Skip to content

Νέες Διεκδικήσεις στην Ατζέντα της Ένωσης:

Να επιστρέψουν οι φοροαπαλλαγές σε υγεία και σύνταξη, να ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις με 1 εκ. τζίρο και άνω

Δύο νέα αιτήματα προκειμένου να μειωθεί το ασφαλιστικό κενό για τους έλληνες πολίτες και να συγκλίνει η ελληνική ασφαλιστική αγορά με τις ευρωπαϊκές,  έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος , κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την διάρκεια της ετήσιας κεντρικής του ομιλίας, που παραδοσιακά ακολουθεί την ολοκλήρωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ.

Απευθυνόμενος σε πολιτικούς, σε θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς και στην σύσσωμη σχεδόν ηγεσία των ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε τα εξής:

  1. Nα γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση για επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατ. Ευρώ αντί για τα 2 εκατ. Ευρώ που είναι σήμερα
  2. Να “πατηθεί το τελευταίο κουμπί” (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά) στην συνεργασία Ασφαλιστικών και Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η επιβολή προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα
  3. Να επανέλθει η φοροαπαλλαγή στα ατομικά συμβόλαια υγείας και στα ατομικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Ο κ. Σαρρηγεωργίου επαίνεσε τη λειτουργία του ΤΕΚΑ ως ταμείο με ένα σωστό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει στις συντάξεις των επόμενων γενεών καθώς το δημογραφικό πρόβλημα εντείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Τόνισε επίσης ότι βήματα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες και η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση επιχειρήσεων είναι μεν καλοδεχούμενα, αναγκαία και σωστά, ωστόσο δεν είναι αρκετά.

Ανέφερε ότι υπάρχει κενό προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, όταν παραστεί ανάγκη να πληρώνει εξ ίδιων δυνάμεων τις ζημιές ο ανασφάλιστος ή μερικώς ασφαλισμένος έλληνας, απέχοντας αρκετά από τον μέσο ευρωπαίο – κι αυτό είναι κάτι που ευλόγως, πλήττει περισσότερο τους μη έχοντες.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αποκάλυψε σχετικά ότι η Ένωση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα αντασφάλισης, επεξεργάζεται, και σύντομα θα προτείνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών μέσω της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Οι Έλληνες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους για την ιατρική τους περίθαλψη, τόνισε, περί τα 17 δις ευρώ το 2021, εκ των οποίων μόλις τα 700 εκατομμύρια προήλθαν από τις ασφαλιστικές. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη στιγμή που η ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης έχει από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη, είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη χώρα και έχει και την δύναμη και τον τρόπο να βοηθήσει κάθε έλληνα πολίτη απέναντι σε ανυπέρβλητα προβλήματα της εποχής, όπως οι φυσικές καταστροφές & το δημογραφικό αδιέξοδο. Αρκεί να έχει τη συνεργασία της πολιτείας, στο χέρι της οποίας είναι να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα (σ.σ. φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων) αλλά και την κατάλληλη ενημέρωση στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ένωση ασφαλιστικών Εταιρειών εντάσσει στα επίσημα αιτήματα της την επιστροφή των φοροαπαλλαγών (σ.σ. καταργήθηκαν από την Τρόϊκα) στα ατομικά ασφαλιστήρια, μετά και την εξισορρόπηση της φορολογίας μεταξύ ΤΕΑ και ομαδικών ασφαλιστηρίων.

Κατά τα άλλα, την ανάγκη για συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμμερίστηκε στην χθεσινή εκδήλωση και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε πάνελ συζήτησης με τον κ. Σαρρηγεωργίου και τον Πρόεδρο της Insurance Europe, κ. Andrea Brandstetter, επιβεβαίωσε και την ισχυρή κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών αλλά και την σημασία της ασφαλιστικής αφύπνισης των πολιτών. Αρκεί να αναπτυχθεί «το σωστό μείγμα στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις ΣΔΙΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των κυβερνοεπιθέσεων “όλοι πρέπει να επενδύουν στην ιδιωτική ασφάλιση”. Το ασφαλιστικό κενό θα παραμείνει στην Ελλάδα, συνέχισε, όσο οι πολίτες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να βασίζονται για όλα στο κράτος. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος, κατέληξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πάντως ότι η διοίκηση της Τράπεζας και η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης αναζητούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών λύσεις για το πώς θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε χθες με το χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου ενώ ηχηρή ήταν η πλήρης απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στο Ωδείο Αθηνών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *