Skip to content

Κλιματική αλλαγή και κοινωνικές διαταραχές λόγω Covid οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Η αδράνεια και η αναποφασιστικότητα έναντι στην κλιματική αλλαγή αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες και διαταραχές που επέφερε η πανδημία, είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Του Χρήστου Γαβαλά

Η ανησυχία για την αποτυχία της κλιματικής μετάβασης και για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν καταλάβει τον πλανήτη είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον πλανήτη, ιδιαίτερα τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να συρρικνώσει σημαντικά το παγκόσμιο ΑΕΠ ενώ οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο COP26 δεν είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της εκπομπής αερίων κατά 1,5 μονάδα.

Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για το κλίμα, ακόμη και αν οικονομικά οι διαφορές μεταξύ των κρατών και των κοινωνιών τους είναι χαώδεις.

Στους πιο βραχυπρόθεσμους φόβους, αυτοί περιλαμβάνουν υγειονομικές και κοινωνικές εντάσεις και διαχωρισμούς που προκαλούνται από τον κορωνοϊό. Οι πλούσιες κοινωνίες έχουν ανακτήσει απώλειες των δύο τελευταίων ετών όμως οι φτωχότερες έχουν χάσει ανεπιστρεπτί ποσοστό από το εισόδημά τους λόγω Covid.

Η πανδημία φαίνεται να έχει επίσης μεταβάλει τις αντιλήψεις για το ποιοι κίνδυνοι είναι πιο πιθανό να πραγματοποιηθούν κατά την επόμενη δεκαετία. Οι κλιματικές και κοινωνικές ανησυχίες υπερκερνούν την απάτη στον κυβερνοχώρο και στη χρήση των μαζικών δεδομένων, ζητήματα που, προ κορονοιού, απασχολούσαν έντονα την παγκόσμια κοινότητα…

Ωστόσο βιομηχανίες και οργανισμοί δεν έχουν την πολυτέλεια να τα αγνοήσουν. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται τώρα ταχύτερα από την ικανότητά μας να τις εξαλείψουμε μόνιμα. Μόνο με αξιόπιστα και εξελιγμένα σχέδια διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο θα μπορέσει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα να τις αντιμετωπίσει. Ομοίως, οι οργανισμοί πρέπει να αρχίσουν να κατανοούν τους κινδύνους του Διαστήματος, ιδιαίτερα τον κίνδυνο για τους δορυφόρους στους οποίους βασιζόμαστε ολοένα και περισσότερο, δεδομένης της αύξησης των γεωπολιτικών φιλοδοξιών και εντάσεων.

Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2022 έρχεται λίγο πριν από την ατζέντα της Συνόδου στο Νταβός (που θα γίνει το καλοκαίρι καθώς αναβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο), η οποία αναμένεται να κινητοποιήσει ξανά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ηγέτες επιχειρήσεων, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών να μοιραστούν τις απόψεις, τις γνώσεις και τα σχέδιά τους σχετικά με τα πιο επείγοντα παγκόσμια ζητήματα. 

Θα επιτραπεί στο κοινό να παρακολουθεί και να αλληλεπιδρά μέσω συνεδριών ζωντανής ροής, δημοσκοπήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εικονικών συνδέσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *