Skip to content

Οι ασφαλιστές κερδίζουν τη μεγαλύτερη μάχη

Οι ασφαλιστικές φαίνεται να κερδίζουν τη μεγαλύτερη δικαστική διαμάχη στην ιστορία τους

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Το βίντεο έπαιζε κάθε δεκαπέντε λεπτά για όλο τον περασμένο Ιούνιο, στην τεράστια γιγαντοοθόνη στην Times Square της Νέας Υόρκης.

«Ασφαλιστικές, κάντε το σωστό» έγραφε με μεγάλα γράμματα το φινάλε στην οθόνη. Τη φράση αυτή επαναλάμβαναν κατά τη διάρκειά του βίντεο ένας μουσικός, ένας ηθοποιός, ένας σεφ, ένας χορευτής, ένας ραβίνος, η κωμικός Γούπι Γκόλντμπεργκ και ένα νομικός, εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε την ιδέα για όλο αυτό το happening (εταιρεία που εξειδικεύεται σε μηνύσεις κατά ασφαλιστικών και τις έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν με αφορμή τον τυφώνα Κατρίνα και την θυελλώδη καταιγίδα Σάντυ).

Το “σωστό” αφορούσε την πληρωμή δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσαν ως αποζημίωση εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω lockdown στην Αμερική την περασμένη Άνοιξη. Δείτε το βίντεο:

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη (στις ΗΠΑ οι δικαστικές αναμετρήσεις έχουν συχνά κάτι από Hollywood), η μεγαλύτερη στα χρονικά της ασφαλιστικής βιομηχανίας, μεταξύ εταιρειών και ασφαλισμένων.

Παντού στις ΗΠΑ εστιατόρια, κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής και άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν μήπως αντλήσουν κάποια οικονομική βοήθεια από τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Μετά το ξέσπασμα του SARS ωστόσο, στις αρχές του 2000, η πλειοψηφία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων εξαιρεί από την κάλυψη επιχειρήσεων ζημίες και απώλειες λόγω ιών ή βακτηρίων.

Κάποια συμβόλαια ωστόσο δεν περιέχουν αυτήν την εξαίρεση. Και αυτή τη στιγμή, περίπου 1000 από αυτά, βρίσκονται στα χέρια της αμερικανικής δικαιοσύνης.  Οι δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν αν οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει ή όχι να αποζημιώσουν.

Οι επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι υφίσταται φυσική καταστροφή γιατί ο κορονοϊός κολλά στις επιφάνειες και καθιστά έτσι το εργασιακό περιβάλλον επικίνδυνο ή και ακατάλληλο για λειτουργία.

Μα ο κορονοϊός, απαντούν οι ασφαλιστικές, εξαφανίζεται με ένα απλό οικιακό καθαριστικό. Επίσης, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι απο άνθρωπο σε άνθρωπο και σπανίως από μια μολυσμένη επιφάνεια σε άνθρωπο.

Οι δικηγόροι των ασφαλισμένων όμως, έχουν βρει παλαιότερες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες γεγονότα πλην φωτιάς ή πλημμύρας που  εμποδίζουν μια επιχείρηση να λειτουργήσει, μπορούν να θεωρηθούν ως «φυσική καταστροφή». Κάποιος ασφαλισμένος για παράδειγμα, είχε διαρροή αμμωνίας στις εγκαταστάσεις του και άρα δεν μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει – οι δικαστές του έδωσαν δίκιο.  Στην Πολιτεία New Hampshire, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο όρος φυσική καταστροφή δεν περιλαμβάνει μόνο αλλοιώσεις που είναι αντιληπτές μέσω αφής και όρασης, με αφορμή μήνυση για οσμή ούρων απο γάτες, που είχε κατακλύσει πολυκατοικία – η ασφαλιστική διετάχθη να αποζημιώσει για την απολύμανση.

Η μάχη αναμένεται σκληρή και οι δικηγόροι πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τους ασφαλιστές σε απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων, όπως όταν ξέσπασε η κρίση με την έκθεση εργαζομένων στον αμίαντο, τριάντα χρόνια πριν.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι περισσότερες υποθέσεις επιδικάζονται υπέρ των ασφαλιστών. Οι δικαστές δείχνουν να συμμερίζονται την απαίτηση των επιχειρήσεων ωστόσο αναγνωρίζουν το ορθό των νομικών επιχειρημάτων που θέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ασφαλιστές δεν σταματούν να υπενθυμίζουν ότι οι πανδημίες παραβιάζουν ένα θεμελιώδες νόμο της ασφάλισης:  οι πολλοί χρηματοδοτούν τις απώλειες λίγων. Στην περίπτωση της πανδημίας οι απώλειες αφορούν όλους, ταυτόχρονα. Ακόμη και αν δεν εξαιρείται με συγκεκριμένους όρους η κάλυψη ιών στα ασφαλιστήρια, στα περισσότερα δηλώνεται ρητά ότι η αποζημίωση για απώλεια επιχειρηματικού εισοδήματος απαιτεί «άμεση απώλεια και καταστροφή». Με την πάροδο των ετών πολλά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι αυτό σημαίνει υλική η κατασκευαστική ζημιά στην επιχείρηση, η οποία επιφέρει διακριτή φυσική αλλοίωση. Πώς μπορεί κανείς να αποδείξει και να επιδείξει την παρουσία ιού μέσα σε ένα εστιατόριο ή κομμωτήριο; Και σε ποια έκταση υπήρχε μέσα στο συγκεκριμένο οίκημα;

Κανείς δεν ξέρει βεβαίως που θα φυσά ο άνεμος όταν εξεταστεί η πλειοψηφία των μηνύσεων. Η τωρινή φάση είναι κρίσιμη. Αν τα περισσότερα αιτήματα συνεχίσουν να απορρίπτονται, τότε πολλοί ασφαλισμένοι μπορεί να αποσύρουν τις αγωγές πριν καν εκδικαστούν. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα και οτι πολλά από τα ήδη αρνητικά πορίσματα μπορεί να ανατραπούν λόγο έφεσης.

fairinsure.org – “Μέλλον της Αμερικανικής Ασφάλισης και Αντασφάλισης”.

Έτσι λέγεται η ιστοσελίδα που δημιούργησε η ασφαλιστική βιομηχανία της Αμερικής προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό τα ωφέλη της ασφάλισης περιουσίας και υγείας στην κοινωνία, όπως για παράδειγμα τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που πληρώνει σε αποζημιώσεις.

Αυτό σε μια προσπάθεια να διαλύσει την εντύπωση που άρχισε να σχηματίζεται στην κοινή γνώμη ότι έχει διαθέσιμα τα τεράστια ποσά που χρειάζονται για να γιατρέψει τις πληγές της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας λόγω COVID.

Δείτε: https://fairinsure.org/

Στην πραγματικότητα τα αποθεματική της αμερικανικής βιομηχανίας ζημιών ανέρχονται σε περίπου 800 δις δολάρια ενώ έχουν αντασφαλιστεί για επιπλέον 400 δις δολάρια – σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτές της Wells Fargo.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να αναλάβουν περίπου 150 δις σε απώλειες χωρίς να κινδυνέψουν οι υπόλοιπες ήδη υπάρχουσες καλύψεις που έχουν αναλάβει, σε πεδία ασχέτως COVID, και προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών όπως φωτιές και πλημμύρες: ας αναλογιστεί κανείς τις ζημίες που έχουν προκαλέσει οι μοναδικού στα χρονικά μεγέθους πυρκαγιές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια τις προηγούμενες μέρες…

Χρ. Μωράκη

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *