Μαθήματα για ενήλικες απο βιβλία για παιδιά

12 Οκτωβρίου 2015

Ένα πολύ ευαίσθητο και πολύ επίκαιρο θέμα για όλους εμάς τους έλληνες, άγγιξε με την προχθεσινή της εκδήλωση η Interamerican: τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα.

Αφορμή η έκδοση ενός βιβλίου, ενός βιβλίου που απευθύνεται μεν στα παιδιά αλλά πρωτίστως πρέπει οι γονείς να αντιληφθούν την αξία του, για να το δώσουν στα παιδιά και να τα προτρέψουν να το διαβάσουν.

Δεν πρέπει να υπάρχει μητέρα ή πατέρας σε αυτή τη γη που να μη θέλει να μεγαλώσει το παιδί του σωστά, να το δει να στέκεται ισορροπημένο και δυνατό, ικανό όχι μόνο «να τα βγάζει πέρα», αλλά να ζει συγκροτημένα, ευτυχισμένα και χωρίς να νοιώθει ανασφάλεια.

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που μπορεί να του προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η σωστή διαχείριση του χρήματος.

Κεφάλαιο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία ήδη από το δημοτικό – είναι αστείο να βάζουμε τα παιδιά να μαθαίνουν δεκάδες ιστορικά ονόματα, τύπους χημείας και ημερομηνίες και να μην τους διδάσκουμε τι είναι το χρήμα, τι είναι η αποταμίευση, τι θα πει «ανάγκη» και γιατί πρέπει να την διαχωρίζουμε από την «επιθυμία».

Τελικά, αυτό ακριβώς σκέφτηκε να κάνει ένας "καθηγητής ενηλίκων", ο Νίκος Φίλιππας, ο οποίος διδάσκει χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχει βιώσει εκ των έσω τους «σκληρούς» νόμους του χρήματος, όντας στην πρώτη γραμμή του οικονομικού επιχειρείν για πολλά χρόνια.

3. Photo 2Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο "Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!", που απευθύνεται σε παιδιά 8 έως 12 ετών και του οποίου την έκδοση υποστήριξε η Interamerican.

Με απλά λόγια και υπέροχες, πολύχρωμες και χαρούμενες εικόνες ο Ν. Φίλιππας κατάφερε να πει πάρα πολλά και να εξηγήσει μεταξύ άλλων "γιατί οι άνθρωποι εργάζονται", "γιατί και πώς αποταμιεύουμε", "πότε και πώς χρησιμοποιούμε τις αποταμιεύσεις μας".

Ολα ξεκινούν από την διαχείριση του χρήματος. Απο τη διαχείριση των συναισθημάτων για τη ακρίβεια, που στη συνέχεια καθιστά δυνατή τη διαχείριση του χρήματος. Τα παιδιά που απο μικρά μαθαίνουν να σέβονται το χρήμα, να το τιμούν, να διακρίνουν πού αξίζει να το ξοδέψουν και που όχι, έχουν κερδίσει μια μεγάλη νίκη στη ζωή τους, ειδικά σε ένα κόσμο όπου βασιλεύει η υλική κατανάλωση.

Και το βιβλιαράκι αυτό "δουλεύει" προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αποταμίευση είναι έννοια κλειδί για την ψυχολογική ωρίμανση των παιδιών, την συναισθηματική τους ευφυία και την ικανότητα να προσαρμόζονται σε κάθε εναλλαγή της πραγματικότητας και όχι να καθηλώνονται απο αυτήν, όπως συνέβη σε πολλούς, μικρότερους ή μεγαλύτερους που στερήθηκαν πολλά προνόμια και πολλές επιθυμίες, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν για την οικονομία, την διαπαιδαγώγηση, την ηθική και την ψυχολογία προχθές στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, από την παρέα των αξιόλογων ανθρώπων που πλαισίωσαν τον Νίκο Φίλιππα στην παρουσίαση του βιβλίου του: τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, τη Δρ Μυρσίνη Ζορμπά, πρόεδρο του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, και την ψυχολόγο του Harvard Τζίνα Θανοπούλου.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει φυσικά στην Interamerican, που πέρα απο την έκδοση του βιβλίου αυτού, σκοπεύει να συνεχίσει με σειρά παρόμοιων δράσεων κατά του οικονομικού αναλφαβητισμού.

Έχουμε ξαναγράψει για το πόσο ξεχωρίζει το τμήμα ΕΚΕ της Interamerican, πόσο σοβαρά έχει εκλάβει το θεσμό και πόσο τον έχει εξυψώσει με τις εξαιρετικά επιλεγμένες δράσεις του, ενισχύοντας τη φήμη σύσσωμης της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία.

Θα τελειώσουμε προτρέποντας τον καθένα να προσφέρει το βιβλιαράκι αυτό σε ένα παιδί, μεταφέροντας για το σκοπό αυτό κάποια λόγια του Γουόρεν Μπάφετ -τα επικαλέστηκε η Τζίνα Θανοπούλου στην ομιλία της- του γνωστού δαιμόνιου επενδυτή (και τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, αυτοδημιούργητου και χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου):

«Μη μου λες ποιές είναι οι προτεραιότητές σου και οι αξίες σου, δείξε μου πού και με ποιόν τρόπο ξοδεύεις τα χρήματά σου, δηλαδή την ενέργειά σου, και θα σου πω ποιός είσαι και τι ζητάς από τη ζωή.«Πάρα πολύ άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν, για να αγοράσουν πράγματα που δεν χρειάζονται, για να εντυπωσιάσουν ανθρώπους που δεν συμπαθούν. Γιατί άραγε;»«Τελικά δεν έχει σημασία τι κάνετε για τα παιδιά σας. Αλλά τι τα διδάσκετε να μάθουν να κάνουν αυτά για τον εαυτό τους.

Αυτό, θα τους κάνει καλύτερους ανθρώπους, πιο πετυχημένους και πιο ευτυχείς»

(Κεντρική φωτό από αριστερά: Μπάμπης Παπαδημητρίου - Δημοσιογράφος, Μυρσίνη Ζορμπά – Πρόεδρος του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, Γιάννης Παπαδόπουλος – εκδότης, Τζίνα Θανοπούλου - Ed.M., M.A. Harvard University, συμβουλευτική/εκπαιδευτική ψυχολόγος, Γιάννης Ρούντος - Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και ΕΚΕ ομίλου INTERAMERICAN, Νίκος Φίλιππας - Καθηγητής Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μάρκος Φραγκουλόπουλος – Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing ομίλου INTERAMERICAN).

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Μαθήματα για ενήλικες απο βιβλία για παιδιά

  1. […] Μαθήματα για ενήλικες από βιβλία για παιδιά […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Η Εθνική Ασφαλιστική στηρίζει το παραγωγικό της Δίκτυο

Δράσεις για την ενίσχυση του Εταιρικού της Παραγωγικού Δικτύου σχεδιάζει και υλοποιεί η Εθνική Ασφαλιστική. Η Εταιρία θεωρεί το Εταιρικό...

Close