Skip to content

Έρευνα ΜRΒ: Αλλάζει η στάση του κόσμου προς την Ιδιωτική Ασφάλιση

Με καλά και ενθαρρυντικά νέα ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί ο εορτασμός της Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό της ΕΑΕΕ έδειξε ότι ο κόσμος, έχοντας συνειδητοποιήσει την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα ως προς την υγεία και την σύνταξή του, στρέφει το βλέμμα, (τολμάμε να πούμε) “μαζικά” προς την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Την περασμένη Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος της γνωστής εταιρείας ερευνών MRB,  Δημήτρης Μαύρος, αρχικά σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του πολυσυνεδρίου στο Ζάππειο Μέγαρο με το οποίο γιορτάστηκε φέτος η παγκόσμια Ημέρα Ασφάλισης, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, πολλά από τα οποία ενδεχομένως να φανούν αναμενόμενα, πολλά άλλα όμως προκαλούν έκπληξη. Όλα μαζί, δημιουργούν ένα “φωτεινό κάδρο” για το μέλλον της αγοράς, και είναι σίγουρο ότι θα μας  απασχολήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

[box]1. Σε ποσοστό άνω του 80% οι πολίτες εκτιμούν ότι: Τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι ασφαλή, η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και στο μέλλον, δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις, οι οποίες άλλωστε για αυτό το λόγο θα μειωθούν κι άλλο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους τα χρόνια της σύνταξης.

2. Κατ’ επέκταση, 7 στους 10 αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν κινήσεις που θα τους εξασφαλίσουν συντάξιμο εισόδημα, και μάλιστα, 6 στους 10 θα το έκαναν αυτό από την ιδιωτική ασφάλιση, αν αφαιρούνταν από την εξίσωση ο παράγοντας “κόστος”. Και στον τομέα της υγείας, θεωρούν τις κρατικές παροχές “λίγο έως καθόλου” ικανοποιητικές και επίσης περιμένουν ότι θα μειωθούν στο μέλλον. Στην ερώτηση αν αισθάνονται την ανάγκη να εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, πέρα απο το αν θα μπορούσαν να την πληρώσουν ή όχι, 7 στους 10 απάντησαν ναι.

3. Και συνεχίζουμε: Σε ποσοστό 48% πιστεύουν ότι οι εισφορές που πληρώνουν για σύνταξη και υγεία, θα αξιοποιούνταν καλύτερα από τις ασφαλιστικές εταιρείες! Ένα 13% απάντησε ότι αξιοποιούνται καλύτερα από το κράτος ενώ ένα 28% θεωρεί ότι τα χρήματά του θα αξιοποιούνταν στο μέγιστο και από τους δύο φορείς μαζί!

4. Σε ερώτηση για το “τι είναι για σας ο όρος ιδιωτική ασφάλιση” οι περισσότεροι απάντησαν “εξασφάλιση δική μου και της οικογένειάς μου” και σε μικρότερο ποσοστό “αναγκαίο κακό” (τη στιγμή που το κράτος αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτό που οφείλει, όπως αποκαλύπτει η ίδια η απάντηση). Πολύ λίγοι, είναι αυτοί που είπαν ότι θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση “πολυτέλεια” ή “σπατάλη”!

5. Κάτι εξίσου ενδιαφέρον: 66% δεν ξέρει, ότι έπειτα από Οδηγίες της Ε.Ε., οι ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχονται πολύ πιο αυστηρά τώρα από ότι στο παρελθόν.[/box]

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, η έρευνα έχει και άλλες πτυχές και διαστάσεις που αξίζει να επισημανθούν και θα μας απασχολήσουν περαιτέρω όλες τις επόμενες μέρες. Όμως όλα δείχνουν, ότι το θέμα του σημερινού εορτασμού που ξεκινά σε λίγο στο Ζάππειο, δεν είναι καθόλυ τυχαίο:

Στις μέρες μας, φαίνεται ότι πράγματι ξεκινά μια ‘Νέα Εποχή για την Ιδιωτική Ασφάλιση”. 

Χρόνια Πολλά στην Ασφαλιστική Αγορά!

Μείνετε συντονισμένοι!

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, μέσω συστήματος CATI και πλήρως δομημένου ερωτηματολογίου μέσης διάρκειας 8’-9’ λεπτών, σε άνδρες γυναίκες 25-54 χρονών, με τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα, στοχευμένου πληθυσμού 1000 ατόμων, σε πανελλαδικό επίπεδο, σε αναλογία κατά μείζονα ηλικιακή κατηγορία και περιφέρεια, με την πραγματική κατανομή του πληθυσμού.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *