Skip to content
House,Model,In,Home,Insurance,Broker,Agent,‘s,Hand,Or

Ασφάλιση κατοικίας: Φορολογικά κίνητρα σε νέο νομοσχέδιο

Του Νίκου Σακελλαρίου 

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις περιουσίες των Ελλήνων για πολλά χρόνια.  Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πεντέλη αποτέλεσαν ένα ακόμη αφοπλιστικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα ασφάλισης περιουσίας έναντι πυρκαγιών αλλά και έναντι φυσικών καταστροφών.   

Η επόμενη πρόκληση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ασφάλισης που θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους κινδύνους.  Η κυβέρνηση είναι δεκτική στην υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών.  Για τις νέες κατοικίες που αγοράζονται με τραπεζικά δάνεια, υπάρχει υποχρεωτικότητα μεν αλλά αυτή θα αποκτήσει και νέες καλύψεις για τις φυσικές καταστροφές.  Για τις παλαιότερες κατοικίες (υπολογίζεται ότι το 70% των κατοικιών της Αττικής είναι προ του 1985) είτε θα λειτουργήσει ένα μοντέλο ΣΔΙΤ με υποχρεωτική ελάχιστη ασφάλιση είτε θα ισχύει η υποχρεωτικότητα για όσες παλαιές κατοικίες ή εμπορικά καταστήματα μεταβιβάζονται σε νέους ιδιοκτήτες. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα στο νομοσχέδιο που θα περάσει τον Σεπτέμβριο 2024, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και φορολογικά κίνητρα ασφάλισης. 

Το πρόβλημα είναι στην ασφάλιση κατά σεισμού 

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλιση κατά σεισμού. Εκεί βαραίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοικιών (κύριων ή εξοχικών) είτε είναι παλιές (άνω των 60 ετών) κατασκευές είτε δεν είναι σωστά κατασκευασμένες , όπως συνήθως συμβαίνει κυρίως στις εξοχικές κατοικίες και στην περιφέρεια. Εκεί οι ασφαλιστικές ζητούν την συνδρομή του κράτους είτε με την δημιουργία ΣΔΙΤ είτε με την επιδοματική πολιτική επί του ασφαλίστρου.  Οι αντασφαλιστικές καλύψεις για την ασφάλιση κατά σεισμού στην Ελλάδα θεωρούνται υψηλές καθώς η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα. 

Ο κλάδος Υγείας παραμένει μεγάλο πρόβλημα 

Στον κλάδο υγείας, η δημιουργία μιας ολιγοπωλιακής αγοράς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Ένα πρόβλημα που ανέδειξαν οι ζημιές που αποκαλύπτονται από την χρήση των IFRS 17 και δείχνει ότι τα ζημιογόνα συμβόλαια είναι περισσότερα από τα κερδοφόρα, όπως ήταν στην Εθνική Ασφαλιστική.  Η εταιρεία υποχρεώθηκε σε μεγάλες αυξήσεις και λόγω των παραδοσιακών τιμολογιακών αυξήσεων των κλινικών και λόγω των προηγούμενων ζημιών. Όμως η αγορά δείχνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί αυξήσεις πάνω από 7-8% ετησίως.  Το ίδιο ή παρεμφερές πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες Ζωής ή Μεικτές.  Η δημιουργία ολιγοπωλίου στην παροχή υγείας ήταν μία αρνητική εξέλιξη για την ασφαλιστική αγορά. Γι’ αυτό χρειάζεται και εκεί μία στρατηγική συνεργασίας ανάμεσα Κράτους και ιδιωτικών ασφαλιστικών (έχουμε γράψει κατά καιρούς προτάσεις) από την οποία θα βγαίνουν και οι 3 κερδισμένοι. Και το Κράτος και οι ασφαλιστικές και –κυρίως – οι ασφαλισμένοι ασθενείς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *