Skip to content

Νέοι στόχοι για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Στόχος να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ η παραγωγή το 2022

Σημαντικές συζητήσεις για εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η αρχή με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις έγινε πέρυσι (2021) και μάλιστα με τον εντονότερα δυνατό τρόπο. Πέντε εξαγορές και συγχωνεύσεις ανακοινώθηκαν και θα πραγματοποιηθούν οι 4 μιας και ‘ναυάγησε’ μία εξ’ αυτών. Όμως οι θεαματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικά άνοιξαν το σκηνικό για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ η παραγωγή το 2022

Το 2022 ξεκίνησε με την ασφαλιστική αγορά να βάζει τον πήχη της ασφαλιστικής παραγωγής πάνω από τα 4 δισ. ευρώ απ’ όπου εκτιμάται ότι έκλεισε την περυσινή χρονιά (επίσημα στοιχεία θα έχουμε σε δύο εβδομάδες περίπου).  Όμως η εμφάνιση στα μέσα Δεκεμβρίου της μετάλλαξης omicron φαίνεται ότι έχει προβληματίσει τα ασφαλιστικά επιτελεία αφού έκαμψε την ορμή που έδειξε η αγορά την προηγούμενη χρονιά.  Να τονίσουμε ότι πέρυσι (2021) οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα εμφάνισαν μεν κέρδη αλλά τα τεχνικά αποτελέσματα στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και στον κλάδο υγείας (ασθένεια και ατυχήματα) φαίνεται ότι προβλημάτισαν όσους θέλησαν να ποντάρουν ανάπτυξη μέσω χαμηλών ασφαλίστρων το 2020 και μία χρονιά μετά είδαν υποχώρηση στα τεχνικά αποτελέσματα λόγω αύξησης των ζημιών.

Σταδιακή μικρή αύξηση ασφαλίστρων αστικής ευθύνης αυτοκίνητου και μεγαλύτερη αύξηση ασφαλίστρων υγείας

Το 2022 ξεκινά λοιπόν με μία πρώτη ήπια (μεσοσταθμική) αύξηση των ασφαλίστρων αυτοκινήτου κατά περίπου 5% σε μεγάλες εταιρείες που εκπροσωπούν παραγωγή άνω των 2 εκατ. οχημάτων. Η μικρή μεσοσταθμική αύξηση ουσιαστικά είναι επιβεβλημένη και από την άνοδο του πληθωρισμού που επηρεάζει ουσιαστικά και το επισκευαστικό κόστος των αυτοκινήτων.

Επίσης θα έχουμε και τις παραδοσιακά σταθερές αυξήσεις στον κλάδο υγείας (περίπου 7% ετησίως) που ακολουθούν οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία 10 χρόνια. Η κατάσταση είναι πλέον πιο περίπλοκη αφού η CVC κυριαρχεί στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών και αναμένεται ότι θα υπάρξει ‘γαϊτανάκι’ διαπραγματεύσεων για τα τιμολόγια.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Underwriter.gr , μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται ειδήσεις για την έγκριση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την DG com και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Εθνική Ασφαλιστική θα παρουσιάσει εξαιρετική κερδοφορία για το 2021 με μονοψήφια αύξηση παραγωγής.

Εκεί όμως που περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις είναι σε θέματα εξαγορών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο περιπτώσεις εξαγορών. Η μία αφορά δύο πολύ μεγάλες γνωστές πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα και η δεύτερη αφορά μία εξίσου γνωστή ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Η πρώτη περίπτωση (των δύο πολυεθνικών) είναι αρκετά σοβαρή και εάν επιτευχθεί τότε θα έχουμε νέες ανακατατάξεις στην πίτα της ασφαλιστικής αγοράς. Η δεύτερη περίπτωση, υπάρχει μία παθητική στάση αναμονής προκειμένου να βρεθεί ο ‘λευκός ιππότης’ που θα κάνει κάποια πρόταση. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *