Skip to content

Ξεκινούν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, και ήδη τελεί υπό την έγκριση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ΣΔΙΤ άλλωστε βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης καθώς περιλαμβάνονται στις προγραμματικές της δεσμεύσεις και όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, από τρία δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αρχικά οι ΣΔΙΤ θα γίνουν πιλοτικά σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, και ένα της περιφέρειας, όπου θα εφαρμοστεί το λεγόμενο σουηδικό μοντέλο. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας, και αφορά τόσο στην παροχή διαγνωστικών εξετάσεων όσο και στη δημιουργία νέων τμημάτων του νοσοκομείου.

Ενδεικτικά, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska το 2014 αγόρασε από ιδιώτες, μετά από διαγωνισμό, υπηρεσίες ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών για 14 έτη, με υποχρέωση από τον ιδιώτη την εγκατάσταση εξοπλισμού στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τη συντήρηση και αναβάθμισή του.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2010, η κομητεία της Στοκχόλμης προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, για την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και χρηματοδότηση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου. Με τη νέα πτέρυγα, παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, έρευνα και εκπαίδευση, σε στενή συνεργασία με Ινστιτούτο Karolinska.

Στο υπουργείο Υγείας ήδη εξετάζουν πώς θα αξιοποιήσουν το σουηδικό μοντέλο ΣΔΙΤ ώστε να αποκτήσουν κεφάλαια που δεν διαθέτουν και να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε αρνητικά σχόλια για το εγχείρημα δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των Σ.Δ.Ι.Τ. .Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αλλά κυρίως για τους πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν, η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλίσει:

  • την αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων,
  • τον εξορθολογισμό του κόστους για τα νοσοκομεία μας, δηλαδή για τον φορολογούμενο,
  • την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Οι πολίτες της χώρας αξίζουν τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν δωρεάν».

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΣΔΙΤ

Σε πρώτη φάση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεργασία θα αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού, κυρίως για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι οι ΣΔΙΤ αφορούν κυρίως ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που θα μπορούσαν να αναλάβουν εξετάσεις για τις οποίες σήμερα υπάρχουν λίστες αναμονής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη ΣΔΙΤ αφορά σε νοσοκομείο της Περιφέρειας για την απόκτηση γραμμικού επιταχυντή ώστε να καλυφθούν οι θεραπευτικές ανάγκες των ογκολογικών ασθενών, της ευρύτερης περιοχής.

Σε δεύτερη φάση, οι ΣΔΙΤ θα επεκταθούν στην χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και χρηματοδότηση νέων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνεργασία και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της υγείας δεν είναι κάτι καινούργιο στη χώρα μας καθώς και σήμερα, υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων – μη κλινικών υποστηρικτικών υπηρεσιών – όπως είναι η σίτιση, η φύλαξη και η καθαριότητα, έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, επιτυγχάνοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ μέσω των συνεργασιών με ιδιώτες ιατρούς παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του.

Επίσης, το 2011 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου είχε επιχειρηθεί η διάθεση κλινών (περίπου το 20% των διαθέσιμων κλινών στο ΕΣΥ) σε ασφαλιστικές εταιρείες για τους ασφαλισμένους τους. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και οι πολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο εφαρμόζονται ΣΔΙΤ τόσο στο φάσμα των κλινικών υπηρεσιών και της διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων ενώ υπάρχουν και άλλα μοντέλα που αφορούν: εγκατάσταση μιας ιδιωτικής πτέρυγας στο δημόσιο νοσοκομείο, ανάθεση εξιδεικευμένων κλινικών υπηρεσιών σε ιδιώτη, ιδιωτική χρηματοδότηση κατασκευή και ενοικίαση δημόσιων νοσοκομείων, πώληση και συνέχιση λειτουργίας νοσοκομείου, πώληση και αλλαγή χρήσης νοσοκομείου κλπ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *