Skip to content

Μεσσηνία: Δύσκολη χρονιά αλλά με ανοδική τάση στον κλάδο Υγείας

 

Mε τις ζημίες στη φετινή παραγωγή λαδιού, λόγω δάκου και άλλων συναφών προβλημάτων, να επηρεάζουν όπως είναι φυσικό όλη την αλυσίδα της τοπικής αγοράς, όπως και οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τα φετινά πορτοκάλια, η Μεσσηνία ως περιοχή με αγροτικό κυρίως εισόδημα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, με τον κόσμο να ζορίζεται ακόμη περισσότερο οικονομικά, παρά τις “ανάσες” από τον τομέα του τουρισμού, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Πύλος Μεσσηνίας
Πύλος Μεσσηνίας

Σίγουρα τα προβλήματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο σε άλλες μη τουριστικές περιοχές και νομούς της Πελοποννήσου, οι συνέπειές τους ωστόσο είναι σαφείς, όπως μας επισημάνθηκε, και στην τοπική ασφαλιστική αγορά.

Ακόμη και τα ξενοδοχεία, εξάλλου, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Καλαμάτα, κ.Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος, είναι δεμένα” με τις Τράπεζες, λόγω δανείων που έχουν λάβει για να κάνουν επενδύσεις στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων κ.ο.κ. και οι ασφαλιστές δεν μπορούν να τα πλησιάσουν.

Ο κλάδος Υγείας είναι αυτός που αποφέρει στην τοπική ασφαλιστική αγορά της Μεσσηνίας τη μεγαλύτερη κινητικότητα, με άνοδο της τάξης του 20-30% για την Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τον κ. Πολυδωρόπουλο. Είναι ωστόσο μια αγορά, στην οποία λόγω της υπερβολικής φορολόγησης που θα επιδεινωθεί ως γνωστόν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αποτρέπει την είσοδο νέων ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Πολυδωρόπουλος θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι όπως σημειώνει “θα έπρεπε να είμαστε όπως οι μισθωτοί, με αφορολόγητο και όχι προκαταβολές φόρου. Αφού ξέρουν πόσα παίρνουμε, παίρνουμε εκκαθάριση, εμείς δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν κόβουμε αποδείξεις. Επίσης, οι εισφορές στα Ταμεία στο επίπεδο του 27% είναι υπερβολικές. Αυτό μπορεί να ευνοεί κάποιους μικρούς, αλλά από εκεί και πέρα κάποιος που έχει φιλοδοξίες δεν τολμά να επεκταθεί, του τα παίρνει όλα το κράτος. Βλέπω τους υπάρχοντες ασφαλιστές, να συζητούν πώς θα πέσουν κάτω από 20.00 για να μην πληρώσουν πολλά, αυτό σημαίνει ισοπέδωση”.

Κορώνη
Κορώνη

Γενικά πάντως ο συνομιλητής μας δηλώνει αισιόδοξος, καθώς θεωρεί ότι “μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα μείνουν μόνο οι επαγγελματίες, όχι όσοι ασχολούνται απλά και με την ιδιωτική ασφάλιση μαζί με άλλa αντικείμενα. Αυτά τελειώνουν και θα μείνουν μόνο τα οργανωμένα γραφεία. Θεωρώ ότι θα πάμε καλά. Και πέρυσι και φέτος έχουμε αύξηση στον κλάδο Ζωής και ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι του χρειάζεται να ασφαλιστεί, δεν ασφαλίζεται από μόδα όπως παλιά”.

Κατά τον ίδιο, επίσης, πλέον καταγράφεται τάση επιστροφής πελατών, που είχαν προβεί σε ασφαλιστικά συμβόλαια μέσω τραπεζών ή ίντερνετ.

Αύξηση στον κλάδο Ζωής και ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας αναφέρει και ο περιφερειακός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ.Γιάννης Σκάρπας, με το χαρτοφυλάκιο όσον αφορά τα ασφάλιστρα να είναι ανοδικό κατά 5-10% για τη φετινή χρονιά, μια αύξηση που θα ήταν μεγαλύτερη όπως επισημαίνει εάν η οικονομική κατάσταση του κόσμου ήταν καλύτερη. Στο μεταξύ, οι “μαύροι κωδικοί’ στη Μεσσηνία γνωρίζουν μεγάλη αύξηση και αντιστοιχούν πλέον όπως μας αναφέρει σε ποσοστό 30% της τοπικής αγοράς. Εάν μάλιστα οι εισφορές στα Ταμεία φτάσουν όντως να είναι της τάξης του 26-27% ο κ.Σκάρπας εκτιμά ότι το φαινόμενο θα ενταθεί, θα “γονατίσουν” πολλοί επαγγελματίες του κλάδου και σε κάθε περίπτωση σχεδόν κανείς δεν θα μπορεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του.

Ζητούμενο για την τοπική αλλά και γενικότερα για όλη την ελληνική ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με τον κ.Σκάρπα σήμερα είναι η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων λ.χ. με κατηγοριοποίηση των προγραμμάτων Ζωής και προγραμμάτων που θα μπορούν να καλύψουν τους νέους ανθρώπους, καθώς επίσης οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου να γίνουν πιο επαγγελματίες, “γιατί έχουμε μάθει να πουλάμε με σημαία την τιμή, αντί να πουλάμε με σημαία την κάλυψη και έχουν κατέβει τα ασφάλιστρα στο επίπεδο του 1992”.

Η Καλαμάτα από ψηλά
Η Καλαμάτα από ψηλά

“Κάνουμε το πιο ωραίο επάγγελμα, προστατεύουμε τον κόσμο, και οι καταστάσεις το έχουν καταντήσει το χειρότερο που υπάρχει. Κάποιοι το έχουν ξεφτιλίσει και δεν υπάρχει εποπτικός έλεγχος” μας επισημαίνει ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Παναγιώτης Παντελόπουλος, ιδιοκτήτης του πρακτορείου “Μεσσηνιακή Ασφαλιστική”.

“Κάνουμε λ.χ. σεμινάρια πιστοποίησης και διαβάζουμε πράγματα που στην πράξη κανένας δεν κάνει και κανένας δεν ελέγχει”, προσθέτει σχετικά. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2016 να κυκλοφορούν πλαστά συμβόλαια και να μην υπάρχει καμία συνέπεια και στην επαρχία δυστυχώς υπάρχουν πολλά περιστατικά, ούτε να πωλούνται ασφάλειες από τις Τράπεζες και τα ΚΤΕΟ”. Κατά τον ίδιο, “υπάρχουν δύο είδη ασφαλιστών: αυτός που δουλεύει για πάρτη του και για τον πελάτη και αυτός που δουλεύει για πάρτη του και για την εταιρεία” και διαπιστώνει προχειρότητα σε μεγάλο μέρος της ασφαλιστικής αγοράς.

“Οι σωστοί και ποιοτικοί επαγγελματίες διαμεσολαβούντες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού” συνηγορεί από την πλευρά του και ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Γεώργιος Σαούτης, ιδιοκτήτης του πρακτορείου Saoutis Insurance, σύμφωνα με τον οποίον στην τοπική ασφαλιστική αγορά αλλά και γενικότερα, ακόμη και στην Αθήνα, επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η νοοτροπία του “ό,τι αρπάξουμε” και μεγάλη έλλειψη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών του κλάδου.

Παράλληλα, λόγω της κρίσης και της αύξησης των επιβαρύνσεων των επαγγελματιών του κλάδου, όπως μας αναφέρει, έχουν κλείσει πολλά ασφαλιστικά γραφεία στην περιοχή και πολλοί άλλοι γυρνάνε σε “μαύρους” κωδικούς.
Ευθύνες για την ελλιπή εκπαίδευση κατά τον κ.Σαούτη έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και οι ίδιοι οι διαμεσολαβούντες.

Ο ίδιος είχε ξεκινήσει προσπάθεια, προ διετίας περίπου, όπως μας επισημαίνει, για τη δημιουργία τοπικού Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε, λόγω της νοοτροπίας “τα ξέρω όλα”. Επιμόρφωση, σύμφωνα με τον κ.Σαούτη, χρειάζεται και το ευρύ κοινό και γενικότερα “χρειάζεται να γίνει κάτι για να αναβαθμιστεί ο θεσμός και να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει ιδιωτική ασφάλιση και πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη της, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία”.
Κεντρική φωτό: το λιμάνι της Καλαμάτας

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *