Skip to content

Κυβερνοασφάλιση: Η ζήτηση αυξάνει γεωμετρικά, το ίδιο όμως και τα κόστη

Τα οποία (κόστη) μπορεί να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στηναυτασφάλιση”, ισχυρίζεται νέα μελέτη

Πολύπλοκο το τοπίο στην κυβερνοασφάλιση, τα δεδομένα της οποίας αλλάζουν δραματικά. Τα ποσοστά ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 110% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τη Marsh – παράλληλα τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί κατά 50% και σε πολλές περιπτώσεις κατά…100%.

Οι κυβερνοεπιθέσεις, που γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, απειλούν κυβερνήσεις και ιδιωτικό τομέα με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια. Και βεβαίως, εφόσον οι απειλές αυξάνονται και διευρύνονται, τόσο πρέπει να διευρύνεται και το είδος και οι τιμές των καλύψεων. Αποτέλεσμα, είναι κόστη που “τρομάζουν” ασφαλιστικές και ασφαλισμένους!

Σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση της S&P, το loss ratio στην κυβερνοασφάλιση έχει φτάσει το… 73%. Ωστόσο οι ασφαλιστικές θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, επιβεβαίωσε η έρευνα “2022 Cyber Insurance Market Trends” της Panaseer, πλατφόρμας που παρακολουθεί την ασφάλεια των επιχειρήσεων διεθνώς.

Ενδιαφέρον όμως έχει άλλο εύρημα της ίδιας έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές δεν εγκαταλείπουν μεν την δαπανηρή κάλυψη, κάποιοι ασφαλισμένοι όμως μπορεί να σταματήσουν να ασφαλίζονται, αφού τα ασφάλιστρα γιγαντώνονται συνεχώς.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών στην έρευνα της Panaseer δήλωσε ότι αναμένει τα ασφάλιστρα κυβερνοασφάλειας να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα δύο χρόνια.

«Αυτό οδηγεί σε μια αυξανόμενη τάση για αυτασφάλιση, όπου οι οργανισμοί αφήνουν χρήματα στην άκρη, ούτως ώστε να καλυφθούν εάν υποστούν παραβίαση», ανέφερε η έκθεση.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι επιθέσεις ransomware αυξήθηκαν κατά 93% το 2021 και η μέση αποζημίωση τα τελευταία δύο χρόνια ήταν περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπως τα 50 εκ δολάρια που ζήτησε ως λύτρα η εγκληματική ομάδα “REvil” από τη γνωστή εταιρεία κατασκευής υπολογιστών Acer, τον Μάρτιο του 2021…

Η καταβολή λύτρων από τις επιχειρήσεις θεωρείται πάντως “λανθασμένη πρακτική” από τις ασφαλιστικές σε σημείο που η ΑΧΑ Γαλλίας, κατήργησε τις αποζημιώσεις για λύτρα από τα συμβόλαια κυβερνοασφάλισης! Ο Λευκός Οίκος, έχει εκδώσει επανειλημμένα “ντιρεκτίβες” που στόχο έχουν να αποτρέψουν τις εταιρείες από το να ενδίδουν στη καταβολή λύτρων, ζητώντας από τις ασφαλιστικές να θεσπίσουν περισσότερα κίνητρα και εκπτώσεις στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να βελτιώσουν τα συστήματα ασφαλείας τους. Αν καταφέρουν κάτι τέτοιο, και τα ασφάλιστρα θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους.

Εκτός όμως από τα δυσθεώρητα “λύτρα” και την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων ασφαλείας στις επιχειρήσεις, στην αύξηση του κόστους συμβάλει και το ολοένα και πιο πολύπλοκο είδος επιθέσεων όπως και η αδυναμία κατανόησης του τί σημαίνει “ασφάλεια” για τον εκάστοτε πελάτη.

Πρόκειται για ένα ανελέητο κυνηγητό μεταξύ απειλών, καλύψεων, κόστους και ζήτησης!

Αν ο κλάδος μπορέσει και αναπτύξει σύντομα μια ακριβή διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου, με βάση συγκεκριμένες μετρήσεις και δεδομένα, μπορεί να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και να επιτρέψει στους οργανισμούς να λάβουν την ασφαλιστική κάλυψη που χρειάζονται, αναφέρουν οι ειδικοί.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *