Skip to content
0-91

Δ. Μαζαράκης & Β. Χριστίδης για τις προκλήσεις της νέας χρονιάς

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης της KPMG για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Μαζαράκης, CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής και ο Βασίλης Χριστίδης, CEO της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη συζήτησαν για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αγορά.

Έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται χαρακτήρισε την ελληνική ασφαλιστική αγορά ο Δημήτρης Μαζαράκης και σίγουρα αυτές οι προκλήσεις δεν είναι λίγες. Παγκόσμιες γεωπολιτικές αναταράξεις, κλιματική κρίση, τεχνητή νοημοσύνη, εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων, σύνθετες κανονιστικές απαιτήσεις, υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, για να αναφέρουμε μερικές από αυτές.

Πονοκέφαλος τα νέα IFRS

Σε πολύ δύσκολη άσκηση για τις οικονομικές διευθύνσεις -και όχι μόνο- των ασφαλιστικών εταιρειών αναδείχθηκε η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 17 και IFRS 9, αλλά ο κ. Μαζαράκης δήλωσε αισιόδοξος για την προσαρμογή της αγοράς, επισημαίνοντας πως αναμφίβολα φέτος, που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής τους, υπήρξαν δυσκολίες, κυρίως στην κατανόηση των νέων δεικτών και των μοντέλων επιμέτρησης, αλλά όπως φάνηκε και από την υιοθέτηση του ιδιαίτερα πολύπλοκου Solvency II, η αγορά εξοικειώθηκε γρήγορα με τα νέα δεδομένα και το ίδιο θεωρεί ότι θα συμβεί και στην περίπτωση των νέων IFRS.

Διαβάστε: Τα οικονομικά αποτελέσματα της αγοράς σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ 17 (KPMG)

Τεχνητή Νοημοσύνη – μαζί με την ανθρώπινη

Απλοποίηση και ταχύτητα στις συναλλαγές φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη, αλλά παράλληλα εγείρει και την ανάγκη για εύρεση και διατήρηση στελεχών που θα μπορούν να υποστηρίξουν τον νέο τρόπο λειτουργίας, όπως και για συμμόρφωση στις σύνθετες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου. «Το AI δεν είναι τάση, είναι ανάγκη, όπως άλλωστε και ο ψηφιακός μετασχηματισμός», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστίδης. Ήδη έχουν μπει στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών το data analytics, το machine learning και η παραμετρική τιμολόγηση και σταδιακά η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει πιο αισθητή την παρουσία της, εφόσον γίνει εφικτή η σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων.

Η φυσική παρουσία είναι asset

Βέβαια, παρά το ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των καταναλωτών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να επιλέγουν κάποιο ασφαλιστικό προϊόν διαδικτυακά, ο ρόλος του επαγγελματία ασφαλιστικού πράκτορα παραμένει καθοριστικός -σημαντικό asset τον χαρακτήρισε ο κ. Μαζαράκης- γιατί αναπτύσσει καλύτερη σχέση με τον πελάτη, έχει μεγαλύτερη διατηρησιμότητα και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές, ιδίως στα πιο σύνθετα ασφαλιστικά προϊόντα. Για να παραμείνουν όμως επίκαιροι και ανταγωνιστικοί οι ασφαλιστικοί πράκτορες, θα πρέπει και αυτοί να μετασχηματιστούν, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες, βάζοντας στην καθημερινότητά τους τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Κίνητρα από την κυβέρνηση – ευθύνη από τους πολίτες – κινητοποίηση από τους ασφαλιστές

Οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις, η κλιματική κρίση είναι προκλήσεις που επηρεάζουν και τη χώρα μας. Παρόλα αυτά το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικό και αυτό αναμφίβολα ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως άλλωστε και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μαζαράκης, παράλληλα με τα μέτρα, θα πρέπει και οι ασφαλιστές να κινητοποιηθούν για να καλλιεργήσουν την ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες. Θα πρέπει να αντιστρέψουν την παγιωμένη επί δεκαετίες αντίληψη των Ελλήνων να τα περιμένουν όλα από το κράτος. Π.χ. η θέσπιση της υποχρεωτικότητας για την ασφαλιστική κάλυψη των αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών δεν αρκεί για να την αποκτήσουν όλοι, όπως διαπιστώνουμε και από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που παραμένουν ανασφάλιστα για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, παρά το ότι η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική εδώ και 50 χρόνια.

Ελλείψεις σε νέα στελέχη

Όσον αφορά την προσέλκυση νέων στελεχών, που θα διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, δυστυχώς κατά κοινή ομολογία ο ασφαλιστικός κλάδος δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουμε μία γενιά η οποία σιγά σιγά φεύγει, συνταξιοδοτείται, αλλά δεν έχουμε μία καινούργια γενιά για να την αντικαταστήσει. Το ποσοστό των εργαζόμενων στις ασφαλιστικές εταιρείες ηλικίας κάτω των 30 ετών είναι μονοψήφιο», επεσήμανε ο κ. Χριστίδης. Οπότε και σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του κλάδου και να γίνει κατανοητή η υψηλή αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω δράσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς «είναι ενδεχομένως το πιο σοσιαλιστικό εργαλείο του καπιταλισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα βέβαια είναι αναγκαία η κατάλληλη εκπαίδευση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού με re-skilling και up-skilling, προκειμένου να συμβαδίζουν με τον μετασχηματισμό των εταιρειών.

Κερδοφορία κυρίως επενδυτική

Τέλος, όπως τονίστηκε, στόχος είναι η υπεύθυνη, βιώσιμη, αλλά και κερδοφόρος ανάπτυξη της αγοράς, όμως σήμερα στους περισσότερους κλάδους το combined ratio πλησιάζει το 100% και η κερδοφορία γίνεται εφικτή κυρίως λόγω των επενδυτικών εσόδων. Ειδικά ο κλάδος αυτοκινήτου και ο κλάδος υγείας είναι ζημιογόνοι γεννώντας σοβαρούς προβληματισμούς στα διοικητικά επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Ιδίως όσον αφορά την υγεία, παρά τις συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα, η μεγάλη συχνότητα των απαιτήσεων και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κρατούν τον κλάδο σταθερά ζημιογόνο, καθιστώντας επιτακτικές κάποιες ριζικές τομές στο ελληνικό σύστημα υγείας ευρύτερα. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *