 20ετίας και χρειάζεται διαρκή συντήρηση.
Δεν υπάρχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορέας και καθαρίστρια όπως προβλέπεται.
Τα διαλύματα, τα φίλτρα και οι φύσιγγες είναι σε οριακό σημείο (ακατάλληλες)

Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Ανοσολογικό Κέντρο και προβληματική η κλινική μεταμοσχεύσεων.
Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς στη Μονάδα. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, 14 νοσηλευτές για 110 ασθενείς στο πρόγραμμα των δύο ημερών. Παλαιός εξοπλισμός Μονάδος Τεχνητού Νεφρού. Πολλές φορές τα μηχανήματα Αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας. Οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης είναι παλαιές και φθαρμένες. Μεγάλος κίνδυνος ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων

Γ.Ν.Α. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:
Νεφρολογική Κλινική Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 13 κλίνες. Μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης 3 κλίνες. ΦΙΑΠ 1 κλίνη.
Η Νεφρολογική Κλινική έχει 10 (δέκα) Νοσηλευτές μαζί με την προϊσταμένη και καλύπτει τις ανάγκες όλων των παραπάνω. Έλλειψη προσωπικού 50% (χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη πέντε (5) Νοσηλευτές). Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 12 κρεβάτια για αιμοκάθαρση. Λειτουργεί με 13 Νοσηλευτές. Χρειάζονται άλλοι 3 (τρείς) για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Προβλήματα στις γενικές εφημερίες όπου η αναμονή είναι πολλές ώρες λόγω έλλειψης κενών κρεβατιών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης

Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης. Η μονάδα λειτουργεί σε άλλο κτίριο απομακρυσμένο από το κεντρικό κτίριο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των εργαζομένων. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μονάδα κατά τις εφημερίες όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται ασθενείς ανασφάλιστοι μη εγγεγραμμένοι στην κατάσταση ασθενών. Ταλαιπωρούνται οι Ασθενείς. Καμία κρατική επιχορήγηση για τους Ανασφάλιστους. Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου

Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Υποστελέχωση. Εξυπηρέτηση στις εφημερίες ανασφαλίστων μη ενταγμένων ασθενών. Χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση. Λειτουργεί τρεις βάρδιες και Κυριακές. Διαθέτει 24 μηχανήματα, με έντονα προβλήματα ειδικά τις ημέρες εφημεριών


Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Η στελέχωση της μονάδας του τεχνητού νεφρού είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα. Σοβαρότατα προβλήματα αντίστοιχα με τα προηγούμενα νοσοκομεία στις ημέρες εφημερίας

Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ
11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία. Η Μονάδα λειτουργεί οριακά πλέον, με πολλαπλά προβλήματα ( μεγάλη έλλειψη προσωπικού, υλικών, μηχανημάτων, εξοπλισμού)
 

Διαβάστε εδώ για την υπόλοιπη Ελλάδα

Γ.Ν. ΝΑΞΟΥ
Παρ’ ότι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί ΜΤΝ λόγω έλλειψης προσωπικού. Έξι μηχανήματα είναι παροπλισμένα, το ένα εξ αυτών δωρεά της ακτοπλοϊκής εταιρείας BLUE – STARS. Μάλιστα προσφέρθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής να καλύψει το κόστος λειτουργίας της Μονάδας σε υλικά και προσωπικό, αλλά δεν ανταποκρίθηκε  η  κυβέρνηση.  

Γ.Ν. ΚΩ
Τα μισά από τα συνολικά εννιά μηχανήματα  είναι 20ετίας και βγάζουν συνεχώς προβλήματα ενώ ακόμη και οι ....πολυθρόνες που κάθονται οι ασθενείς είναι τόσο παλαιές που έχουν καταστραφεί. Σοβαρές εμπλοκές υπάρχουν και με την προμήθεια φίλτρων.

Γ.Ν.Θ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ
Έχει 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης παλαιότατα, από το 1997 και 2004. Ο εξοπλισμός είναι παλαιός και οι πολυθρόνες επίσης κατεστραμμένες.

Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Παλαιά μηχανήματα, πάνω από 12 έτη που πρέπει ν’ αντικατασταθούν. Παλαιές και φθαρμένες οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ
20μηχανηματα αιμοκάθαρσης που χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οφείλονται πολλά ρεπό, και κανονικές άδειες. 1 νοσηλεύτρια σε έξι ασθενείς (αντί 3 το περισσότερο)

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας. Είναι αναγκαία η αντικατάστασή τους. 76 Αιμοκαθαιρόμενοι. 17 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Γ.Ν.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Πεπαλαιωμένα μηχανήματα, δεν υπάρχει σύμβαση, δε γίνεται τακτική συντήρηση. Έλλειψη προσωπικού.

ΝΟΣ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Νησιά όπως η Ιθάκη (δεν λειτουργεί ΜΤΝ) ειδικά το χειμώνα μένουν ακάλυπτα με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο της υγείας των Ασθενών.

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
Μεγάλη υποστελέχωση επικρατεί στη ΜΝΤ όπως άλλωστε και σε όλο το Νοσοκομείο. Τα μηχανήματα που διαθέτει είναι παλαιωμένα και χρίζουν αντικατάστασης. Αναμένονται τέσσερα μηχανήματα που θα γίνουν δωρεά από το μεγάλο ίδρυμα της χώρας. Δώρο – άδωρο εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου τελεί υπό αναστολή λειτουργίας λόγο έλλειψης προσωπικού.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Το τμήμα λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς. Υπάρχει αναμονή για 5 με 8 ασθενείς. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός Νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες.

Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Λειτουργεί από την έναρξη ως τμήμα οξέων αιμοκάθαρσης και στην συνέχεια ως τακτικό με προγραμματισμό. Λειτουργεί σήμερα με 8 μηχανήματα (παλιάς τεχνολογίας) συν ένα εφεδρικό. Υπάρχουν δύο μηχανήματα που λόγο παλαιότητας δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και έχουν βγει για απόσυρση. Το τμήμα λειτουργεί σε τρείς βάρδιες ασθενών και δύο βάρδιες προσωπικού. Τις Κυριακές από 12 έως 8. Μεγάλο πρόβλημα από αιτήματα για φιλοξενία κυρίως ασθενών από Γερμανία ( έως τώρα αιτήματα 21 δεκτά μόνο 4). Λειτουργεί στο όριο και κατά περιόδους εκτός ορίου. Ελλιπέστατο το νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Λειτουργεί με τα μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ζακύνθου. Ότι παλαιό περίσευε. Η λειτουργία γίνεται σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο Ιατρό και έναν Επικουρικό. Επιτακτική ανάγκη για λειτουργία 3ης βάρδιας αλλά λόγο έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού δεν είναι εφικτό. Μεγάλη λίστα αναμονής τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες λόγο τουρισμού.

Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το τμήμα λειτουργεί με 8 κρεβάτια (παλιάς τεχνολογίας), καλύπτουν 2 βάρδιες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρίτη βάρδια. Προσπαθούν να την ανοίξουν με προσωπικό από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποδυναμώσουν τα άλλα Τμήματα. Μεγάλο πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες με λίστες αναμονής. Στο νέο υπό ανέγερση Νοσοκομείο δεν υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα κρεβάτια.

Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
90 Αιμοκαθαιρόμενοι,μαζί με έκτακτες μηνιαίες καθάρσεις 1100. 19 νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης στο νοσηλευτικό προσωπικό 755 εκτός των ημερών κανονικής άδειας. Μεγάλη ταλαιπωρία των Νεφροπαθών.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ανενεργές.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Έλλειψη ιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 81 Αιμοκαθαιρόμενοι μόνιμα και συχνά έκτακτα περιστατικά. 14 νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 80 Αιμοκαθαιρόμενοι. 20 νοσηλευτικό προσωπικό. Ταλαιπωρία των νεφροπαθών.

Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ
75 Αιμοκαθαιρόμενοι. 17 νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Ταλαιπωρία των αιμοκαθαιρόμενων.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Νάντια Σταυρογιάννη: Η νεαρή μηχανικός που διέπρεψε στον κλάδο των ανθρώπων

Η στήλη "Πορτρέτα" επιχειρεί μια διαφορετική, πιο προσωπική ματιά στο έργο και την προσωπικότητα του εκάστοτε φιλοξενούμενου. Μια νεαρή δυναμική...

Close