“Αλλεργία” στην πιο σημαντική κάλυψη περιουσίας, την κάλυψη έναντι σεισμού, έχουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ασφαλίζονται (όσοι ασφαλίζονται) κυρίως έναντι κλοπής ή πλημμύρας – λόγω αυξημένου κινδύνου, η ασφάλιση σεισμού είναι ελαφρώς ακριβότερη. Όμως η Ελλάδα, είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο. Για να το συνειδητοποιήσει αυτό ο κόσμος, όπως και το ύψος της οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση που πληγεί το σπίτι του, πρέπει να γίνουν δημόσιες εκστρατείες ενημέρωσης είτε από την Πολιτεία, είτε από την ΕΑΕΕ. Μέχρι τότε, η συγκεκριμένη κάλυψη είναι “λεφτά στο τραπέζι” για τους έλληνες Ασφαλιστές.
της Βάσως Βεγίρη, v.vegiri@underwriter.gr
Σε γενικές γραμμές μόλις 2 στους 10 Έλληνες ασφαλίζουν το σπίτι τους (εκτός όσων ασφαλίζονται υποχρεωτικά λόγω στεγαστικού δανείου). Η πρόσφατη, πρωτόγνωρων διαστάσεων θεομηνία (τυφώνας) που έπληξε τις ΗΠΑ έδωσε την αφορμή για να διαπιστωθεί ακόμη μια φορά μέσω του ρεπορτάζ η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στο μέσο Έλληνα πολίτη – αλλά και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που προσφέρει η συγκεκριμένη αγορά. Αρκεί να βρεθεί τρόπος να συνειδητοποιήσει ο κόσμος, πόσο πολύ ρισκάρει που αφήνει ακάλυπτο το πιο σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του.
[box]Στις ΗΠΑ, που θεωρείται ασφαλιστικά προηγμένη χώρα, οι περισσότεροι κάτοικοι στο Τέξας από το οποίο “πέρασε” ο τυφώνας Χάρβεϋ, είχαν ανασφάλιστο το σπίτι τους, ακριβώς γιατί δεν περίμεναν ότι “θα τους συμβεί” κάτι τέτοιο. Επιστρέφοντας σε αυτό μετά την θεομηνία, αντιμετωπίζουν πλημμυρισμένα υπόγεια, καναπέδες που επιπλέουν στο νερό και τοίχους που παντρεύτηκαν μια και καλή την υγρασία. Για να μπορέσουν να ξαναμπούν μέσα, θα πρέπει ή να πάρουν δάνειο ή να χάσουν οικονομίες που μάζευαν π.χ. για την σύνταξη ή τις σπουδές των παιδιών τους. Πολλοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν τη στέγη τους και να εγκαταλείψουν την γειτονιά και την πόλη τους. Το κράτος θα αποκαταστήσει τις υποδομές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναχτίσει το σπίτι τους από την αρχή, όπως θα κάνουν στους λίγους προνοητικούς, οι ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους New York Times, 80% όσων επλήγησαν ήταν ανασφάλιστοι. [/box]
«Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε προβλήματα με τυφώνες και κυκλώνες, αλλά έχουμε σεισμούς και πλέον έχουμε και αρκετές πλημμύρες σε σχέση με τα παρελθόντα έτη, από τη στιγμή που έχουμε τόσες δασικές πυρκαγιές και δεν συγκρατούνται τα νερά» είπε μιλώντας στο UW η Υποδιευθύντρια chief underwriter Non Motor-Τεχνική Διεύθυνση της Eurolife ERΒ, κα.Μαρία Σκούρτη. Όμως ο Έλληνας γενικά δεν ασφαλίζεται σημειώνει. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μόλις ένα 15% των κατοικιών στην χώρα μας (σ.σ: πέραν των κατοικιών με ενυπόθηκα δάνεια) έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πρέπει να γίνει ειδική προσπάθεια, με κατάλληλα προγράμματα προβολής, ώστε ο κίνδυνος να χαραχτεί στο μυαλό του κόσμου, πριν αυτό γίνει βίαια, όταν είναι πλέον πολύ αργά για οτιδήποτε, καταλήγει.
(Κεντρική φωτό: Σαλόνι στην πόλη Χιούστον, στο Τέξας, μετά την επίσκεψη του Harvey)
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει, θεωρεί ότι η ασφάλιση περιουσίας είναι ακριβή ενώ δεν είναι», σημειώνει η Προϊσταμένη Κλάδων Περιουσίας, Αστικής Ευθύνης, Σκαφών Αναψυχής και Διαφόρων Ατυχημάτων στις Ασφάλειες ΜΙΝΕΤΤΑ, κα.Μαρία Φράγκου.
«Κακά τα ψέμματα, παλαιότερα υπήρχε μεγαλύτερη ασφαλιστική συνείδηση με την ευρύτερη έννοια του όρου. Δηλαδή, κάποιος ασφαλιζόταν και για παραπάνω από αυτό που τον υποχρέωνε κάποιο δάνειο, κάποια τράπεζα, κάποια υποχρέωση που ίσως είχε. Τώρα, εδώ και κάποια χρόνια, έχει περιοριστεί στα τυπικά και στα υποχρεωτικά. Δηλαδή έχω δάνειο είμαι αναγκασμένος να το ασφαλίσω. Τελειώνει το δάνειο, ακυρώνει και το συμβόλαιο. Είναι πολύ μεγάλο κακό αυτό, που δεν έχει πειστεί ο Έλληνας ότι δεν είναι υποχρέωση της Τράπεζας να ασφαλιστεί, είναι δική του ασφάλιση, ασφάλιση της δικής του περιουσιας, της δικής του οικογένειας, της δική του υγείας κ.ο.κ.” επισημαίνει ο ο Προϊστάμενος Τμήματος Λοιπών Κλάδων της INTERLIFE, κ.Γεώργιος Τσιμπόλης.
“Ένας παράγοντας ολων αυτών, βέβαια, είναι και αυτό που αποκαλούμε οικονομική κρίση, γιατί ο κόσμος λέει δεν έχω λεφτά, θα τα κρατήσω για κάτι άλλο και αν γίνει το κακό θα προσπαθήσω να το φέρω βόλτα. Αν γίνει το κακό όμως, φυσικά έχει καταστραφεί”, είπε στο UW και η Διευθύντρια Ανάληψης Κινδύνων της INTERLIFE, κα.Κατερίνα Ιωαννίδου.
To ποσοστό των κατοικιών που ασφαλίζονται χωρίς να είναι υποχρεωτικό λόγω δανείου δεν ξεπερνά το 20%-30%, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το ένα στα τρία, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Interife.
Ωστόσο όταν κάποιος αποφασίσει στην Ελλάδα να ασφαλίσει την κατοικία του συνειδητά, τότε δεν μένει μόνο στην ασφάλεια πυρός αλλά κατά κανόνα παίρνει όλο το πακέτο φυσικών καταστροφών ή τουλάχιστον, το “πακέτο νερών” (πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιονόπτωση, χαλαζόπτωση, διάρρηξη σωληνώσεων κ.ο.κ.).
Εκείνο που συχνά εξακολυθει να αφήνει απέξω, είναι η κάλυψη έναντι σεισμού λόγω του υψηλότερου κόστους σε σύγκριση με το πακέτο “νερών”.
«Τα σπίτια παίρνουν την κάλυψη των νερών επί το πλείστον γιατί είναι μέσα στα πακέτα των εταιρειών, ενώ τον σεισμό άλλοι τον παίρνουν και άλλοι όχι αν θέλουν να κάνουν «οικονομία». Υπάρχουν και προγράμματα πάντως που τον έχουν ενσωματωμένο», υπογραμμίζει σχετικά η κα.Σκούρτη από την EUROLIFE.
«Είναι πολύ ανταγωνιστικές οι τιμές των πακέτων νερών», επισημαίνει παράλληλα η κα.Φράγκου από τις Ασφάλειες ΜΙΝΕΤΤΑ, οπότε ο κόσμος δεν μένει μόνο στην ασφάλεια έναντι πυρός. «Τον σεισμό όμως μπορεί να τον αποφύγουν, θα προτιμήσουν πακέτο κλοπής και νερών. Πριν τρία χρόνια στους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τα περισσότερα σπίτια ήταν ανασφάλιστα», προσθέτει.
«Συνήθως αυτοί που θα κάνουν συνειδητά μια ασφάλιση και όχι υποχρεωτικά, θα κάνουν στο σύνολο των καλύψεων. Σίγουρα θα βάλουν και την κάλυψη της πλημμύρας, δεν περιορίζονται δηλαδή μόνο στην πυρκαγιά, όπως βάζουν αρκετά και τον σεισμό», αναφέρει σχετικά από την πλευρά της η κα.Ιωαννίδου από την INTERLIFE, ενώ ο κ.Τσιμπόλης από την ίδια εταιρεία προσθέτει:
«Επειδή οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς ζητούν φούλ κάλυψη για τα ενυπόθηκα δάνεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δομήσει ανάλογα τα προγράμματά τους, έτσι ώστε είτε το σπίτι είναι υποθηκευμένο είτε δεν είναι, το “πακέτο” να περιέχει νερά και φυσικές καταστροφές, δεν έχει μεγάλη διαφορά στο κόστος. Όμως ως προς το σεισμό, ο κόσμος το σκέφτεται λίγο μόνο αν κουνηθεί μια περιοχή κοντά τους και οι περισσότερες καλύψεις που υπογράφονται είναι αυτές που προέρχονται από την τράπεζα (υποχρεωτικές).
Επιχειρήσεις
Για ευνόητους λόγους, οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο σε εγρήγορση, ασφαλίζονται περισσότερο έναντι πυρός και φυσικών φαινομένων σε σύγκριση με τις κατοικίες – μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει και αύξηση πωλήσεων σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου. Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος αγοράζουν κάλυψη έναντι σεισμού αλλά και απώλειας εισοδήματος ενώ οι μικρομεσαίες αρκούνται σε βασικές καλύψεις πυρός – κλοπής τονίζει σχετικά η κ. Σκούρτη.
«Στις επιχειρήσεις υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, καθώς οι ιδιοκτήτες τους καταλαβαίνουν ότι αποτελούν την πηγή των εσόδων τους και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος λ.χ. πυρκαγιάς σε σύγκριση με ένα σπίτι», σημειώνει τέλος, η κα.Φράγκου.
[box]Οι 10 πιο καταστροφικοί σεισμοί της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας
- Κεφαλλονιά: 7,2 Ρίχτερ στις 12/8/ 1953 ισοπέδωσαν Αργοστόλι και Ληξούρι με ανθρώπινα θύματα
- Στον Άγιο Ευστράτιο στις 19/2/1968 7,1 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους νεκρούς και κατεδαφισμένα κτίρια.
- Στο χωριό Στίβο Θεσσαλονίκης σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ στις 20/6/1978 άφησε νεκρούς 10.000 περίπου κτήρια με σοβαρές ζημιές
- Στον Αλμυρό Βόλου σεισμός 6,5 Ρίχτερ στις 9/7/1980 δεν άφησε πίσω του νεκρούς αλλά χιλιάδες κτίρια κατεστραμμένα σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Θεσσαλία.
- Στις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό, 6,7 Ρίχτερ στις 24/2/1981 προκάλεσαν το θάνατο αλλά και ζημιές σε πάνω από 20.000 κτήρια στην Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Εύβοια.
- Καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες έσπειρε ο ισχυρός σεισμός στο Αίγιο, 6 Ρίχτερστις 15/6/1995.
- Για μία και μόνη φορά μέχρι σήμερα, 8 Ρίχτερ συγκλόνισαν την Ρόδο, το 1926. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Ιταλία ως την Τουρκία και την Αίγυπτο.
- 7 Ρίχτερ στη Χαλκιδική το 1932, άφησαν 700 τραυματίες και πάνω από 160 νεκρούς
- Στις 13/6/1986, 6 ρίχτερ κατάστρεψαν τα δύο τρίτα της πόλης της Καλαμάτας αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους άστεγους.
- Στις 7/9/1999 η Αθήνα συγκλονίζεται από τα 5,9 ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα με 150 νεκρούς, 2000 τραυματίες, 50.000 άστεγους και ανυπολόγιστες ζημιές.[/box]
No comment yet, add your voice below!