Skip to content

Μεγάλες οι ασφαλισμένες ζημιές στη Θεσσαλία – Υψηλότερες ιστορικά για κάποιες εταιρείες

Προέχει η καταγραφή τους και η αποζημίωσή τους

του Νίκου Σακελλαρίου

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Δυτ. Μακεδονία που δημιούργησαν τεράστιες ζημιές. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θερμοκήπια που είχαν χρηματοδοτηθεί με δάνεια, ζωική παραγωγή, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αυτοκίνητα, κατοικίες, επαγγελματικές στέγες που ήταν όλα ασφαλισμένα θα χρειαστούν να αποζημιωθούν άμεσα μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Οι ζημιές (ασφαλισμένες) που έχουν προκληθεί σε σωρευτικό επίπεδο ίσως είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών ενώ για κάποιους κλάδους και εταιρείες θα είναι οι μεγαλύτερες ιστορικά ζημιές που θα κληθούν να αποζημιώσουν.

Οι ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει πλέον την καταμέτρηση των ζημιών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την επίσκεψη πραγματογνωμόνων. Οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν ανοίξει γραμμές επικοινωνίας με τις πληγείσες περιοχές προκειμένου οι ασφαλισμένοι να καταθέτουν άμεσα αιτήσεις αποζημίωσης. Το συνολικό ύψος των ασφαλισμένων ζημιών αναμένεται να κυμανθεί σε 1-1,2 δις. ευρώ (τόσο το ανεβάζουν οι μεγάλες ασφαλιστικές) και επηρεάζει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς κατ’ αναλογία της παραγωγής των εταιρειών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν οι ζημιές ενδεχομένως και να αυξηθούν όσο ξεκαθαρίζει η κατάσταση.

Εκτινάσσονται τα αντασφάλιστρα. Ανατρέπεται η εικόνα του α’ εξαμήνου στα αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις πλημμύρες, αναμένεται να έχουμε νέες αυξήσεις στα αντασφάλιστρα για φυσικές καταστροφές και έτσι το γ’ τρίμηνο (λόγω και των ζημιών από πυρκαγίες σε Ρόδο-Αλεξανδρούπολη αλλά και των μεγάλων ζημιών από το αυτοκίνητο) θα είναι ένα δύσκολο τρίμηνο για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες. Η καλή εικόνα του α’ εξαμήνου όπως φάνηκε πρόσφατα από την έκθεση της ΕΑΕΕ ίσως ανατραπεί στο γ’ τρίμηνο τόσο για τα μεικτά αποτελέσματα όσο και τα αποθέματα και τις αυξημένες αποζημιώσεις.

BIOKAΡΠΕΤ : Ασφαλισμένες ζημιές σε αποθέματα, μηχανήματα και κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» (η εμβληματικότερη βιομηχανία της Λάρισας) ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό ότι το ένα από τα δύο εργοστάσια της θυγατρικής εταιρίας «ΕXALCO AE ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ», το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Κουλούρι Λάρισας, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, αναστέλλει προσωρινά την λειτουργία του. Οι παραγγελίες θα εκτελούνται από το εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή της Νίκαιας (5ο ΧΛΜ Λάρισας-Αθηνών, Λάρισα).

Το βασικότερο όλων είναι ότι όλο το προσωπικό του εργοστασίου είναι ασφαλές και η Διοίκηση του Ομίλου θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους για όσο χρειαστεί.

Επιπλέον τις επόμενες μέρες, θα γίνει καταγραφή των ζημιών και η εταιρία θα αποζημιωθεί πλήρως από την ασφαλιστική κάλυψη των αποθεμάτων, των μηχανημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η διοίκηση της εταιρίας θα ενημερώσει εκ νέου το επενδυτικό κοινό, για τον τελικό απολογισμό των ζημιών, την εκτιμώμενη επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και τον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Κουλούρι Λάρισας.

Θεσσαλία: Στο 80% η κρατική συνδρομή για την ανακατασκευή κτιρίων

Θαμμένα στο νερό και τη λάσπη χωριά στις περιφέρειες Τρικάλων και Καρδίτσας. Οι δρόμοι κλειστοί, ο κόσμος ξεσπιτωμένος, τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, φαγητό και νερό και μια υγειονομική απειλή στο προσκήνιο. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, χιλιάδες ζώα νεκρά.

Στη πόλη της Λάρισας η πυροσβεστική παλεύει με την άντληση των υδάτων που κατέκλυσαν τη πόλη μετά την υπερχείλιση του Πηνειού. Ταυτόχρονα δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στα χωριά του νόμου και στον κάμπο της Λάρισας, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε ένταση.

Στο Βόλο η μη υδροδότησης της πόλης είναι το μέγιστο πρόβλημα. Ειδικοί της ΕΥΔΑΠ που ήρθαν από την Αθήνα επεσήμαναν ότι έχει έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του υδροδοτικού δικτύου και ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός ταχυδιυλιστηρίου που θα διανέμει πόσιμο νερό στην πόλη.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες .

Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη λάσπη όπως ξενοδοχεία, εκθέσεις αυτοκινήτων, εταιρείες μεταφορών, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, σούπερ μάρκετ και φυσικά χιλιάδες σπίτια.

Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στο Ανατολικό, όσο και Νότιο Πήλιο αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ανήλιο, Αγιο Δημήτριο, Ξουρίχτι, Ανάληψη αφού έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα. Στο Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που τις ξεβράζει η θάλασσα.

Ανοιχτή είναι από χθες, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

   Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν:

   – Επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης.

   – Ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής.

   – Νοικοκυριά προκειμένου να λάβουν ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής, 

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές σε στοιχεία του ενεργητικού.

Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες ή σε 5.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, η οποία θα αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

Το ύψος της ενίσχυσης για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΔΑΕΦΚ, ενώ για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία. Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται από 2.600 ευρώ έως 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *