Μπλοκάκια: Σαφές το ...ασαφές - Καλπάζει η μερική απασχόληση

24 Ιανουαρίου 2017

Με διπλή "τρικυμία εν κρανίω",  όσον αφορά τόσο στο φορολογικό μέτωπο, όσο όμως και στο ασφαλιστικό, για όσους έχουν "μπλοκάκια", τρέχει η εβδομάδα, με τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης να φάσκουν και να αντιφάσκουν μέσα σε διάστημα ολίγων μόνο ωρών και τις εγκυκλίους που εκδίδονται να δημιουργούν περισσότερη σύγχυση παρά να προσφέρουν λύσεις.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Περισσότερη φορολογία, λιγότερα έσοδα, περαιτέρω ενίσχυση της "part time" απασχόλησης, είναι το πιθανό σενάριο-αποτέλεσμα των κυβερνητικών ρυθμίσεων που μπήκαν στη ζωή μας από τη νέα χρονιά...

 

Ασφαλιστικό

Κώδωνα κινδύνου, στο μεταξύ, για μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και εν κατακλείδι του ενιαίου νέου ενιαίου ταμείου (ΕΦΚΑ) αντί για την αύξησή τους, (που θεωρητικά επιδιώκει το μοντέλο που αποφάσισε να υιοθετήσει η Κυβέρνηση για τα μπλοκάκια), δημιουργεί η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τα νεότερα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" για τη μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της «Εργάνης» που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 1,7 εκατομμυρίου εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, οι 383 χιλιάδες (περίπου το 22,5%) απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και εισπράττουν λιγότερα από 400 ευρώ μικτά έκαστος.

(Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων έχει αυξηθεί κατά 19.019 άτομα σε σχέση με το 2015, ενώ με βάση τα στοιχεία που δημοσίευε το ΙΚΑ μέχρι και το τέλος του 2016 ανέβαζαν τον αριθμό των μερικώς απασχολούμενων σε περισσότερα από 558 χιλιάδες άτομα).

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, οι προσλήψεις με μερική απασχόληση έχουν φτάσει να αντιστοιχούν ακόμη και στο 60% των συνολικών προσλήψεων. 

Έτσι, μετά την πρόσφατη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα, που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό (νόμος Κατρούγκαλου) καθίσταται σαφές ότι δημιουργείται μια «φθηνότερη» μορφή απασχόλησης για τους εργοδότες, καθώς στη μισθωτή εργασία οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) υπολογίζονται με 41%, ενώ για τα μπλοκάκια με 26,95%, όπερ συνεπάγεται αυτομάτως φόβους για περαιτέρω "έκρηξη" των μορφών ελαστικής απασχόλησης.  

Πολλές και σημαντικές, εξάλλου, είναι και οι ασάφειες και εκκρεμότητες που αφήνει αναπάντητες η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια που εκδόθηκε την Παρασκευή, καθώς μεταξύ άλλων:

-  Επιβάλλει διπλές ασφαλιστικές εισφορές σε μισθωτούς (νέους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993) που χρησιμοποιούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών (εισφορές ως μισθωτός - εισφορές και για το μπλοκάκι)

- Οι αμειβόμενοι μόνο με μπλοκάκι καλούνται είτε να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, είτε να πληρώσουν οι ίδιοι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή και των δικών τους και αυτών που ο νόμος επιμερίζει στον εργοδότη (επιμερισμός των εισφορών από τον νόμο Κατρούγκαλου κατά 13,33% στον εργοδότη και 6,67% στον εργαζόμενο-αμειβόμενο με μπλοκάκι-σύνολο 20% για κύρια ασφάλιση).

Σύμφωνα εξάλλου  με τον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν για την περίπτωση των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως δύο εργοδότες να δημιουργηθεί μια ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων που συνάπτουν οι ασφαλισμένοι. Ωστόσο, στην  εγκύκλιο της 20ης Ιανουαρίου δεν προβλέπεται η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα καταγράφονταν οι συμβάσεις εργασίας όσων αμείβονται με μπλοκάκι και η όλη διαδικασία παραπέμπεται σε μια σύνθετη γραφειοκρατεία υποβολής των στοιχείων μέσα από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

- Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα συμβεί στις περιπτώσεις εκείνες που ο ασφαλισμένος ενώ είχε εισόδημα το 2015, μέσα στο 2017 έχει ελάχιστα ή μηδενικά έσοδα

Ενώ λοιπόν, εν κατακλείδι, η εν  λόγω εγκύκλιος για τα μπλοκάκια επιχειρεί να ρυθμίσει θέματα εργασιακών σχέσεων μέσα από διαδικασίες κοινωνικής ασφάλισης, κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται από τις προβλεπόμενες διατάξεις και διαδικασίες η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, με τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης να παραμένει για μια ακόμη φορά εκτός του "νυμφώνος" της όλης προσπάθειας επίλυσης του ασφαλιστικού...

Αφορολόγητο

Η παραδοχή-δημόσια "ομολογία" του (νέου) υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε δηλώσεις του από τα Τρίκαλα την Κυριακή που μας πέρασε, ότι το ύψος του αφορολογήτου όντως τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές άναψε φωτιές, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς προδιαγράφει ακόμη μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις. Την ίδια μέρα, μετά τις 11 το βράδυ, το υπουργείο Οικονομίας έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να δώσει "διευκρινίσεις" όπως ανέφερε για τις δηλώσεις του κ.Παπαδημητρίου, με τις οποίες επί της ουσίας προσπαθούσε να ...συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Όπως έχει μεταδοθεί και υπάρχει και σχετικό βίντεο ωστόσο, η δήλωση είχε και συνέχεια, η οποία ανέφερε ότι "αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων». 

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Συνεχίζει αναπτυξιακά το Agency της MetLife

Το Agency της MetLife, ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη χρονιά, συνεχίζει δυναμικά και το 2017 με αέρα αισιοδοξίας Σε μια εποχή όπου...

Close