Skip to content

Νέα μοντέλα διαβίωσης ηλικιωμένων – το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Καθώς ο πληθυσμός σε Ευρώπη και Αμερική ολοένα και γερνάει, κάνουν την εμφάνισή τους νέα μοντέλα υποστηρικτικής διαβίωσης για τους ηλικιωμένους. Φέρνουν όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Επιμέλεια: Γεωργία Μυλωνάκη

Και στις δύο ηπείρους οι άνω των 65 ετών αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού. Στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 30% μέχρι το 2060.

Που ζουν όμως αυτές οι ηλικίες; Με την οικογένειά τους; Μόνοι τους; Σε δημόσιες και ιδιωτικές, μονάδες διαβίωσης;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ιδιωτικές μονάδες διαβίωσης είναι περισσότερες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ενώ σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως στην Τσεχία, την Πολωνία, την Σλοβακία τα γηροκομεία είναι σχεδόν όλα δημόσια. Το ίδιο παραδόξως, ισχύει και για την Νορβηγία, όπου σχεδόν το 90% των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ανήκει στο δημόσιο.

Όμως καθώς ο πληθυσμός γηράσκει, έκανε την εμφάνισή της μια νέα βιομηχανία φροντίδας ηλικιωμένων, τα λεγόμενα “κέντρα υποβοηθούμενης διαβίωσης” . Στην πλειονότητά τους αυτά τα κέντρα μοιάζουν πολύ λιγότερο σε γηροκομεία και περισσότερο σε πεντάστερα ξενοδοχεία που διαθέτουν πολυτελή δωμάτια και προσφέρουν μια πληθώρα υπηρεσιών στους διαμένοντες υποσχόμενα μια χαλαρή, προσεγμένη και ενδιαφέρουσα ζωή. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αρχικά τα κέντρα αυτά σχεδιάστηκαν για να φιλοξενούν ηλικιωμένους οι οποίοι σε γενικές γραμμές μπορούσαν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Όμως αναγκαστικά στην πορεία, άρχισαν να αναλαμβάνουν και ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Και εκεί είναι που άρχισαν να δυσκολεύουν τα πράγματα με αποτέλεσμα σωρό καταγγελιών για έλλειψη προσωπικού, καταχρηστική συμπεριφορά, μη τήρηση κανόνων λειτουργίας κλπ

Οι μισοί ηλικιωμένοι που καταλήγουν σε κέντρα διαβίωσης είναι συνήθως άνω των 85 ετών, με πολύ εύθραυστη υγεία και πολλές πιθανότητες να χειροτερεύσουν. Δυστυχώς τα ιδιωτικά κέντρα που υπόσχονται υπηρεσίες τύπου “θέρετρο διακοπών”, δεν ελέγχονται επαρκώς. Και όσες είναι πραγματικά εξοπλισμένες, σε εγκαταστάσεις και προσωπικό, να αναλαμβάνουν βαριές περιπτώσεις, έχουν πιο ακριβό μηνιαίο κόστος που ξεκινάει από τα 6.500 ευρώ.. (σε σύγκριση με τα συνηθισμένα κέντρα που κυμαίνονται στα σχεδόν 5.000 ευρώ, σύμφωνα με έρευνες για τη Στέγαση και τη Φροντίδα των Ηλικιωμένων). Σύμφωνα δε με τον ίδιο φορέα, στο εξωτερικό οι επενδυτές σε τέτοια κέντρα απολαμβάνουν ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 15% τα τελευταία πέντε χρόνια, πιο υψηλές απ’ ότι τα ξενοδοχεία, τα γραφεία και τα διαμερίσματα.

Η υποβοηθούμενη διαβίωση είναι υπέροχη αν δεν χρειάζεσαι πολύ βοήθεια. Στην περίπτωση αυτή, η κοινωνική ζωή, οι εγκαταστάσεις τύπου spa, οι πολλές δραστηριότητες και τα ιδιαίτερα διατροφικά μενού φαίνονται να είναι η σωστή επιλογή. Αλλά αν έχεις πρόβλημα να περπατήσεις ή να χρησιμοποιήσεις το μπάνιο ή αν έχεις άνοια και μερικές φορές περιπλανιέσαι αστόχαστα, τότε δεν αποτελούν λύση.

Η υποβοηθούμενη διαβίωση φαίνεται πως έχει να παίξει ένα ρόλο, αλλά για τους πιο καλοστεκούμενους από τους ηλικιωμένους. Για να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση για εκείνους που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα, τότε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν σοβαρά με πιο εξειδικευμένο προσωπικό και επαρκή εκπαίδευση, καλύτερη νομοθεσία και αυστηρότερους ελέγχους. Αυτό φυσικά θα αυξήσει τα ήδη υπέρογκα μηνιαία κόστη διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους.

Ίσως και εδώ να μπορεί να προσφέρει ένα μάθημα η Ιαπωνία που διαθέτει έναν από τους πιο γοργά γηράσκοντες πληθυσμούς παγκοσμίως. Η Ιαπωνία δημιούργησε ένα εθνικό ασφαλιστικό σύστημα μακροπρόθεσμης φροντίδας που είναι υποχρεωτικό. Χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση αλλά και από τη φορολογία και επιπλέον ασφάλιστρα που πληρώνουν οι άνω των 40 ετών. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στην οικογένεια και την κοινότητα. Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες είναι η επιδοτούμενη βοήθεια στο σπίτι και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Οι Ιάπωνες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γηροκομεία και κέντρα υποβοηθούμενης διαβίωσης, αλλά η έμφαση δίνεται στην υποστήριξη των ηλικιωμένων στην κατοικία τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *