Skip to content

ΝΝ Ηellas: οι αριθμοί πίσω από την επιτυχία

Αναλυτικά τα πρώτα οικονομικά μεγέθη του 2017

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιηθήκε την περασμένη Δευτέρα 14 Μαϊου στην έδρα της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι, για την εξαγγελία της Χρυσής Χορηγίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας από την NN Hellas την τριετία 2018-2020, o κ. Gabor Szegedi, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα και το δείκτη φερεγγυότητας της εταιρείας για το 2017.

(Κεντρική φωτό: Στιγμιότυπο από την υπογραφή της χρυσής χορηγίας της ΝΝ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μαριάννα Πολιτοπούλου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος NN Hellas, Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής & Βασιλική Μιλλούση, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών.)

Η τοποθέτηση του κ. Szegedi ήταν η ακόλουθη:

“Αν και οι επίσημες οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 2017 ήταν μια εξαιρετικά επιτυχής χρονιά.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα, όπως επικοινωνήθηκε ήδη επίσημα και στον Όμιλο της ΝΝ, ανήλθε σε 4 εκ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση 13 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημία 9 εκ. ευρώ το 2016.

Το αποτέλεσμα προ φόρων που βασίστηκε στις Λογιστικές Πολιτικές που υιοθετούνται από την ΝΝ International, και που συμπεριελήφθη στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση του Ομίλου ΝΝ για το 2017, ανήλθε σε 2 εκ. ευρώ. Αυτό αποτελεί βελτίωση 19 εκ. ευρώ, συγκρινόμενο με ζημία 17 εκ. ευρώ το 2016.

Τα κέρδη που θα ενσωματώσουμε στην Κατάσταση Συνολικού Εισοδήματος στις προς δημοσίευση χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΝΝHellas για το 2017 (εκκρεμεί τελική γνώμη από τους ορκωτούς λογιστές), ανέρχονται σε 1,1 εκ. ευρώ προ φόρων και 8,4 εκ. ευρώ μετά φόρων. Αυτό αποτελεί μια ακόμη σημαντική βελτίωση, 23 εκ. και 39 εκ. ευρώ αντίστοιχα σε σχέση με τα μεγέθη του 2016, όπου κατεγράφη ζημία 22 εκ. ευρώ προ φόρων και 31 εκ. ευρώ μετά φόρων.

Η νέα Διοικητική ομάδα της ΝΝ Hellas πέτυχε τα αποτελέσματα αυτά μέσα από μετασχηματισμό της Εταιρίας, δημιουργία νέων προϊόντων, καλύτερη διαχείριση αποζημιώσεων και εξοικονόμηση πόρων, σε συνδυασμό με ρεκόρ πωλήσεων και αύξηση στα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

Σχετικά με τα μεταβατικά μέτρα, ο κος Szegedi, επισήμανε τα παρακάτω:

‘’Τα μεταβατικά μέτρα εισήχθησαν με το Solvency II το 2016 και αποτελούν μέρος του συνολικού πλαισίου στην Ευρώπη, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού φερεγγυότητας μπορεί να μην είναι ο πλέον κατάλληλος για τον υπολογισμό των αποθεμάτων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων για εταιρείες με προϋπάρχοντα ασφαλιστικά προϊόντα ζωής, τα οποία πωλήθηκαν στο παρελθόν κάτω από πολύ διαφορετικές οικονομικές συνθήκες.

Η ΝΝ Hellas, η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία στον κλάδο στην Ελλάδα, με μακρά ιστορία και παρουσία στη χώρα από το 1982, διατηρεί σημαντικά χαρτοφυλάκια με εγγυημένα επιτόκια, τα οποία εμπίπτουν στη δυνατότητα χρήσης των μεταβατικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και τελούν υπό την έγκριση της εκάστοτε τοπικής Εποπτικής Αρχής σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Η ΝΝ Hellas αιτήθηκε και έλαβε έγκριση για τη χρήση μεταβατικών μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό του δείκτη φερεγγυότητας.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα μεταβατικά μέτρα αντικατοπτρίζουν τη φύση της δραστηριότητας της Εταιρίας, αποτελούν μέρος του πλαισίου φερεγγυότητας και η χρήση τους θα μειώνεται σταδιακά, μέχρι να μηδενιστεί μέσα στα επόμενα έτη, σε απόλυτη συμφωνία με τις προκαθορισμένες από το Solvency II οδηγίες.

Είναι ταυτόχρονα απαραίτητο να αναφέρουμε ότι, ο δείκτης φερεγγυότητας της ΝΝ Hellas στα τέλη του Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε σε 209%. Αυτός αποτελεί και τον μόνο πραγματικό, επίσημα μετρήσιμο και δημοσιευμένο δείκτη που χρησιμοποιείται από ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Όμιλος ΝΝ χρησιμοποιεί διεθνώς την ίδια βάση για τον επιμερισμό των κεφαλαίων του. Ο δείκτης SCR στο 209% αποδεικνύει ισχυρή φερεγγυότητα, είναι υπερδιπλάσιος του απαιτούμενου ορίου 100% και αποτελεί έναν εκ των υψηλότερων στην Ελληνική αγορά.

Για την προστασία των Ελλήνων ασφαλισμένων, η Ρυθμιστική Αρχή στην Ελλάδα απαιτεί, επιπλέον του SCR και συμμόρφωση με την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR), εξαιρουμένων των μεταβατικών μέτρων. Η απαίτηση αυτή υπερκαλύφθηκε με ποσοστό 230% το 2017.”

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *