Skip to content

Συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων ξεκίνησε η Ένωση

Πρόσκληση για συνάντηση σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων έχει αποστείλει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με στόχο να προωθήσει συγκεκριμένο “φάκελο” θέσεων και προτάσεων για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στις συντάξεις, την υγεία και τις φυσικές καταστροφές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος, η Γενική Διευθύντρια και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΑΕΕ (Χρ. Σαρδελής, Δημ. Ζορμπάς, Γ. Καντώρος, Μ. Πολιτοπούλου, Ερ. Μοάτσος – ο Αντιπρόεδρος Π. Δημητρίου απουσίαζε στο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών), με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του κόμματος.

Συνάντηση που ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου χαρακτήρισε μιλώντας στο Underwriter.gr ως “ουσιαστική”, δεδομένου ότι στη διάρκειά της ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι θεωρεί την ιδιωτική ασφάλιση “αξιόπιστη λύση, συμπληρωματική προς την υποχρεωτική ασφάλιση”, όσον αφορά στην προστασία της υγείας και της περιουσίας. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι να δημιουργηθούν τρεις πυλώνες στο συνταξιοδοτικό και παράλληλα, να γίνουν “τολμηρές μεταρρυθμίσεις” στο υπάρχον σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα:

α) να σχεδιαστεί από την αρχή ο δεύτερος, κεφαλαιοποιητικός πυλώνας ασφάλισης, δηλαδή τα επαγγελματικά ταμεία.

β) η πολιτεία να χορηγήσει ουσιαστικά κίνητρα, ώστε να μπορεί ο κόσμος να χρησιμοποιήσει τα συμπληρωματικά προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης (τρίτος πυλώνας προαιρετικής ασφάλισης).

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι νέοι δεν πιστεύουν στη σύνταξη:

[box]«Οι νέοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι’ αυτό και συχνά επιλέγουν ακόμη και να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να αλλάξει», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.[/box]

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την καθοριστική συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία της χώρας “και ως επενδυτή και ως φορολογούμενου και ως εργοδότη”. Η συμβολή αυτή πρέπει να αναγνωριστεί, υπογράμμισε.  Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να ανοίξει παράθυρο ουσιαστικού διαλόγου με την ασφαλιστική αγορά και παράλληλα, να προχωρήσει σε ενέργειες που θα διευκολύνουν τον κόσμο να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες της, όπως για παράδειγμα η παροχή φορολογικών κινήτρων.

Σημειώνοντας πως στην Ελλάδα, οι δαπάνες για την υγεία που επιβαρύνουν άμεσα την τσέπη του καταναλωτή (γνωστές και ως “out of pocket” δαπάνες), είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ, τα μέλη της Ένωσης υπενθύμισαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ιδιωτική ασφάλιση, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την κοινωνική, θα μπορούσε, με αισθητά χαμηλότερο κόστος, να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ‘Ελληνες, να προστατεύσουν με τον καλύτερο τρόπο την υγεία τους. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να ανακουφίσει, τον επιβαρυμένο προϋπολογισμό του κράτους.

Η επιτροπή της ΕΑΕΕ παρουσίασε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και την πρότασή της για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών -τη δημιουργία δηλαδή ενός κοινού ταμείου ασφαλιστικής αγοράς και κυβερνήσεων, με βάση τη διεθνή εμπειρία.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το νέο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας έχει καταστήσει απολύτως φερέγγυα την ασφαλιστική αγορά και ότι αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «η ιδιωτική ασφάλιση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες συναντήσεις, με το ίδιο περιεχόμενο, θα πραγματοποιηθούν με τους αρχηγούς όλων των μεγάλων κομμάτων – τουλάχιστον αυτών που θα αποδεχθούν την σχετική πρόσκληση της Ένωσης.

Καυστικά σχόλια

Την (ανεπίσημη) αντίδραση μελών του κυβερνώντος κόμματος, έφερε η δημοσιοποίηση της συνάντησης.

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου, πληροφορούμενη τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον αποκάλεσε “διαφημιστή των ασφαλιστικών εταιρειών” γράφοντας χαρακτηριστικά στο twitter: «Ο διαφημιστής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών έκανε και πάλι την εμφάνισή του, νομιμοποιώντας τους παραβατικούς εργοδότες». Στο προφίλ του στο facebook ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί μια «τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των εργοδοτών που εκλιπαρούν να ασφαλίσουν τους εργαζόμενους τους ενώ αυτοί αντιστέκονται σθεναρά”. Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν μια “φονταμεταλιστικού τύπου μονομέρεια”, έγραψε ο Υφυπουργός, “μια αντίληψη  βαθιά εχθρική για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Δική μας δουλειά είναι αυτή η αντίληψη να ηττηθεί“, κατέληξε.

Κεντρική φωτό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τη Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη. Στη φωτογραφία διακρίνονται και η Μαριάννα Πολιτοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΝΝ Ελλάς και ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΧΑ Ασφαλιστική. 

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση:

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *