Skip to content
Screenshot 2023-11-02 at 8.36.39 PM

“Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα”

/editorial

Για άλλη μια φορά σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς προχώρησαν σε απεργία με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού, την μονιμοποίηση συμβασιούχων και την αύξηση των αποδοχών. 

Η έλλειψη προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, προσωπικού του ΕΚΑΒ για όποιον επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία είναι βεβαίως κάτι παραπάνω από εμφανής. Μόλις πριν λίγο καιρό το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα γιατί από τον περασμένο Αύγουστο(!) δεν πραγματοποιούσε κανένα χειρουργείο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Τα χειρουργεία μόλις σήμερα λειτούργησαν κανονικά αφού η περίπτωση έκανε σάλο και οδήγησε σε προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας.

Όμως και στην Αττική, συλλογικοί φορείς καταγγέλουν ότι 1 στα 2 χειρουργεία σε μεγάλα νοσοκομεία είναι κλειστά γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ είναι χαρακτηριστικά: στο Αττικόν λειτουργούν 7 από τα 14 χειρουργεία, στα δύο νοσοκομεία Παίδων 6 από τα 15, στο Ασκληπιείο Βούλας 4 χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές, στο Τζάνειο 6, στον Ευαγγελισμό 3, στο Αγία Όλγα και στο Σισμανόγλειο 2. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 10.000 προσλήψεις τα επόμενα δύο χρόνια εκ των οποίων 6.500 είναι προγραμματισμένες για του χρόνου, όμως σύμφωνα με σημερινό μάλιστα, δημοσίευμα της Καθημερινής, το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα βρεθεί άτομο για μια νέα θέση, παίρνει τουλάχιστον ένα οκτάμηνο μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, λόγω της πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας! 

Στα ΤΕΙ (επείγοντα) εκτυλλίσσονται άλλα δράματα. Οι εφημερεύοντες ιατροί ομολογούν ότι δεν προλαβαίνουν να πιούν ούτε μια γουλιά νερό ή να πάνε στην τουαλέτα. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς έχει δηλώσει πως οι συνθήκες εφημέρευσης «θυμίζουν ιατρική πολέμου». Το Γεννηματάς σε κάθε εφημερία δέχεται τουλάχιστον 700 ασθενείς οι οποίοι, σύμφωνα με το προσωπικό μπορεί να περιμένουν έως και 12 ώρες πριν εξεταστούν πλήρως. Το Κρατικό Νίκαιας δέχεται περί τα 1300 περιστατικά τα οποία διαχειρίζονται συνολικά μόλις 14 άτομα! Κατα γενική ομολογία, τα μισά περιστατικά δεν είναι πραγματικά επείγοντα, λόγω της έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Εν τω μεταξύ χρόνια τώρα οι διοικήσεις στα νοσοκομεία επιλέγονται με κομματικά κριτήρια και συνήθως καταλαμβάνονται από άτομα χωρίς καμία πείρα ή κατάρτιση στο management νοσοκομείων και τις πολιτικές υγείας – φυσικό είναι λοιπόν να μην μπορούν να βοηθήσουν σε τίποτα, πόσο μάλλον να αξιολογήσουν ή να βελτιώσουν υπηρεσίες, συνθήκες και οργάνωση.

Η κατάσταση στην επαρχία είναι ακόμη χειρότερα. Γιατροί δεν πάνε εύκολα, λόγω αβάσταχτου φόρτου εργασίας, απαρχαιωμένων συνθηκών και χαμηλότατων απολαβών με αποτέλεσμα πάρα πολλές θέσεις να παραμένουν κενές. Για να καλύψει τις ανάγκες στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων το κράτος συχνά καταφεύγει στις υποχρεωτικές αποσπάσεις αγροτικών ιατρών που όμως ουδόλως είναι καταρτισμένοι για να αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα συμβάντα ενώ παράλληλα η αρχική τους θέση, μένει κενή.

Τα καλοκαίρια που η επαρχία επιβαρύνεται από τους επισκέπτες και συχνά ξεσπούν ανθρώπινες τραγωδίες λόγω ελλείψεων και παραλείψεων, τα περιστατικά γίνονται γνωστά και στο εξωτερικό. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο γνωστό και έγκυρο έντυπο του εξωτερικού δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα» όπου μεταξύ άλλων σχολιαζόταν το γεγονός πως στη χώρα μας το κράτος στέλνει πυροσβέστες και στρατιώτες  για να βοηθήσουν το ΕΚΑΒ…

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν προκαλούν εντύπωση τα ουκ ολίγα βίαια ξεσπάσματα από αγανακτισμένους συγγενείς ενώ τα θερμά λεκτικά επεισόδια (όλοι έχουμε γίνει συνεργοί ή μάρτυρες) αποτελούν καθημερινό φαινόμενο…

Αποτελεί γρίφο το πώς ο νέος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα καταφέρει να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι δεδομένου ότι το ΕΣΥ πάσχει σε κάθε δυνατό επίπεδο – μήνες έχουν περάσει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκαν “ανεξέλεγκτες δαπάνες, κόστη και τιμολογήσεις”.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) θα μπορούσαν να ήταν μια από τις λύσεις. Η τωρινή κυβέρνηση έχει ταχθεί σαφώς υπέρ τους, όμως η πρακτική αυτή που στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, στη χώρα μας αποτελεί ταμπού, ένα είδος “δούρειου ίππου” για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Όμως ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός και που εφαρμόζεται σήμερα σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ισπανία, η Σουηδία και άλλες, είναι να υποστηρίζονται και να προχωρούν δημόσια έργα όταν η κυβέρνηση υστερεί σε πόρους και χρόνους. Στη χώρα μας, αν υλοποιούνταν τέτοιες συμπράξεις θα αφορούσαν την αγορά εξοπλισμού, τη δημιουργία μονάδων υγείας αλλά και τη χρηματοδότηση για την ανέγερση ολόκληρων νέων νοσοκομείων.

Τότε το ΕΣΥ θα μπορούσε να προσφέρει κάπως περισσότερο αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, αντί να ψυχορραγεί πλήρως και να πληρώνουν τη νύφη ασφαλισμένοι και προσωπικό. 

Άλλη μια περίπτωση όπου θριαμβεύουν, εναντίον του ίδιου μας του εαυτού, η άγνοια, η ιδεοληψία και ο φανατισμός.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *