Skip to content

Κλειδί η ασφάλιση για τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία

Γεγονός η πρώτη αποστολή σιτηρών εκτός Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας – Κλειδί η εξασφάλιση της ασφάλισης για φορτία και πλοία

Η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας, σηματοδοτώντας ένα μικρό αλλά κρίσιμο πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση των εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που συσσωρεύονται στη χώρα και προς την ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Razoni, ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο με 26.527 τόνους καλαμποκιού, αναχώρησε για τον Λίβανο το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μαζί με την Τουρκία βοήθησαν στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας για την επανεκκίνηση των εξαγωγών.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Κουμπράκοφ επιβεβαίωσε την αναχώρηση και τόνισε ότι υπάρχουν άλλα 16 πλοία στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού που περιμένουν τη σειρά τους για να αποπλεύσουν.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων και το μπλοκάρισμα των εξαγωγών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα έχει κλονίσει το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και έχει αυξήσει την απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η εξαγωγή που επιτεύχθηκε με το Razoni αποτελεί ένα επίτευγμα ορόσημο στο πλαίσιο της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου για τη δημιουργία ασφαλών ναυτιλιακών διαδρόμων μέσω τριών εκ των λιμανιών της Ουκρανίας, αν και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα μπορούν να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Δεκάδες πλοία έχουν κολλήσει στα λιμάνια που είναι διάσπαρτα κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και αναμένεται να αρχίσουν να κινούνται σε «καραβάνια» εάν όλα πάνε καλά.

Ωστόσο, αυτό που τονίζεται με έμφαση στο δημοσίευμα είναι πως οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ασφάλιση για φορτία και πλοία, καθώς και να βρουν αρκετό πλήρωμα για να επιτραπεί ο απόπλους τους.

Η ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή της σε αυτήν.

«Η διασφάλιση ότι τα υπάρχοντα σιτηρά και τρόφιμα μπορούν να μετακινηθούν στις παγκόσμιες αγορές αποτελεί ανθρωπιστική επιταγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δήλωσή του. «Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από τα πολλά εμπορικά πλοία που κινούνται σύμφωνα με την πρωτοβουλία».

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού σχεδιάζει επίσης να αγοράσει, να φορτώσει και να στείλει αρχικά 30.000 τόνους σιταριού έξω από την Ουκρανία σε πλοίο ναυλωμένο από τον ΟΗΕ. Περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Το Razoni έφτασε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Η συμφωνία προβλέπεται να παρακολουθείται από κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, με εκπροσώπους όλων των πλευρών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *