Ξανά στο προσκήνιο η αναγραφή της αμοιβής του διανομέα στα συμβόλαια

21 Ιουλίου 2022

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter, στα πλαίσια της αξιολόγησης της πορείας της ευρωπαϊκής οδηγίας IDD, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για το αν θα έπρεπε να αναγράφεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όχι μόνο η φύση της αμοιβής, όπως ήδη προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και το ύψος της αμοιβής που δίνεται στους διανομείς.

Για το σκοπό αυτό, τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα των ασφαλιστικών εταιρειών (Insurance Europe) και η ομοσπονδία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (BIPAR), βρίσκονται σε σχετικές προετοιμασίες για την επιχειρηματολογία.

Είναι φυσικό να υπάρχουν ιδιαίτεροι προβληματισμοί σε όλες τις πλευρές για το ενδεχόμενο αναγραφής του ύψους της αμοιβής. Οι προβληματισμοί αυτοί βασίζονται στο ότι μία τέτοια ρύθμιση δεν θα βοηθούσε την επίτευξη του προσδοκώμενου στόχου - είναι γνωστό ότι επίκεντρο των ευρωπαϊκών οδηγιών είναι η προστασία του καταναλωτή και η διαφάνεια, η οποία του εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες ώστε να επιλέγει την καλύτερη λύση γι' αυτόν.

Άρα, η όποια αναγραφή αμοιβής θα έπρεπε να υπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας και να βοηθά τον καταναλωτή να αξιολογήσει, απ' αυτή την πληροφορία, την υπηρεσία που αποκτά. Όμως η διαφορετικότητα των δικτύων διανομής, η σύνθεση των καταβαλλόμενων αμοιβών, οι οποίες επηρεάζονται πολύ συχνά από διάφορους ποιοτικούς ή ποσοτικούς δείκτες, όπως και το οτι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διαμεσολαβούν άνω του ενός ατόμου, θα δημιουργούσαν δυσκολίες στο να αποτυπωθεί με σωστό τρόπο η συγκεκριμένη πληροφορία.

Φυσικά, θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι αναγραφής της αμοιβής, όπως γνωρίζουμε ότι συζητείται ήδη και από το παρελθόν. Ενδεικτικά αναφέρουμε εύρος αμοιβής, από - έως, ή ποσοστό της αμοιβής επί του συνόλου του κόστους του προϊόντος. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί πριν τη θέσπιση της IDD, με πρόθεση πάλι την αναγραφή της προμήθειας, αλλά τα επιχειρήματα οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να να θεσπίσει τελικά την αναγραφή της φύσης της αμοιβής.

Πάντως, παρατηρώντας την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και την ελληνική, η συγκεκριμένη πληροφορία φαίνεται ότι δεν έχει τελικά προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στη διαφάνεια ή στην προστασία του καταναλωτή. Είναι σίγουρο ότι και τα αρμόδια όργανα στη χώρα μας, είτε της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, είτε της Διαμεσολάβησης, θα έχουν άποψη στο μέλλον γι' αυτό. Άλλωστε και οι δύο συμμετέχουν στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συνδικαλιστικούς φορείς κι έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Από τον Βετεράνο

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

3 απαντήσεις στο Ξανά στο προσκήνιο η αναγραφή της αμοιβής του διανομέα στα συμβόλαια

 1. Ο/Η Καιτη κ λέει:

  Να μας πειτε ποιος αλλος αναγραφει στο προιον το κερδος του ??
  οι τραπεζες ?? τα σουπερ μαρκετ ?? τα προιοντα ενδυσης , υποδησης ?? η εστιαση ??

 2. Ο/Η ΙΩΑΝΝ ΖΟΥΖΟΥΝΗΣ λέει:

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗ ΑΝΕΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
  ΜΕ ΛΙΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩΧΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ.
  ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ; ΜΟΝΟ ΩΣ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΙΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΟΥΖΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

 3. Ο/Η ΝΙΚΟΛΑΣΟ ΧΟΙΜΠΟΣ λέει:

  Εδώ και πλέον τρεις δεκαετίες ολόκληρος ο κόσμος πρεσβεύει την ελεύθερη αγορά μέσο της οποίας είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός.
  Τι έρχεται να μας πει η ΕΕ ότι θα έχουμε <> αγορά τύπου Σοβιετίας ; ; ; !
  Σε ποιο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας ο πωλητής ανακοινώνει στον αγοραστή το ποσοστό μικτού κέρδους του ώστε ο καταναλωτής να είναι καλύτερα πληροφορημένος;
  Για παράδειγμα ο τραπεζικός κλάδος ενημερώνει με κάποιο τρόπο τον καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων ποιο είναι το μικτό κέρδος του;
  Κλείνοντας είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτά είναι κρυφοί πόθοι αυτών που θέλουν να προωθήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα εις βάρος των ανθρώπινων δικτύων κάτι που θα δούμε να εντείνεται τα επόμενα χρόνια.

  ΥΣ: Δεν μπορεί να συμπορευθούν διαμεσολαβητές και ασφαλιστές σε αυτό το ζήτημα γιατί έχουν εντελώς αντίθετα συμφέροντα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Τι καταδεικνύουν οι πυρκαγιές σε περιαστικούς ιστούς για την αδυναμία ασφάλισης περιουσίας

Οι πυρκαγιές κοντά σε αστικούς ιστούς και τα προβλήματα που μπορεί να λύσει ένας τροποποιημένος νόμος για τις ασφαλίσεις ακινήτων...

Close