Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται στην Εθνική Ασφαλιστική

18 Σεπτεμβρίου 2017

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του νέου ηγετικού σχήματος και ενώ η πώληση ολοκληρώνεται και τυπικά, ο νέος μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται σύντομα να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Γράφει η Μαίρη Ιτσέγκο

Κάτι το οποίο προσμένουν με ανυπομονησία στελέχη, εργαζόμενοι και δίκτυα. Μπορεί στην παρούσα χρονική στιγμή να μην έχει αλλάξει κάτι σε επίπεδο καθημερινότητας, όμως το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και ανοιχτό σε κάθε είδους θεωρίες και εκτιμήσεις.

Η είσοδος στη νέα εποχή αναμένεται πάντως να σηματοδοτηθεί με την ανακοίνωση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, μπορεί και τον επόμενο μήνα - η Εθνική ως γνωστόν εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί υπό την ηγεσία Αναπληρωτή Διευθύνοντα. Η θητεία του οποίου ενδέχεται να είναι και πάλι μεταβατική, έως ότου δηλαδή δρομολογηθούν πάσης φύσεως εξελίξεις.

Εξελίξεις που αφορούν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, τους εργαζόμενους, τα δίκτυα, τις δομές και που αναμένονται ραγδαίες, καθώς θα έπρεπε να είχαν συμβεί χρόνια τώρα, σύμφωνα με κάποιους που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά της εταιρείας.

Επί παραδείγματι είναι γνωστό πως η Εθνική διατηρεί μεγάλο αριθμό γραφείων πωλήσεων, που δεν πλησιάζουν όλα τους στόχους παραγωγής ή στελέχωσης. Ωστόσο, κάθε μήνα απαιτούνται σημαντικά ποσά για την συντήρησή τους. Αναμένεται με ενδιαφέρον, το πώς θα χειριστεί η νέα Διοίκηση, αυτή την κατάσταση: αν θα διατηρήσει το υπάρχον δυναμικό υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι και τα νούμερα του εκάστοτε κανονισμού ή αν θα αποφασίσει μείωση δαπανών μέσω εθελουσίας εξόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική το 2015, υλοποίησε, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια (τουλάχιστον δύο δεκαετίες), διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Διάφορα στελέχη τότε είδαν για πρώτη φορά τα κεκτημένα τους να χάνονται – πολλοί απομακρύνθηκαν, άλλα γραφεία συγχωνεύθηκαν, κάποιοι υποβαθμίστηκαν. Όχι όμως σε επίπεδο Συμβούλων, το μέλλον των οποίων αφέθηκε με απόφαση των Διοικούντων, στην κρίση του Διευθυντή τους.

Τον περασμένο Ιούνιο η προγραμματισμένη αξιολόγηση ανεστάλη επ’ αόριστο, εν όψει της αγοραπωλησίας και πήρε παράταση για το μέλλον, εντείνοντας την ανησυχία, όλων όσοι έχουν λόγους να ανησυχούν.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τους εκατοντάδες «ενοικιαζόμενους» υπαλλήλους της ICAP αλλά και τους γραμματείς, που καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο προσωπικού που πιθανόν να αποτελεί υπερβολή. Δεν είναι σαφές αν το νέο σχήμα θα τους απορροφήσει όλους, αν θα κάνει περικοπές ή αν θα δημιουργήσει νέα τμήματα για ζητήματα που στο παρελθόν διεκπεραιώνονταν από την Εθνική Τράπεζα.

Όπως για παράδειγμα, το τμήμα Προμηθειών. Κονδύλια πάσης φύσεως, όπως ταξίδια ή αναλώσιμα, εγκρίνονταν ως τώρα μέσω της τράπεζας. Η σύσταση ενός τέτοιου τμήματος κρίνεται αναγκαία καθώς η άμεση πρόσβαση στο ταμείο θα εξορθολογήσει τα έξοδα της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, στα κεντρικά της Εθνικής Ασφαλιστικής απασχολούνται αρκετά άτομα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι πολλά χρόνια στην εταιρεία, με εμπειρία, γνώση και αποδεδειγμένη προσφορά. Με τι κριτήρια θα μπορούσε να επιτευχθεί μια δίκαιη απόφαση για την παραμονή ή την αναχώρηση του καθενός από αυτούς, αποτελεί γρίφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Εθνικής ο οποίος αντιστάθηκε σθεναρά στην πώληση, συνεχίζει να προσπαθεί με συστηματικές παρεμβάσεις, όσο γίνεται, να προστατεύσει τα συμφέροντα όλων των μελών του.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι απο τις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού απουσίαζε το παραγωγικό δίκτυο  - συνειδητή επιλογή σύμφωνα με το ρεπορτάζ μιας και η πώληση ήταν, για πολλούς, προδιαγεγραμμένη. Η συμμετοχή άλλωστε των ίδιων των Συμβούλων σε απεργίες και διαμαρτυρίες θα τους έφερνε σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια που έκαναν τότε και να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και να δημιουργήσουν νέους.

Πάντως, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το δίκτυο της Εθνικής που κατάφερε και συνεχίζει μέχρι σήμερα, να εργάζεται υπό παρατεταμένα αντίξοες συνθήκες – είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που οι διαμαρτυρίες ήταν στο ζενίθ, τις ημέρες των απεργιών, οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνταν από το τηλεφωνικό κέντρο παρά μόνο για επείγοντα περιστατικά και οδική βοήθεια.

Εκσυγχρονισμός

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της εταιρείας και η ενοποίηση όλων των λειτουργιών, κλάδων και διαδικασιών, εγχείρημα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αρκετά χρόνια και για το οποίο έχουν δαπανηθεί και χρήματα και εργατοώρες. Χωρίς, ωστόσο, να έχουν λυθεί σημαντικά ζητήματα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να καθίσταται δυσχερής η εξυπηρέτηση συνεργατών και πελατών.

Προμήθειες και Agency

Όσον αφορά στη γενική ανησυχία κάποιων στελεχών της παραγωγής για μείωση των προμηθειών τους αυτό δε φαίνεται να έχει, τουλάχιστον για την ώρα, υπόσταση, καθώς προέχουν άλλα ζητήματα από το να ¨τα βάλει¨ o νέος μέτοχος με τις πωλήσεις. Εντούτοις, δε θα προκαλούσαν έκπληξη τυχόν αλλαγές στη δομή ή στα τρία επίπεδα του management (ομαδάρχης, διευθυντής, επιθεωρητής), για πολλούς μάλιστα, καλοδεχούμενες. Το πώς θα ¨τρέξει¨ η παραγωγή και τι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν θα φανεί όμως, σε δεύτερη φάση.

Αυτοί που μάλλον έχουν τους λιγότερους λόγους να ανησυχούν είναι οι επιτυχημένοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι. Στην περίπτωσή τους, λιγοστεύουν οι λόγοι που θα ήθελε οποιοσδήποτε επικεφαλής να τους ¨κουνήσει¨ από τη θέση τους.

Η όποια ανησυχία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι κατά βάση ¨ψυχολογικής φύσεως¨, περισσότερο επειδή υπάρχει ένας αναβρασμός στους τελευταίους ορόφους των κεντρικών, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να μπαίνουν σε αναμονή διάφορα θέματα και εργασίες.

Επίσης, μια μελλοντική συγχώνευση με την AIG Hellas, στην οποία έχει σημαντικό μερίδιο ένας εκ των τριών ιδιοκτητών της Εθνικής, δεν φαίνεται ότι θα προκαλούσε έκπληξη ανάμεσα στους ανθρώπους της εταιρείας.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται στην Εθνική Ασφαλιστική

  1. Ο/Η Κωστας λέει:

    Ειναι καιρός να φύγουν οι κακοί διορισμένοι γενικοί διευθυντές να δούμε που θα βρουν δουλεια

  2. Ο/Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ λέει:

    ΆΝΤΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΟΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΓΚΆΘΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ AGENCY ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ( ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ , ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ , Δ/ΝΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ) ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ , ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΥΣ ( ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΛΔ ) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Μέρισμα 10,05 εκατ. ευρώ στους Μετόχους από την Interamerican

Η Interamerican ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, για την χρήση του 2016, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Το...

Close