«Καταιγίδα» εξαγορών στην Ελλάδα

26 Οκτωβρίου 2021

Όλα δείχνουν ότι το 2021 θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά που κρατάει από το 2008

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, η Ελλάδα για πρώτη φορά κατατάσσεται μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στην 8η θέση πίσω από τις έξι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης (Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) και το Βέλγιο.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ποιότητα ζωής, οι υποδομές μεταφορών, logistics και τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, το τρέχον έτος καταγράφονται και υψηλής αξίας συναλλαγές για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τρεις αποκρατικοποιήσεις – πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και παραχώρηση της Εγνατίας Οδού – συγκεντρώθηκε το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ, όταν για ολόκληρο το 2020 η αξία των συναλλαγών αθροιστικά για αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικές συναλλαγές έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ.

Φέτος μέχρι τώρα στον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζουν οι εξαγορές των εταιρειών Chipita (1,65 δισ.), Pharmaten (1,6 δισ.), Wind (1 δισ.), Vivartia (600 εκατ.), Ιntrasoft International (235 εκατ.) αλλά και πολλές άλλες, όπως η εξαγορά της Metlife, της Singular logic και του ομίλου Μούχαλη (kiosky’s). Ολα δείχνουν ότι το 2021 θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά που κρατάει από το 2008, όταν είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 9 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή βεβαίως δεν θα έχει αξία αν τα κεφάλαια δεν μετουσιωθούν σε νέες δουλειές και σε αύξηση της απασχόλησης, και όχι να αλλάζουν απλώς οι μετοχικές ισορροπίες στις επιχειρήσεις.

(Του Βασίλη Κώτση, Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ο καθηγητής Δημήτρης Βλαχάκος ειδικός σύμβουλος στον Όμιλο Βιοιατρική

Ο Όμιλος Βιοιατρική ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας – Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και...

Close