Tα χρήματα που δεν δίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση οι Έλληνες, τα δαπανούν πάντως, σε… φακελάκια στο εθνικό σύστημα υγείας.
Αυτό καταδεικνύει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ- ΓΣΕΕ) με θέμα “Υγεία και μακροχρόνια φροντίδα στην Ελλάδα”.
Σύμφωνα με την έκθεση το φακελάκι υπολογίζεται στο 20% των νοσοκομειακών δαπανών των νοικοκυριών και αποτελεί μια “εγκατεστημένη” πλέον κοινωνική συμπεριφορά στην οποία καταφεύγει το 36% έως το 75% περίπου των ασθενών στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες πληρώνουν φακελάκι για “εξασφάλιση ποιοτικότερης φροντίδας”, για να διευκολύνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη και για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
Ιδιωτική Ασφάλιση
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ποσοστό των δαπανών για ιδιωτική ασφάλιση υγείας στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 0,19% το 2009 σε 0,27% το 2012, λόγω των ανεπαρκειών του δημοσίου.
[box]Τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγει ιδιωτική ασφάλιση υγείας έχει αυξηθεί κατά 60% και συγκεκριμένα από 23,8% που ήταν το 2012 έφτασε σε 38,7% το 2014 [/box]
Από αυτούς το 21,8% δήλωσε ότι λαμβάνει μερική κάλυψη με κάποιες παροχές και το 16,9% ότι λαμβάνει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς αυξημένα σε σχέση με το 2012, όταν σε αντίστοιχη πανελλαδική έρευνα, μερική κάλυψη από ιδιωτική ασφάλεια δήλωνε το 8,9% και πλήρη κάλυψη το 14,9% των ασθενών.
Συμπερασματικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια, τα νοικοκυριά στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω των περικοπών στη δημόσια δαπάνη για την υγεία, τον περιορισμό των δωρεάν παροχών ή/και την αύξηση συμμετοχής των ασθενών στο κόστος περίθαλψής τους.
(πηγή: healthmag.gr)
1 Comment
[…] επίσημη έρευνα της ΓΣΕΕ (διαβάστε προηγούμενο άρθρο εδώ), κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του […]