Skip to content

«Ξεπλένουν χρήμα» με τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές – Παρεμβαίνει ο ΟΗΕ

Σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη προχώρησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνοντας ότι συστήνει ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει εξονυχιστικά τις εταιρικές δεσμεύσεις για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Του Χρήστου Γαβαλά

Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να αποτραπεί το ξέπλυμα χρήματος που γίνεται με πρόσχημα την πράσινη μετάβαση, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σχέδια του ιδιωτικού τομέα για το κλίμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε ειδικότερα ότι η ομάδα των 16 εμπειρογνωμόνων θα αναλύσει τα σχετικά σχέδια εταιρειών, επενδυτών, πόλεων και περιφερειών προκειμένου να αναπτυχθούν αυστηρά και διαφανή πρότυπα, τα οποία και θα διασφαλίσουν ότι οι οντότητες αυτές θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.

«Παρά τις αυξανόμενες δεσμεύσεις για δράση για το κλίμα, οι παγκόσμιες εκπομπές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών», είπε ο Γκουτιέρες. 

«Η επιβολή αυστηρότερων προτύπων για μηδενικές εκπομπές και ενισχυμένης υπευθυνότητας σχετικά με την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων, μπορούν να επιφέρουν πραγματικές και άμεσες μειώσεις αυτών των εκπομπών».

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας αυτής της ομάδας, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο, έρχεται την ώρα που ομάδες εργασίας σχετικά με το περιβάλλον καταθέτουν συνεχείς μηνύσεις σε εταιρείες οι οποίες δεν παραθέτουν λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά τους για μηδενικές εκπομπές. Ενώ και οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να εξετάζουν τις δεσμεύσεις για το κλίμα που έχουν αναλάβει μεγάλες εταιρείες.

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι δεσμεύσεις μηδενικών εκπομπών από 25 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες – από την Amazon έως τη Unilever – δεν συνοδεύονται από σαφή σχέδια για την επίτευξή τους, παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτροπή του Κογκρέσου κάλεσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πετρελαίου να καταθέσουν για το πώς οι εταιρείες τους σχεδιάζουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, ενώ μια περιβαλλοντικό γκρούπ μήνυσε το Μάρτιο τη Shell επειδή δεν προετοιμάστηκε σωστά για μηδενικές εκπομπές.

Η ομάδα θα υποστηριχθεί από μια μικρή τεχνική γραμματεία που θα στεγαστεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια του έτους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *