Skip to content
νοσοκομείο

Μ. Θεμιστοκλέους: Aν καταρρεύσει το ΕΣΥ θα καταρρεύσει η κοινωνία

Γράφει η Κατερίνα Πετρίδη

«Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, αλλά δεν καταρρέει! Αν κατέρρεε το ΕΣΥ, θα κατέρρεε η κοινωνία!». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ, θυμίζοντας μάλιστα σε όσους ξεχνούν πως το ΕΣΥ κρατήθηκε όρθιο στην πανδημία, όταν άλλα πιο ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας, με πολύ μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, δεν τα κατάφεραν.

Για να υπογραμμίσει το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρέθεσε μερικούς χαρακτηριστικούς αριθμούς: σε 82.000 ανέρχονται τα άτομα που έρχονται καθημερινά σε επαφή με το ΕΣΥ, με το σύνολο των επαφών σε ετήσια βάση να ανέρχεται σε 25.000.000 και τα χειρουργεία σε 280.000.

Αναφερόμενος σε ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα του ΕΣΥ, τις πολύμηνες αναμονές για τα χειρουργεία, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν έως και τα δύο χρόνια, επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται αρχικά από το Υπουργείο να συλλέξει ακριβή στοιχεία για τους χρόνους αναμονής, στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Για το σκοπό αυτόν οι άνθρωποι του Υπουργείου ήλθαν σε επαφή με 150.000 πολίτες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες αναμονής των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Στόχος είναι σε έναν χρόνο από σήμερα η αναμονή να μην ξεπερνά τους 4 μήνες, κάτι που σήμερα ισχύει μόνον στις σκανδιναβικές χώρες!

Καθοριστική για τη μείωση του χρόνου αναμονής είναι η αλλαγή του μοντέλου των εφημεριών, αλλά και η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα είναι δωρεάν για 37.000 ασθενείς, καθώς το πρόγραμμα θα απορροφά πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, 50 δημόσια νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων και χιλιάδες πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου η συντριπτική πλειοψηφία των απογευματινών χειρουργείων θα καλύπτεται από τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά θα μπορούν και να πραγματοποιούνται χειρουργεία από ιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές μονάδες και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή, όπως π.χ. στις επεμβάσεις για καταρράκτη, προβλέπεται συνεργασία με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα οποία θα προσέρχονται οι ασθενείς με το σχετικό voucher, κάνοντας και πάλι δωρεάν την επέμβαση. Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα ανεβαίνει το κόστος για το δημόσιο ταμείο, αλλά όπως δήλωσε εμφατικά ο Υφυπουργός, πάνω απ’ όλα βρίσκεται η εξυπηρέτηση του πολίτη, έστω κι αν αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυξημένο κόστος!

Ωστόσο οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Αντίθετα η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία τριάδα με τις χαμηλότερες αμοιβές ιατρών, με αποτέλεσμα οι νέοι που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην ιατρική στα ελληνικά πανεπιστήμια στη συνέχεια να μεταναστεύουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους σε χώρες με πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί υπάρχει μία αύξηση στις καθαρές αποδοχές των ιατρών της τάξης του 20%. Επιπλέον δίνεται πλέον η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ένα έξτρα εισόδημα με τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και με την ενασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη του ωραρίου τους. Τέλος, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εξαγγέλθηκαν, χορηγείται οικονομικό κίνητρο της τάξης των 30.000 ευρώ ετησίως σε νέους ιατρούς που θα επιλέξουν ως ειδικότητα τη γενική ιατρική ή την παθολογία, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι το ΕΣΥ να ξαναγίνει κραταιό και ελκυστικό τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες. Όλες οι χώρες έχουν προβλήματα με τα εθνικά συστήματα υγείας (πρόσφατα βρέθηκε στην επικαιρότητα το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου) κι εμείς περισσότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, που συρρίκνωσαν τα διαθέσιμα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα προβλήματα είναι αρκετά και σημαντικά, όμως σήμερα πλέον γίνεται μία πολύ συστηματική δουλειά, με συγκεκριμένα μέτρα, με αλλαγές στην οικονομική διαχείριση, με χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση το παραγόμενο έργο, με αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και με συλλογή χρήσιμων και συγκρίσιμων στοιχείων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *