Skip to content
gettyimages-502036215-1561036618

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Θα χρειαστεί χρόνος για την ενημέρωση & εξοικείωση των πολιτών

editorial

Χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στα γραφεία της στην Ξενοφώντας παρουσίασε τη λειτουργία ενός νέου εργαλείου παρακολούθησης ασφαλισμένων καταστροφικών γεγονότων στη χώρα μας, του Nat – Cat Monitor – στην ουσία ενός “ζωντανού” ψηφιακού αρχείου όπου καταγράφονται και παρουσιάζονται εκτενώς οι ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Εκεί η Γενική Διευθύντρια Ελίνα Παπασπυροπούλου, αναφέρθηκε και στην περίφημη έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους πολίτες έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το μέτρο αυτό, υπενθύμισε η κ. Παπασπυροπούλου, και είναι φυσικό να υπάρχουν παραλείψεις, λάθη και ολιγωρίες, όπως και περιπτώσεις πολιτών που δεν διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν την έκπτωση.

Σαν πρωτοβουλία ωστόσο είναι πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ θετική για την ασφαλιστική αγορά και την κοινωνία ολόκληρη. Όπως τόνισε, με την πάροδο του χρόνου και με τη συστηματική ενημέρωση από εταιρείες και δίκτυα, το κοινό θα εξοικειωθεί με τις προϋποθέσεις. Ευρύτερος σκοπός της πολιτείας με την κίνηση αυτή είναι άλλωστε να παροτρύνει όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών να προστατευτούν έναντι των βασικότερων και συχνότερων κινδύνων, δηλαδή της πυρκαγιάς, της πλημμύρας και του σεισμού. Φαινόμενα (τα δύο πρώτα) που είναι παγκοσμίως γνωστό ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ευκαιρία παρουσιάζεται εδώ και για τους ήδη ασφαλισμένους να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα συμβόλαιά τους ως προς τις καλύψεις και τα ασφαλισμένα ποσά.

Όπως είναι γνωστό, η φετινή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την έκπτωση στην πλατφόρμα “myPROPERTY” της ΑΑΔΕ, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα άνοιξε για τις εγγραφές μόλις την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία είναι εξαιρετικά σύντομη, γιατί η πλατφόρμα δόθηκε στο κοινό μόλις ένα μήνα πριν αρχίσει η αποστολή του ΕΝΦΙΑ στους πολίτες από την εφορία.

Ήδη, μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα και άρχισαν να απορρίπτονται αιτήσεις λόγω έλλειψης τυπικών ή ουσιαστικών προδιαγραφών (σύγχυση η οποία πήρε ακραίες διαστάσεις στα ΜΜΕ ως συνήθως), η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δημιούργησε ένα σύντομο ενημερωτικό έντυπο-οδηγό ο οποίος εξηγεί βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να πάρουν την έκπτωση. Παρότρυνε μάλιστα τις εταιρείες να τον αναρτήσουν στα SoMe και στις ιστοσελίδες τους καθώς και τους διαμεσολαβητές να τον αποστείλουν στους πελάτες τους. Τον οδηγό μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ και εδώ μπορείτε επίσης να διαβάσετε την επιστολή που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ ο Μιχάλης Τζωρτζωρής και η Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας της ΕΑΔΕ αντίστοιχα. Η ΕΑΔΕ διά των εκπροσώπων της επισημαίνει ένα σημείο που δυσχεραίνει την παροχή της έκπτωσης:

Μια από τις προϋποθέσεις για να γίνει δεκτή η αίτηση έκπτωσης, είναι το ασφαλισμένο κεφάλαιο να έχει υπολογιστεί με 900 ευρώ (φέτος) και 1000 ευρώ (από του χρόνου) το τ.μ. στη συνολική επιφάνεια του σπιτιού. Η συνολική ωστόσο ιδιοκτησία περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους όπως γκαράζ και αποθήκες των οποίων η αξία φυσικά δεν είναι η ίδια με τους κύριους χώρους. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που δεν έχουν υπολογίσει με 900 ευρώ το τμ τους βοηθητικούς χώρους να βγαίνουν εκτός, όπως φυσικά και όλα όσα δεν περιλαμβάνουν και τις τρεις καλύψεις.

Για αυτό και σήμερα δεν προκαλεί έκπληξη που το έγκριτο οικονομικό site της Καθημερινής moneyreview.gr δημοσιεύει άρθρο με τίτλο ΕΝΦΙΑ: Ενα στα δύο ασφαλισμένα ακίνητα χάνει την έκπτωση.

Το άρθρο παραθέτει έναν έναν τους λόγους που πλήθος κατοικιών δεν πληροί τις προϋποθέσεις – ανάμεσά τους και το γεγονός ότι το 63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, είχαν ασφαλιστεί επειδή ήταν ενυπόθηκα και φυσικά δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ή ενιαίες προϋποθέσεις για την ασφάλισή τους.

Διαβάστε επίσης: Μείωση ΕΝΦΙΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την αποστολή διορθωτικών αρχείων από τις ασφαλιστικές

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, η ΕΑΕΕ θα καταγράψει πόσες τελικά κατοικίες έλαβαν την έκπτωση στο σύνολο των ασφαλισμένων κατοικιών και φυσικά θα γίνει μια συνολική εκτίμηση της πρωτοβουλίας. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε επόμενο σχέδιο νόμου θα υπάρξουν αναγκαίες τροποποιήσεις. Στο μεταξύ η ασφαλιστική αγορά δεν θα πρέπει να διακόψει, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να εντατικοποιήσει, τις προσπάθειες ενημέρωσης και εξοικείωσης των πολιτών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *