Skip to content

Μεγάλη επιτυχία η Εθνική Συνδιάσκεψη Διαμεσολαβητών

Το Σάββατο 18 Μαϊου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Novotel Athenes η πρώτη εθνική συνδιάσκεψη εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια, με τη συμμετοχή των πανελλήνιων και τοπικών συνδικαλιστικών σωματείων. Κρίνοντας από τα λεγόμενα των παρευρισκομένων και από το κλίμα και τα σχόλια στις δεκάδες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα, η συνδιάσκεψη σημείωσε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία και προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Δεν είναι και λίγο να συγκεντρώνονται Διαμεσολαβητές από όλη την Ελλάδα και από διάφορα επίπεδα αντιπροσώπευσης και να συμφωνούν στην ατζέντα στην οποία θα δουλέψουν από κοινού προκειμένου να προωθήσουν ή να επιλύσουν καυτά θέματα του επαγγέλματος. Ήταν απλά όλοι εκεί, με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 85% σε επίπεδο αριθμού επιμελητηρίων και με παρόντα όλα τα εκλεγμένα μέλη τους ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά – περίπου 100 ενεργά μέλη της διαμεσολάβησης έκαναν την αυτοκριτική τους και έθεσαν τις βάσεις για το καλύτερο μέλλον τους.

Το κλίμα είχε φανεί ήδη από την Παρασκευή το βράδυ μιας και η διοργανώτρια Αθήνα είχε φροντίσει για την υποδοχή αυτών που λόγω απόστασης έπρεπε να φτάσουν μια μέρα νωρίτερα και είχε οργανώσει ένα βραδινό φαγητό. Το οποίο έδωσε το χώρο και το χρόνο για να γίνει ακόμη πιο δημιουργικό και με απόλυτη ομόνοια και συνεργασία, το κλίμα σε όλη την ώρα της συνδιάσκεψης και έτσι να κλείσει κι η εκδήλωση, με το επίσημο δείπνο την επομένη το βράδυ.

Τόσο εντυπωσιακά δημιουργικό και τόσο θετικό, που ούτε ένας από τους ομιλητές -και ήταν πολλοί-  δεν παρέλειψε να το υπογραμμίσει από το βήμα και να τονίσει πόσο πραγματικά ιδιαίτερη, πόσο διαφορετική είναι αυτή η πρωτοβουλία και πόσο τεράστια ευκαιρία δίνει στο μέλλον της διαμεσολάβησης.

Μια ετήσια συνδιάσκεψη που στόχο έχει να θέτουν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση το νομικό πλαίσιο τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, για τα οποία είναι αρμόδια. Ο διακριτός ρόλος με τα Σωματεία της Διαμεσολάβησης τέθηκε ξεκάθαρα – τα Σωματεία είναι υπεύθυνα για να θέτουν συνδικαλιστικά ζητήματα και διεκδικήσεις, να τα υποβάλουν στα Επιμελητήρια ως την άποψή τους, και τα Επιμελητήρια να στηρίζουν προς την Πολιτεία ή τους σχετικούς αρμόδιους φορείς, τις θέσεις αυτές.

Έτσι στο άνω πλαίσιο παρουσιάστηκε σειρά από θέματα που οι εκλεγμένοι θα πρέπει το επόμενο διάστημα, το επόμενο έτος, να προτεραιοποιήσουν και να αρχίσουν τις δράσεις για αυτά, με στόχο του χρόνου να υλοποιηθεί η δεύτερη Εθνική Συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Αυτά είναι, η μελέτη για το πλαίσιο φορολόγησης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η διεκδίκηση και υποβολή προτάσεων για επαναφορά της φοροαπαλλαγής στα ασφάλιστρα κλάδου ζωής, πιθανώς και περιουσίας, συνδυαστικά με τον ΕΝΦΙΑ, η δράση για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα, πάντα σεβόμενοι το νέο νομικό και εποπτικό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, η εκπόνηση μελετών, οι οποίες ξεκινά το Επιμελητήριο της Αθήνας για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος, η νομική και φοροτεχνική στήριξη των διαμεσολαβητών σε θέματα που τους απασχολούν και η πρόσβαση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ταυτόχρονα, η διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου, αλλά και η υλοποίηση στοχευμένων επαγγελματικών προγραμμάτων, αποτελούν σίγουρα θέματα που ο Επιμελητηριακός θεσμός πρέπει να προωθήσει το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, τα Επιμελητήρια οφείλουν να στηρίξουν κάθε προσπάθεια διεκδίκησης απέναντι στους αρμόδιους φορείς των Σωματείων για τις αθέμιτες πρακτικές που εμφανίζονται είτε στα εναλλακτικά δίκτυα, είτε καμιά φορά και από κακούς συναδέλφους και από συναδέλφους που δεν τηρούν τη νομοθεσία. Επίσης πρέπει να μεριμνήσουν για τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου, αλλά και την προσπάθεια τα Σωματεία της διαμεσολάβησης να ξαναθέσουν το θέμα του δικαιώματος συμβολαίου και της διαφάνειας στην τιμολόγηση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες,  όπως και το θέμα των εταιρικών συμβάσεων. Αυτοί είναι κάποιοι από τους συνδικαλιστικούς στόχους που τα Επιμελητήρια πάντα μετά από αιτήματα των Σωματείων, θα μπορούν να  υποστηρίξουν.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την καταπολέμηση των ανασφαλίστων, και βέβαια να στηριχτεί με κάθε τρόπο, κάθε πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος της Aspis και της Commercial και να υποστηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

Επειδή ένας από τους στόχους της διοργάνωσης ήταν η επισφράγιση, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, σημαντικό ήταν να είναι παρόντες τουλάχιστον εκπρόσωποι των τριών μεγάλων κομμάτων. Έτσι, μετά το σύντομο εναρκτήριο χαιρετισμό του προέδρου του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, το Προεδρείο της Συνδιάσκεψης με επικεφαλής τον ΓΓ ΕΕΑ Δημήτρη Γαβαλάκη και δίπλα του τους κ.κ. Κωνσταντίνο Λιάσκο, από το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και Κώστα Μακρουλιδάκη από το Επιμελητήριο Πειραιά, κάλεσε στο βήμα την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ Παναγιώτης Δημητρίου και η Πρόεδρος του ΕΙΑΣ Νάντια Σταυρογιάννη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε καλεσμένος και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο άνθρωπος που σε πολλές στιγμές, λόγω των αρμοδιοτήτων του, έχει κληθεί να συνεισφέρει στην ιδιωτική ασφάλιση. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Φυσικά μίλησαν όλοι οι Πρόεδροι των Πανελλήνιων Σωματείων αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών Σωματείων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

[box]Τα πρώτα στατιστικά για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τέλος ο Δημήτρης Γαβαλάκης σε μια ενδιαφέρουσα ενότητα παρουσίασε μερικά στατιστικά που κατάφερε μετά την εφαρμογή του νόμου να λάβει από την ΚΕΕΕ από τα οποία προέκυψε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πανελλαδικά, ανεξάρτητα σε πόσα μητρώα μπορεί να είναι γραμμένοι, είναι 16.729.

Από αυτούς, το 89% είναι ασφαλιστικοί πράκτορες, το 9% είναι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (είναι αυτοί που δεν έχουν κλείσει διετία και σταδιακά θα μετονομαστούν σε πράκτορες) και το 2%, δηλαδή περίπου 300 άτομα, είναι μεσίτες ασφαλίσεων. Από τους ασφαλιστικούς πράκτορες, το 88% έχει μόνο την ιδιότητα του ασφαλιστικού πράκτορα και το 12% εξ αυτών, δηλαδή οι 1834, έχουν και την ιδιότητα του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων. Τέλος, το 59% των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχουν τη δυνατότητα προώθησης επενδυτικών προϊόντων βασισμένα σε ασφάλιση.

Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν την ηλικιακή κατανομή των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών συγκριτικά με το μέσο όρο του συνολικού εργατικού δυναμικού, με πληροφόρηση από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από αυτά προέκυψε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην πλειοψηφία τους είναι 40 – 50 ετών και 50 ετών και άνω, ηλικία μεγαλύτερη από το μέσο όρο του συνολικού εργατικού δυναμικού. Αντίστοιχα, το ποσοστό 30-40 ετών στη διαμεσολάβηση είναι, συγκριτικά, αρκετά κατώτερο του μέσου όρου – ίσως εδώ θα έπρεπε να σταθεί η διαμεσολάβηση και να προσπαθήσει να…βελτιώσει τις επιδόσεις της, δηλαδή την πρόσβαση σε νέους 30 – 40 ετών. [/box]

3 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *