Skip to content

Οι άνθρωποι ο πιο κρίσιμος πόρος για την τεχνολογική πρόοδο της χώρας

Τον ανθρώπινο παράγοντα, τους μηχανικούς λογισμικού που έχουν δαπανήσει άφθονες ώρες μπροστά στις οθόνες, επεσήμανε ως τον κινητήριο μοχλό για την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ερωτηθείς από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Upstream, Δημήτρη Μανιάτη, αναφορικά με το πλάνο της χώρας για ένα μέλλον, στο οποίο οι νέοι Έλληνες δεν θα είναι απλά χρήστες της τεχνολογίας, αλλά εκείνοι που την εξελίσσουν, έκανε λόγο για προσπάθεια να αποκτήσουν οι νέοι αλγοριθμική σκέψη, τον ρόλο τον επιχειρήσεων, αλλά και χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για «reskilling» συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων.
 
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του CEO Initiative 2021 του Fortune Greece, στο πάνελ «Tech That Works for Everyone», με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Upstream, Δημήτρη Μανιάτη. Η βασική θεματική της συζήτησης ήταν ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην εξέλιξη της κοινωνίας, ιδιαίτερα στην εποχή μετά τον COVID-19.
 
Ο Υπουργός κατά την εισήγησή του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο η Ψηφιακή Διακυβέρνηση τοποθετεί τον πολίτη στο επίκεντρο, καταπολεμώντας χρονοβόρες και αναποτελεσματικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ επεσήμανε πως μέσω του Gov.gr προσφέρονται ψηφιακά στους πολίτες περίπου 1.300 υπηρεσίες, αριθμός που αυξάνεται εκθετικά. Προτού μάλιστα δεχτεί ερωτήσεις από τους CEOs, συμμετέχοντες στο πάνελ, όλοι από το χώρο της  τεχνολογίας, προανήγγειλε πως σύντομα η χώρα θα ανακοινώσει την εθνική της στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη.
 
Ο Δημήτρης Μανιάτης παίρνοντας τον λόγο, εξήρε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ως άνθρωπος από το χώρο  της πληροφορικής, το αντικείμενο σπουδών του, και της τεχνολογίας παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις νέες υπηρεσίες που προστίθενται διαρκώς στο Gov.gr, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Στη συνέχεια, απηύθυνε το ερώτημά του προς τον Υπουργό.
 
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε πως πρόκειται για ένα ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των ηγεσιών των κρατών ανά τον κόσμο και πως με τη δύναμη της αλλαγής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, επανασυστήνεται το παγκόσμιο σύστημα εκπαίδευσης. Συμπλήρωσε πως το ζητούμενο είναι να αποκτούν οι νέοι τα κατάλληλα soft skills και αλγοριθμική σκέψη, προκειμένου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι πολύ καλύτερες στο
 
να εκπαιδεύσουν τους μηχανικούς που χρειάζονται απ’ ό,τι τα κράτη. Δεν παρέλειψε να πει, πως εκτός από τον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να εξοικειωθεί ολόκληρος ο πληθυσμός με τον ψηφιακό κόσμο, αφού ακόμη αυτή η εξοικείωση λείπει από μεγάλη μερίδα των πολιτών. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης για κάποια προγράμματα ‘reskilling’, που θα αφορούν συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού για συγκεκριμένους σκοπούς» δήλωσε.
 
Τέλος, ο Δημήτρης Μανιάτης ρωτήθηκε από τον συντονιστή του πάνελ, δημοσιογράφο, κ. Βασίλη Σαμούρκα, για τα διδάγματα από τη δραστηριοποίηση της Upstream στις αναδυόμενες αγορές. Σε αυτές τις αγορές, η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας προσφέρει μία καινοτόμα πλατφόρμα mobile marketing, η οποία φέρνει τις εταιρείες κοντά στο αγοραστικό κοινό μέσω των κινητών τηλεφώνων, αλλά και άλλες υπηρεσίες σχετικές με τη δωρεάν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου, την προστασία από τη διαφημιστική απάτη κ.α..
 
Ο CEO της Upstream, απάντησε ότι στις περισσότερες χώρες, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία το ποσοστό ψηφιακής ενσωμάτωσης των πολιτών είναι πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή ενσωμάτωση αυξάνεται ραγδαία και βλέπουμε αυτήν τη στιγμή πολλαπλά οφέλη στη ζωή των ανθρώπων, στο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην αγορά κ.α.. Ως εκ τούτου, κατέληξε πως «η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα».
 
Στο πάνελ,  εκτός του Δημήτρη Μανιάτη, συμμετείχαν επίσης οι κκ Ευάγγελος Γκιζέλης, CEO της Gizelis Robotics, Νίκος Δημάκος, Head of Consulting της KPMG και Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, CEO της Apifon.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *