Skip to content

CEO Swiss Re: Το κενό προστασίας των χωρών θα φέρει καταστροφές

O CEO της Swiss Re, Christian Mumenthaler

Στη σημασία της ασφάλισης των χωρών από φυσικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο CEO της Swiss Re, Christian Mumenthaler ο οποίος ρωτήθηκε για το λεγόμενο «κενό προστασίας», κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Insurance Europe.

Όπως διευκρίνισε, «το κενό προστασίας είναι η αναλογία του συνολικού κόστους των ζημιών που προήλθαν από φυσικές καταστροφές σε σχέση με το ύψος των ζημιών που είχαν ασφαλιστεί».

Παγκοσμίως, το κομμάτι των ζημιών που δεν έχει ασφαλιστεί είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει ασφαλιστεί, κάτι που κάνει μεγάλη διαφορά στο θέμα της ανθεκτικότητας γιατί -όπως είπε- «εάν μια χώρα χτυπηθεί, μπορεί η ασφάλεια να αποζημιώσει τις ζημιές γρήγορα και να χτιστεί από την αρχή. Αν όμως καταστραφεί μια χώρα και οι πολίτες της να πρέπει να περιμένουν από το κράτος για να πάρουν κάποια αποζημίωση, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Οι πολίτες θα αποζημιωθούν μερικώς και μάλιστα, χρόνια αργότερα».

Αυτή τη στιγμή το κενό προστασίας είναι μεγάλο αλλά διαφέρει απο χώρα σε χώρα.

«Στην Ευρώπη είναι από τα μικρότερα, με το 43% της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύεται. Με μεγάλες βεβαίως διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, είδαμε πρόσφατα τους σεισμούς στην Ιταλία και μόνο το 1-2% του πληθυσμού είναι ασφαλισμένο για σεισμούς, συνεπώς όλα είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν χτιστεί ξανά 10 ή και 20 χρόνια αργότερα, δυστυχώς», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε περαιτέρω ότι «σε κάποιες χώρες οι άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί για να πληρώσουν ασφάλεια, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζεται πολύ με την ψυχολογία».

Σε σχέση με το τι αυτό θα σημαίνει υπό το φως των επερχόμενων φυσικών καταστροφών, είπε πως «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει αναφορικά με τους τυφώνες όπου βλέπουμε μια μεγάλη αλλαγή, αλλά έχουν κατασταλάξει σχετικά με φαινόμενα ξηρασίας, πλημμύρας, πυρκαγιάς, όπου υπάρχει ξεκάθαρη επιστημονική απόδειξη ότι πλέον αυτά αυξάνονται ιδιαίτερα, κάτι που αυξάνει και το κόστος προστασίας τους.

Όπως για παράδειγμα το κόστος της αγροτικής ασφάλισης, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις φτωχότερες χώρες.

Έκανε μάλιστα αναφορά σε μια εκτίμηση που κάνει η εταιρεία του σχετικά με το ποια θα είναι η οικονομική απώλεια συνολικά μέχρι το 2050: αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν οι ζημίες από φυσικές καταστροφές μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 14% του ΑΕΠ μιας χώρας.

«Η πιο επηρεασμένη περιοχή είναι η Νοτιοανατολική Ασία, με τις οικονομίες των χωρών εκεί να εξαρτώνται περισσότερο από την γεωργία και τον τουρισμό ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ελβετία επηρεάζονται σε μικρότερο βαθμό από όλα αυτά. Το κενό προστασίας θα μεγαλώσει και θα μεγαλώσει περισσότερο εκεί που ήδη δεν υπάρχει ιδιαίτερη προστασία», κατέληξε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *