Skip to content

Κερδίζουν έδαφος οι σύγχρονες ασφαλίσεις αστικής ευθύνης έναντι των παραδοσιακών Copy

Αυξάνονται οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης λοιπών καλύψεων σε σχέση με τις αστικές ασφαλίσεις κατασκευών και ξενοδοχείων σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η αύξηση των λοιπών καλύψεων αποδίδεται στο γεγονός ότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πληγεί δραματικά τόσο στη δεκαετία της κρίσης (2008-2018) όσο και στα επόμενα χρόνια και κυρίως βέβαια τώρα με τον κορωνοϊό, οι ξενοδοχειακές αστικές ευθύνες έχουν αυξηθεί, αλλά με ήπιους ρυθμούς ενώ οι λοιπές καλύψεις έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος παρότι είχε αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού εντούτοις οι ρυθμοί αύξηση είναι φθίνοντες. Οι ασφαλισμένοι στις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης στρέφονται τα τελευταία 2 χρόνια προς πιο εξειδικευμένες ασφαλίσεις. Οι αστικές ασφαλίσεις λοιπών καλύψεων περιλαμβάνουν τις ευθύνες προϊόντος, επαγγελματικές αστικές ευθύνες , στελεχών διοίκησης , κλινικών δοκιμών, IT Cyber και περιβαλλοντικές. Οι Γενικές αστικές ευθύνες περιλαμβάνουν τους κλάδους των κατασκευών, ξενοδοχείων, βιομηχανικών κινδύνων και λοιπών καλύψεων. Oι αλλαγές αυτές αποδίδονται κυρίως στην αλλαγή της μορφής των κινδύνων αλλά και στην προσπάθεια του μέσου καταναλωτή και επενδυτή να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η κατανομή του πλήθους συμβολαίων διαμορφώνεται με ποσοστά 50,2% σε συμβόλαια Γενικής Αστικής Ευθύνης, 32,1% σε επαγγελματική ευθύνη και κατά 14,3% σε εργοδοτική ευθύνη (καλύπτει ιδιαίτερα εργατικά ατυχήματα). Σε επιμέρους συμβόλαια εν ισχύει το 2019 , οι λοιπές καλύψεις κυριαρχούσαν με 47.361, ενώ οι ξενοδοχειακές αστικής ευθύνης ήταν στις 14.617, οι βιομηχανικοί κίνδυνοι 4.072 και οι κατασκευαστικές στις 4.022 συμβόλαια.

Στις εργοδοτικές αστικές ευθύνες, το 2019 ήταν σε ισχύ 20.015 συμβόλαια και απ’ αυτά τα 9.122 αφορούσαν λοιπές καλύψεις δηλαδή (ασφαλίσεις προϊόντος, επαγγελματικές καλύψεις, ευθύνη στελεχών διοίκησης, κλινικές δοκιμές, IT-Cyber, περιβαλλοντικές). Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχουν οι επαγγελματικές αστικές ευθύνες ενώ αυξάνεται σταδιακά το μερίδιο της ασφάλισης IT-cyber risk. Σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό κατά επάγγελμα εκεί ξεχωρίζουν τα ατομικά ασφαλιστήρια Ιατρών (25.802 συμβόλαια), των Διαμεσολαβητών που είναι υποχρεωτική (6.515 συμβόλαια), των λογιστών (3.349 συμβόλαια).

Δίκτυα διανομής

Το 35,4% των ασφαλίσεων αστικής ευθύνης γίνεται από πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας, το 26,5% από μεσίτες ασφαλίσεων, το 17,2% με απευθείας πωλήσεις (direct) και το 15,4% από πρακτορειακά δίκτυα αποκλειστικής συνεργασίας. Από το bancassurance γίνεται μόλις το 5,3% των πωλήσεων. Η κατανομή των πωλήσεων, δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι διαμεσολαβητές στις πωλήσεις εξειδικευμένων προϊόντων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *